Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Problem z ubezpieczeniem OC, czyli kiedy i czy można rekalkulować składkę ?
m!xeR
post Mon, 19 Sep 2011 - 17:28
Post #1

Forum Killer

Witam,

Umieściłem tego posta w temacie o "Motoryzacyjnych pytaniach i odpowiedziach" ale jako, że pozostał bez odpowiedzi a czas nieubłaganie płynie do przodu i prędzej czy później sprawa będzie musiała dobiec do końca tworzę temat z prośbą o pomoc bardziej doświadczonych i mądrzejszych w tematyce ubezpieczeń użytkowników.

CYTAT(m!xer @ Thu, 08 Sep 2011 - 12:24) *
Mam taki problem z MTU. Jeżeli się nie mylę to jest TU należące o grupy Hestii (gwoli informacji). W lipcu 2008r kupiłem zarejestrowane w Polsce auto. Po kilku miesiącach przyszło do mnie pismo w stylu "poprzedni właściciel rozwiązał umowę o ubezpieczenie oc a w związku z obowiązkiem ubezpieczeniowym jest Pan zobligowany do przesłania Nam dokumentów potwierdzających zawarcie umowy na oc z innym TU bądź zawarcie takiej umowy z nami". Jest to mocna parafraza aczkolwiek oddaje sens tamtego pisma. Oczywiście sprawę olałem bo ubezpieczenie kończyło się w kwietniu roku 2009 a w umowie KS nie zawarłem klauzuli, że odstępuję na rzecz sprzedającego pozostałej kwoty za ubezpieczenie oc (o ile coś takiego można w ogóle przeprowadzić). Na przełomie lutego i marca roku 2009 (a więc jeszcze przed końcem ubezpieczenia) sprzedałem auto, nigdy go nie przerejestrowując na siebie tzn. spisałem umowę KS z nowym właścicielem i przekazałem umowę KS zawartą między mną a poprzednim właścicielem. Jakieś 2-3 miesiące temu (a więc ponad 2 lata od sprzedaży i 3 od kupna) dostałem pismo od MTU iż wg. ich wyliczeń jestem im winien xxx pln z tytułu rekalkulacji składki ubezpieczeniowej za okres lipiec 2008(od momentu kiedy kupiłem auto) do kwietnia 2009(do dnia wykupienia składki jeszcze przez poprzedniego właściciela) ze względu na zmianę właściciela a co za tym idzie brak zniżek. Pismo oraz dołączone do niego potwierdzenie zawarcia ubezpieczenia oc (dla policji) dot. auta o którym cały czas jest mowa ale już o innym numerze rejestracyjnym, dla przypomnienia ja nigdy nie zarejestrowałem na siebie tego auta.
Mam następujące pytania, czy skoro poprzedni właściciel zawarł umowę oc z MTU oraz opłacił składkę to czy takie ubezpieczenie nie jest immanentną częścią auta również przy odsprzedaży, czy ubezpieczyciel ma prawo rekalkulować składkę zawartego już ubezpieczenia tylko dlatego, że nie mam zniżek oraz czy ma prawo robić to po takim czasie. Czy ma prawo dokonywać tego w stosunku do tego konkretnego auta ale już o innym numerze rejestracyjnym (którego notabene poza pismem od MTU nie widziałem nigdy w życiu) ?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 19 Sep 2011 - 17:28
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Wombat
post Tue, 20 Sep 2011 - 11:17
Post #2

Forum Clubber

znizki ma ludzik a nie pojazd.
Skoro nabyłeś pojazd nabyłes też "obowiązek" płacenia OC w wysokości składki przewidzianej dla ciebie (wynikającej z tego gdzie i jak uzytkujesz pojazd) które jest obligatoryjne. Należało sie zgłosić do ubezpieczyciela o rekalkulacje składki po zakupie.
A tak uzytkowałeś go na starym OC ze składką opłacona ale nie należną tobie. OC generalnie przechodzi na nowego właściciela ale zniżki juz nie - stąd rekalkulacja składki

--------------------

+Quote Post
kamilp1908
post Tue, 20 Sep 2011 - 11:44
Post #3

User

Dziwna sprawa z tą rekalkulacją. W tym roku dostałem od ojca samochód z jego OC (zwykłąd honda 1.4) i poszedłem do PZU, aby zapłacić drugą ratę za ubezpieczenie. Liczyłem, że będę musiał dopłacić reszte skłądki oraz różnicę za mniejszą ilość zniżek u mnie. Okazało się, że nie muszę nic dopłącać, jeżdżę do października na ojca OC, a dopiero nowa umowa będzie już pode mnie liczona. Ale pewnie co ubezpieczyciel to innaczej mają napisane umowy.

