Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Powlekanie sprężyn zawieszenia gumą
!markos
post Sun, 09 Mar 2014 - 23:11
Post #1

prawie jak integra

Jak przystało na tuningowego Kowalskiego kupiłem sobie do dupowozu Eibacha, bo nic innego fajnego nie ma, a stoi jak kozica i boli mnie oko. Producent zdecydował, żeby uciszyć ciasno pracujące zwoje rurką z tworzywa sztucznego. Wiem, że takie coś wycisza sprężynę, ale może też wywołać korozję, a potem pęknięcie, bo woda ani nie odpływa, ani nie odparowuje z tych rurek, zawsze coś zostanie. Trochę bardziej sensowny jest podobny produkt Teina, ale jedna taka rurka kosztuje chyba 6$, a potrzebuję tego dużo, więc trochę bez sensu, szczególnie, że to rozwiązanie pewnie też nie jest idealne.

Wiem, że jest coś takiego jak powlekanie elementów jakimś rodzajem gumy, czy silikonu (nie wiem co to jest), to byłaby opcja doskonała - cisza, trwałość i brak korozji! Pokrywane są tak czasem uchwyty narzędzi, albo haki do wieszania np. rowerów. Wiem, że gumę w płynie robi Würth, albo Performix, ale nie jestem pewien czy powłoka nałożona z puszki w domowych warunkach będzie wystarczająco trwała. (Może ktoś testował?) Podzwonię coś w poniedziałek, mam niepewny namiar na kilka firm, ale może ktoś ma już jakiś sprawdzone miejsce? Nie musi to być Warszawa, bo kurier jest tani, więc można wysłać. Z góry dzięki smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 09 Mar 2014 - 23:11
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
GrzesiekK.
post Mon, 10 Mar 2014 - 00:02
Post #2

Forum Homee

Zawsze możesz na końce tych rurek założyć dodatkowo rurę termokurczliwą z klejem i zgrzać ją.

--------------------
Renault Clio Sport 2 - rajdówka w ciągłej budowie ....

+Quote Post
!markos
post Mon, 10 Mar 2014 - 00:05
Post #3

prawie jak integra

Myślałem o tym, dodatkowo o silikonie wciśniętym w końce, ale myślę, że przejadę kilkaset kilometrów i termoskurczki się poprzecierają.

EDIT:
Właśnie doedukowałem się z termoskurczek blink.gif Nie wiedziałem, że jest tyle rodzajów, grubości ścianek i klejów, to faktycznie może zdać egzamin, dzięki za podpowiedź!

+Quote Post
GrzesiekK.
post Mon, 10 Mar 2014 - 00:12
Post #4

Forum Homee

CYTAT(!markos @ Mon, 10 Mar 2014 - 02:05) *
Myślałem o tym, dodatkowo o silikonie wciśniętym w końce, ale myślę, że przejadę kilkaset kilometrów i termoskurczki się poprzecierają.

EDIT:
Właśnie doedukowałem się z termoskurczek blink.gif Nie wiedziałem, że jest tyle rodzajów, grubości ścianek i klejów, to faktycznie może zdać egzamin, dzięki za podpowiedź!

W moich Eibach'ach te dodatkowe otuliny kończyły się w takim miejscu że już zwoje nie stykały się w czasie pracy sprężyny i spokojnie można by było tak zrobić

--------------------
Renault Clio Sport 2 - rajdówka w ciągłej budowie ....

+Quote Post
kuba_195
post Mon, 10 Mar 2014 - 21:28
Post #5

Super User

to musi być jakiś sposób wulkanizacji gumy na sprężynie bo "oblewanie" za słaby efekt...

+Quote Post
dżordżyk
post Mon, 10 Mar 2014 - 22:11
Post #6

Forum Homee

Trochę nie rozumiem, co ma taka guma wyciszyć. Prędzej to efekt estetyczny nadaje. Ja nie słyszę jak pracuje sprężyna bo raczej pracuje bezgłośnie, więc co to ma wyciszać. Jak się wypiaskuje sprężyny i pomaluje jakimś dobrym epoksydowym podkładem, dalej jakaś dobra farba to nic nie ma prawa rdzewieć.

--------------------
Audi 20V Turbo Quattro

+Quote Post
CZUCZU
post Mon, 10 Mar 2014 - 22:52
Post #7

Moderator

Możesz tez zrobić nieco inaczej.
Kupujesz wąż pcv o średnicy odpowiedniej. Smarujesz na bogato mieszaniną oleju z tawotem i naciągasz.. Nie koroduje latami. Podpatrzone w aucie zabytkowym

+Quote Post
Kapsel91
post Tue, 11 Mar 2014 - 06:37
Post #8

Rookie

Jeśli chodzi o pokrywanie gumą to gdzieś widziałem jakiś filmik z gęstym dziadostwem z puchy, w którym gościu zamoczył kombinerki i po wyschnięciu zrobiły się dwie całkiem estetyczne rączki. Był to chyba nawet wyrób tej samej firmy co Plastidip.

+Quote Post
!markos
post Tue, 11 Mar 2014 - 10:00
Post #9

prawie jak integra

Napisałem o tym w pierwszym poście.

