![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 22 May 2010 Skąd: Węgrów ![]() |
Witam. Ostatnio dręczmy mnie pewna drobna usterka. Problem polega na tym ze na zimnym jest wszystko ok odpala załącza się ssanie wszystko git. Natomiast gdy zgaszę rozgrzany silnik np zeby zatankować wracam po 5 minutach próbuje odpalić silnik i już muszę go długo kręcić, zapala ale wbija na 2tyś obortów i trzyma tak przed jakiś czas. Prawdopodobnie załącza się ssanie na gorącym silniku i dlatego przylewa go przy odpalaniu. Dodatkowo od czasu do czasu bez powodu nawet jak jest ciepło mruga dioda przy wskaźniku temperatury. Jak zdiagnozować problem zeby bez sensu nie wymioeniać czujników. Silnik 1.8T BAM Pozdrawiam
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 15 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Sprawdź na kompie jaką temp. pokazuje czujnik temp. silnika, ale na 99% to ten 4 pinowy jest walnięty.
-------------------- WORKSHOP
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdź na kompie jaką temp. pokazuje czujnik temp. silnika, ale na 99% to ten 4 pinowy jest walnięty. Nie wiem czy macałem dobrymi blokami ale na wskaźniku wszystko ok wskazuje a na vag-u też plusowe okolice 80-83 dziś jak chwilkę grzebałem. 4 Pinowy ten czujnik przy termostacie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 27 December 2009 Skąd: Łomża ![]() |
nad skrzynia.
przy termostacie nic nie ma (za alternatorem) -------------------- Fabia 1.8T 300+
Leon R30T EFR9180 |
|
|
![]()
|
|
byłem właśnie w garażu. Przy termostacie mam jakiś czyjnik z 4 penami odpinająć go nie dziła mi wskazanie nie desce czyli jest to kabinowy czujnik do ECU jest jakiś drugi ?
|
|
|
![]()
|
|
nie ma. 2 piny kabina, 2 piny komp. sa jeszcze 2 piny tylko do kompa, a kabina bierze z ecu.
-------------------- Fabia 1.8T 300+
Leon R30T EFR9180 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
niestety wymiana czujnika przy termostacie nie pomogła dalej na gorącym silniku przy odpalaniu trzeba długo kręcić i zachowuje się tak jak by go wbijało na ssanie. Macie jakieś pomysły ?
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 04 August 2009 ![]() |
Mialem podobne objawy w s3 silnik amk i tak jak mowi kolega wyzej wymiana czujnika temp. silnika zalatwila sprawe nie tego przy termostacie tylko tego
http://www.klubtt.pl/warsztat-zralb-sam/71...ry-silnika.html |
|
|
![]()
|
|
Ten oto czujnik wymieniłem i bez rezultatu. Te silniki mają jeszcze jakieś czujniki temperatury jak tak to gdzie ich szukać ?
|
|
|
![]()
|
|
termostat masz przy alternatorze, pisalem Ci wyzej.
vag nic nie pokazuje ? -------------------- Fabia 1.8T 300+
Leon R30T EFR9180 |
|
|
![]()
|
|
termostat masz przy alternatorze, pisalem Ci wyzej.
vag nic nie pokazuje ? -------------------- Fabia 1.8T 300+
Leon R30T EFR9180 |
|
|
![]()
|
|
termostat masz przy alternatorze, pisalem Ci wyzej. vag nic nie pokazuje ? żadnych błędów, temperatura teraz mniej więcej się zgadza. Przedtem mimo gorącego silnika zapalała mi sie dioda przy wskaźniku temperatury. Odpinałem też przepływkę i czujnik temperatury powietrza dolotowego map sensor dalej objaw się pojawia. Dodatkowo jak auto jest gorące postoi 15 minut temperatura delikatnie spadnie to już odpala normalnie. Problem występuje zaraz gdy chce ponownie uruchomić silnik lub do około 10 minut gdy silnik jest mocno gorący. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 20:08 |