![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 24 September 2016 Skąd: Kraków ![]() |
Witam, nie chce mi się szukać i rejestrować na jakimś nowym forum stricte komputerowym, może jest tu jakiś spec od komputerów lub przerabiał podobny temat.
Generalnie kupiłem monitor Benq XL2411Z, który oferuje 144Hz na kablu DVI-D (Dual Link). Posiadam kartę graficzną Asus GTX 970 Strix, która posiada 2 wyjścia DVI, jedno to DVI VGA, a drugie DVI po prostu (nie znam się na tym zbytnio, ale taki jest grawer z tyłu karty (tu link do zdjęcia gdzie widać tył karty https://proline.pl/asus-gf-gtx-970-4096mb-2...strix-p1090362) Kiedy podłączę monitor właśnie kablem DVI-D to wyskakuje info na monitorze "No Signal". Próbowałem łączyć kabel do obu tych gniazd (DVI VGA i DVI), również podpinałem kabel odwrotnie (choć to chyba znaczenia nie ma ![]() Na kablu HDMI działa normalnie |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 April 2020 ![]() |
1. Monitor nie widzi sygnału a czy komputer widzi monitor? Może przesyła obraz w niewspieranym formacie przez monitor i należy zmienić.
Prawy klik na pulpicie > Panel sterowania NVIDIA > Wyświetlanie Tylko potrzebujesz drugiego monitora/TV. 2. Kabli DVI jest parę rodzai. Ten może nie być wspierany przez twoją grafikę. 3. Kablom cyfrowym z czasem zdarza się paść. Prócz czyszczenia które nic nie daje. Wymieniałem i problem z głowy. 4. Uszkodzone lub zaśniedziałe wyjście lub wejście DVI. Jeżeli uszkodzone to pewnie poszło zabezpieczenie prądowe. Jak zaśniedziałe wsadź wielokrotnie wtyczkę może ruszy jeśli to było winne. |
|
|
![]()
|
|
1. Na HDMI działa wszystko i oczywiście komputer widzi monitor (jest napisany model monitora itp w Panelu Sterowania i w Panelu NVIDIA). Kiedy wpinałem DVI-D to Windows dawał sygnał dźwiękowy (taki, jak się pdoepnie coś pod USB np). Mam drugi monitor, może spróbuję go też podłączyć.
2. Ten kabel co mam to oryginalny z monitora. Do tej pory działał u poprzednika. Generalnie o kablach DVI już poczytałem i umiem już je rozróżnić. Ten kabel co mam to DVI-D Dual Link i w karcie graficznej mam też wyjście na Dual Link jak i na Single Link (2 osobne wyjścia) 3. Rozważam tą opcję, ewentualnie pożyczę od kogoś jeszcze taki kabel i popróbuję. Kumpel jeszcze mi zaproponował, że kiedy mam podłączony monitor i komputer włączony, kiedy pokazuje No Signal to poszukać, czy w monitorze nie ma jakiejś opcji wykrywania sygnału, może defaultowo jest HDMI, a na DVI trzeba przestawić mu coś. 4. Karta raczej w wodzie się nie kąpała ![]() Niemniej jak w pkt 3 - najpierw obadam te opcje w monitorze, a później spróbuję zakupić kabel. Dobra, chyba będziemy w domu. Jest menu wyboru połączenia. Przetestuję w domu: ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 April 2020 ![]() |
Żeby coś zaśniedzieć wystarczy wilgoć, nie musi nurkować w morzu. Jeden pin może robić różnicę, możesz go złapać i wyciągnąć.
Aczkolwiek o ustawieniu monitora zapomniałem i to może być to. Jeśli jest wyłączony wybór automatyczny. Choć wspomniałeś że chłop używał go na tym kablu czyli po DVI. No nic zobaczysz. Jak nie próbuj 1 i 3. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 10 April 2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 12 November 2016 Skąd: Stolica ![]() |
DL DVI tylko obsłuży 1080p i 144hz
kabel dołączony do monitora może nie być najwyższych lotów i stąd brak komunikacji. -------------------- Sleeper R30T 744KM 789Nm
0-100 2.99 100-200 5.8 ET 10.539 |
|
|
![]()
|
|
Ogarnięte. Myślałem, że w dobie plug & play nie trzeba nic zmieniać w monitorze, a tu jednak trzeba było mu ustawić, że teraz będzie odbierał sygnał z kabla DVI. Monitor nie jest taki inteligentny jak komputer, mógł się nie domyślić
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 30 April 2025 - 05:43 |