+Quote Post
Misior
post Tue, 20 Sep 2011 - 11:56
Post #4

Forum Homee

A przerejestrowałeś samochod na siebie?

+Quote Post
kamilp1908
post Tue, 20 Sep 2011 - 12:06
Post #5

User

Tak. Samochód był już na mnie. Pani w PZU jedynie zrobiła korekte danych i powiedziała, że mam dopiero w październiku przyjść.

+Quote Post
siwy_
post Tue, 20 Sep 2011 - 12:20
Post #6

User

Ja z trochę innym problemem... Kupiłem niedawno drugi samochód, minął już termin obowiązkowego przerejestrowania (30 dni) a ja tego nie zrobiłem. W dniu wczorajszym dostałem poważnego strzałą w tył, mam oświadczenie sprawcy. Teraz pytanie jak będzie sprawa wyglądać dalej? Rozumiem, że ubezpieczenie przechodzi na mnie z dniem zakupu auta (choć i tak ewentualna wypłata idzie z OC sprawcy, więc nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) . Nie będzie problemów z odzyskaniem kasy z powodu nieprzerejestrowania? I druga sprawa: kwota na umowie jest sporo niższa od wartości rynkowej (i tej jaką zapłaciłem - takie było życzenie sprzedającego) czy ubezpieczyciel może mi wyliczyć szkodę całkowitą na podstawie kwoty z umowy czy musi to być wg danych eurotaxu?

+Quote Post
Nuttie
post Tue, 20 Sep 2011 - 12:30
Post #7

Super User

Ja wrócę do wątku z tematu. Tam w tekście jest napisane, że poprzedni właściciel wypowiedział umowę OC zaraz po sprzedaży auta. Czy w takiej sytuacji MTU (lub inna firma ubezpieczeniowa) może nakazać nam okazanie nowego OC (u innego ubezpieczyciela) pod rygorem, uznania że godzisz się na zawarcie umowy z MTU? Czy nie jest tak, że to jest już indywidualna sprawa właściciela, gdzie i czy w ogóle wykupi ubezpieczenie OC? Tzn. najwyżej będzie odpowiadał przed Funduszem Gwarancyjnym i poniesie karę za brak ciągłości ubezpieczenia? Tak się zastanawiam, czy oni mają legitymację do tego aby wystąpić o zapłatę "zaległej przekalkulowanej" składki. Poprzedni właściciel wypowiadając OC pewnie otrzymał zwrot części składki, z uwagi na fakt, iż ochrona ubezpieczeniowa nie obowiązywała cały rok.

A jeżeli uznać, że OC przechodzi w momencie sprzedaży razem z samochodem to czy poprzedni właściciel był uprawniony do wypowiedzenia umowy OC?

Gdyby nie wypowiedział OC, to tak jak koledzy napisali automatycznie przechodzi na Ciebie i według Twojej historii obliczana jest składka dla Ciebie, stąd też rekalkulacja składki, ale tylko w okresie od kupna do kwietnia 2009 r.

Aha no i trzeba by zerknąć czy się nie przedawniło żądanie MTU, może są gdzieś krótsze terminy.

--------------------
Passat B6 Highline 2.0 TDI DSG (BKP)
Passat B4 Exclusiv VR6 (AAA)
Passat B3 Trend Edition 1.8 (ABS)

+Quote Post
m!xeR
post Tue, 20 Sep 2011 - 20:18
Post #8

Forum Killer

Z tego co wiem poprzedni właściciel nie może wypowiedzieć oc żądając zwrotu pieniążków za okres od wypowiedzenia do końca umowy.
Natomiast próbowałbym się zahaczyć o fakt, że auta nigdy na siebie nie zarejestrowałem a co za tym idzie jeździłem na starych numerach natomiast MTU przysłało mi list w którym domagają się zapłaty za rekalkulowaną składkę za w/w samochód ale już na nowych blachach, których ja nigdy nie miałem ponadto odcinek ubezpieczenia oc, który wozi się przy sobie jest wypisany za okres 07.2008-04.2009 i również uwzględnia nowy numer rejestracyjny, który nigdy do mnie nie należał.
Żądanie MTU przedawnia się po 3 latach (o ile dobrze pamiętam kc) więc niestety dla mnie dochowali terminu :-( Natomiast wydaje mi się, że mogę powalczyć na polu ich bałaganu i niechlujstwa bo z takim pismem powinni wystąpić do mnie jak tylko dostali powiadomienie od poprzedniego właściciela o sprzedaży auta.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
Wombat
post Tue, 20 Sep 2011 - 21:32
Post #9

Forum Clubber

powalczyc zawsze możesz ale wg mnie mają solidną podstawe żeby cie szarpać

--------------------

+Quote Post
rallyfan
post Wed, 21 Sep 2011 - 12:55
Post #10

Super User

CYTAT(m!xer @ Tue, 20 Sep 2011 - 20:18) *
Z tego co wiem poprzedni właściciel nie może wypowiedzieć oc żądając zwrotu pieniążków za okres od wypowiedzenia do końca umowy.