Wąż już jest, fabrycznie. Trochę luźniejszy niż na siłę naciągany.

CYTAT(dżordżyk @ Tue, 11 Mar 2014 - 00:11) *
Trochę nie rozumiem, co ma taka guma wyciszyć. Prędzej to efekt estetyczny nadaje. Ja nie słyszę jak pracuje sprężyna bo raczej pracuje bezgłośnie, więc co to ma wyciszać. Jak się wypiaskuje sprężyny i pomaluje jakimś dobrym epoksydowym podkładem, dalej jakaś dobra farba to nic nie ma prawa rdzewieć.
Nic nie poradzę na to, że nie rozumiesz, że jak zabrudzony drut siada na tak samo zabrudzonym drucie (bo farba się w tych miejscach dość szybko niszczy), to w samochodzie słychać nieprzyjemne dźwięki. Wymiar estetyczny? Ktoś musiałby miec chyba dość specyficzny gust, żeby spodobały mu się sprężyny z takimi wężami...

(kot nie był w zestawie)

Trudno, żebym fabrycznie nowe sprężyny piaskował i malował, skoro nic sensownego z tego nie wyniknie. A że pod takimi osłonami rdzewieje, a potem pęka, no cóż, daleko nie szukając, przykład kolegi z innego forum:

Padło parę pomysłów, dzięki, coś napewno wykorzystam smile.gif Zacznę od termoskurczki z klejem, kupiłem wczoraj, wygląda megasolidnie i ma tonę kleju w środku, powinno zadziałać zgodnie z oczekiwaniami.

+Quote Post
CZUCZU
post Tue, 11 Mar 2014 - 10:03
Post #10

Moderator

Kolego widziałem 30 letnie auto ze sprężynami fabrycznymi idealnymi. słowo klucz to smarowidło ochronne w wężu a nie sam wąż

+Quote Post
dobrus
post Tue, 11 Mar 2014 - 10:05
Post #11

Forum Homee

Super zdjęcie z kotem smile.gif Mój też zawsze wchodzi do każdego pudła

+Quote Post
srbenda
post Tue, 11 Mar 2014 - 10:15
Post #12

Forum Killer

Zobacz kto w Wawie stosuje specyfik "Line-X" - jest to poliuretan nakładany natryskowo. Praktycznie nie do zdarcia smile.gif

--------------------
#włoszczyzna

+Quote Post
!markos
post Tue, 11 Mar 2014 - 10:48
Post #13

prawie jak integra

O, kolejna opcja, dzięki! (szybki rzut okiem w net i cena mocno wystudziła zapędy do skorzystania...)

Koty są trzy, akurat tym razem wlazł tylko jeden tongue.gif

+Quote Post
Skiba
post Tue, 11 Mar 2014 - 17:49
Post #14

Forum Killer

Jest jeszcze Plastizol / plastisol.

--------------------
Quality means doing it right when no one is looking.

+Quote Post
Andrzej87
post Tue, 11 Mar 2014 - 18:06
Post #15

Super User

Piękny kot. tongue.gif

--------------------
Sprzedam części do E36, E39.

+Quote Post
mss
post Tue, 11 Mar 2014 - 18:45
Post #16

Forum Killer

Z naciagnieciem termokurczy bedzie walka. Tym bardziej tych sztywnych, z klejem.

--------------------
Fabia 1.8T 300+
Leon R30T EFR9180

+Quote Post
|Joteusz|
post Tue, 11 Mar 2014 - 18:50
Post #17

Super User

!Markos te zielone przypadkowo nie od Corsy z regulacją wysokości ?

+Quote Post
!markos
post Tue, 11 Mar 2014 - 18:53
Post #18

prawie jak integra

CYTAT(mss @ Tue, 11 Mar 2014 - 20:45) *
Z naciagnieciem termokurczy bedzie walka. Tym bardziej tych sztywnych, z klejem.
Sprawdziłem, zerowa komplikacja, duża średnica i wchodzi bez problemu. Kurczy się do ~6mm.

CYTAT(|Joteusz| @ Tue, 11 Mar 2014 - 20:50) *
!Markos te zielone przypadkowo nie od Corsy z regulacją wysokości ?
Czy z gwintu to nie wiem, ale tak - z Corsy, domyślam się, że to Weitec.

PS.
Ogarnijcie się, bo dam link do fejsbukowego albumu całej domowej kociarni tongue.gif

+Quote Post
mihas66
post Tue, 11 Mar 2014 - 19:26
Post #19

Forum Homee

Termokurczka z dobrym klejem nic więcej nie kombinuj powoli starannie naciągnij, jak się nie przetrze to nie ma bata aby coś się stało.... Ile razy zabezpieczałem tak kable truj-fazowe w studniach i innych miejscach ciągle wilgotnych i pracujący i nigdy najmniejszego problemu....

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
dobrus
post Tue, 11 Mar 2014 - 20:52
Post #20

Forum Homee

!markos dawaj fotki kociaków smile.gif a nie tu jakimiś sprężynami nudzisz tongue.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 04 July 2025 - 11:40