Chyba może jak Ci da taki papier że zrzekasz się OC w dniu zakupu. Jest taki papier spotkałem się raz z czymś takim

+Quote Post
STarlet
post Thu, 22 Sep 2011 - 11:25
Post #11

User

to nie do końca tak... w chwili obecnej OC 'przechodzi' na nowego nabywcę i zbywca może domagać się zwrotu kosztów albo w sytuacji gdy nowy właściciel nie będzie chciał wykorzystać jego OC czyli wypowie umowę i zmieni TU albo da nam przy sprzedaży auta do podpisania zwykły dokument wypowiedzenia umowy (oczywiście o ile się tak umówiliśmy) żeby mieć gwarancje że się nie rozmyślimy po 10 dniach smile.gif
tyle że te przepisy obowiązują właśnie jakoś od 2008 roku...

dziwne jest to iż raz piszą że poprzedni właściciel rozwiązał umowę a drugi raz że należy im się jakaś kwota z tytułu rekalkulacji składki... która zresztą nie może być naliczona przy rozwiązaniu ubezpieczenia bo wtedy nie ma co rekalkulować i jest po prostu nowa składka/polisa/umowa/ubezpieczenie...

+Quote Post
Karrlos
post Thu, 22 Sep 2011 - 20:30
Post #12

Super User

Po zakupie auta mamy 30 dni na wypowiedzenie OC, jeżeli nie wypowiemy przedłużana jest umowa z obecnym TU i OC idzie na nasze konto.
Po sprzedaży auta mamy ileś dni (max 30) na zgłoszenie sprzedaży co pozwala nam ubiegać się o zwrot składki (nie musimy tego robić jeżeli nie chcemy zwrotu) - tu nie jestem na 100 % pewien ale mogę się dowiedzieć.
Nie zmienia to faktu że kupujący musi wziąć OC na siebie wiec następuje rekalkulacja składki.

Jeżeli sprzedajesz auto dla własnego dobra informujesz TU, żeby mieć spokój w przypadku gdy kupujący nie dopełni obowiązku.

Wg mnie jesteś w czarnej, ale to tylko moje zdanie. Idź z papierami Kupna i sprzedaży auta. Może coś wskurasz ale MTU raczej nei idzie na rękę.

@siwy
Jako poszkodowany nie ma znaczenia Twoje OC - wszystko idzie ze sprawcy.
Idź do TU i oblicz składkę dla siebie bo jak Ty trafisz kogoś możesz mieć problem.
Nie liczy się wartość auta z umowy.
Będą Ci pewnie chcieli robić amortyzację na części - jeżeli naprawa kosztorysowo, jeżeli części wyjdą Ci drozęj to faktury dajesz do TU i muszą Ci wyrównać.

--------------------
E30 318is

+Quote Post
Andrew01
post Sat, 24 Sep 2011 - 22:54
Post #13

Frequent User

CYTAT(Karrlos @ Thu, 22 Sep 2011 - 20:30) *
Po sprzedaży auta mamy ileś dni (max 30) na zgłoszenie sprzedaży co pozwala nam ubiegać się o zwrot składki (nie musimy tego robić jeżeli nie chcemy zwrotu)

Sprzedaż auta zgłasza się do TU głównie po to, aby wiedzieli że w razie szkody Ty już nie posiadasz tego auta (i tej polisy), że kolejną składkę ma zapłacić nowy właściciel a nie Ty itd.
Zgłaszanie sprzedaży auta nie ma nic wspólnego ze zwrotem składki. Opłacona składka przechodzi na nowego właściciela i ten może z niej korzystać jeśli ma takie same zniżki, lub jeśli dokona rekalkulacji składki.

Jedyna możliwość kiedy sprzedający otrzyma zwrot składki jest wtedy, gdy kupujący dobrowolnie zrzeknie się polisy OC i fakt ten zostanie zapisany w umowie kupna-sprzedaży.

+Quote Post
siwy_
post Sun, 25 Sep 2011 - 10:57
Post #14

User

Dzięki Karrlos. Rozumiem, ze fakt iż nie przerejestrowałem auta w ustawowym terminie nie wpływa na wypłatę odszkodowania?

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 05:36