Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Poprawa rozkładu siły hamowania, Ulepszenie
pitupitu
post Sat, 22 Nov 2014 - 21:15
Post #1

User

Projekt to Lotus 7 2,0 DOHC + Eatom M62

Przednie hamulce to OEM sierra tarcza + zaciski ( chyba 240mm)
Tył to swap na Hondowskie zaciski + tarcze 240mm ( civic 5g)
Pompa hamulcowa bez serwa to HONDA Prelude 2,2Vti czyli 1" tłoczek.
Korektor siły hamowania Wilwood

Przód jest na trójniku i tył także na trójniku.

Mam takie problem, byłem pewny że przy takim zestawieniu i przy zastosowaniu korektora ręcznego uzyskam rozkład 50/50 ( kombinowałem z wyjściami pompy i bez skutku. Czego efektem jest tylko i wyłącznie to że przy hamowaniu blokuje mi tylko przednie koła, chciałbym uzyskać trochę więcej siły na tylne koła.

Jakieś sugestie jakieś pomysły ( niestety układ na dwóch pompach jedno- sekcyjnych odpada!)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 22 Nov 2014 - 21:15
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
G4 Racing
post Sun, 23 Nov 2014 - 12:53
Post #2

Frequent User

Witam!
Pomijam zasadność takiego rozkładu siły hamowania. Po szybkiej analizie konstrukcji, uważam, że rozkład sił hamowania zbliżony do 50/50 możesz uzyskać umieszczając korektor w obwodzie przedniej osi. Zaznaczam, że nie znam zakresu regulacji ciśnienia korektora. W ogóle rozkład sił hamowania przy badaniu statycznym uważa się za poprawny jeśli tył stanowi 50% ogólnej siły przodu. W praktyce wygląda to tak, że hamując odciążamy tył i niestety zrywamy przyczepność. Wątpię czy uzyskanie jednakowych sił na przodzie i tyle jest w ogóle możliwe przy tej konstrukcji.
Pozdrawiam

--------------------
G4 Racing- Hamulce na każdą okazje.

+Quote Post
pitupitu
post Sun, 23 Nov 2014 - 20:32
Post #3

User

tzn tak na chwilę obecną jak hamuję na max to blokuje tylko przód, w ogóle nie czuć aby tył hamował.

Chciałem powiększyć siłę na tylną oś.
Pompa jest o średnicy 1" tłoczka, więc zaciski przód i zaciski tył, spokojnie powinna wystarczyć.

Przecież pompa 2 sekcyjna ma takie samo ciśnienie na obydwu sekcjach ?! czy się mylę ? Aby mieć 50/50 trzeba by użyć takiego samego zestawu ( tarcza zacisk) na przedzie i tyle.

+Quote Post
GrzesiekK.
post Sun, 23 Nov 2014 - 23:07
Post #4

Forum Homee

Średnice tłoczka zacisków przód i tył?

--------------------
Renault Clio Sport 2 - rajdówka w ciągłej budowie ....

+Quote Post
staszek 1
post Mon, 24 Nov 2014 - 09:51
Post #5

Forum Killer

załóż lepsze klocki na tył .

--------------------
Focus RS , BMW 1 Coupe w budowie

+Quote Post
G4 Racing
post Mon, 24 Nov 2014 - 11:26
Post #6

Frequent User

Jeszcze raz Ci powtarzam: jeżeli tył słabo hamuje, to obniżanie ciśnienia za pomocą korektora nie ma sensu. Przełożenie hydrauliczne w opisywanym przez Ciebie przypadku to 25,4-54 na przodzie i 25,4-34 na tyle. Jeśli przód blokuje już przy lekkim naciśnięciu pedału zamontuj korektor na przednim obwodzie i spróbuj wyregulować hamulce w satysfakcjonujący Cię sposób. Może okazać się to trudne lub wręcz niemożliwe, ale to najprostsza i najtańsza metoda. Potem będziesz musiał zastanowić się nad konfiguracją tyłu (tarcza-zacisk). Pamiętaj, że im intensywniej hamuje przód, tym słabiej koła tylnej osi przylegają do podłoża. Prowadzi to do zerwania przyczepności, a największa siła hamowania ma miejsce, gdy koła nie są w poślizgu, a na jego granicy (powinny się kręcić).
pozdrawiam

--------------------

+Quote Post
pitupitu
post Mon, 24 Nov 2014 - 20:52
Post #7

User

Tzn korektor w zamyśle miał być w układzie w którym rozkład wynosił by 50/50 w tym momencie korektor jest zbędny bo i tak jest otwarty w 100%.

Kurcze mam jeszcze zaciski z hondy ale przedniej osi i pod tarcze 262mm ( tarcze też gdzieś mam) średnica tłoczka też 54mm więc taka sama jak aktualnie na przodzie ale inna konfiguracja wychodzi

Przód:
Tarcza 240mm
Tłoczek 54
Tył:
Tarcza 262 ( znalazł bym i 240mm)
Tłoczek 54

Jedynie trzeba by rozwiązać problem hydraulicznego? ale w sumie można zastosować hydrauliczny ręczny na jednym układzie wspólnym.
Może warto w tę stronę teraz iść ?

+Quote Post
G4 Racing
post Tue, 25 Nov 2014 - 14:26
Post #8

Frequent User

Jeśli przednie koła blokujesz bez problemu, to znaczy naciskając niezbyt mocno na pedał, spróbuj wstawić korektor w obwód przedniej osi i stopniowo obniżać ciśnienie, tak aby przy mocnym naciśnięciu pedału jeszcze istniała możliwość zablokowania kół. Powinno pojawić się cos więcej na tylnej osi. Nie będę robił tu wywodów, bo nie o to chodzi. Spróbuj i już. Mam nadzieję,że mnie zrozumiałeś.
pozdrawiam

--------------------

+Quote Post
pitupitu
post Tue, 25 Nov 2014 - 16:29
Post #9

User

zrozumiałem doskonale, tylko wiąże się to w Lotusie ze sporą rzeźbą prościej by było mieć drugi korektor biggrin.gif

+Quote Post
hold
post Tue, 25 Nov 2014 - 17:11
Post #10

Frequent User

Siema Pit
W swojej hondzie mam regulowany korektor siły hamowania i w instrukcji było że zakres regulacji od 0 do 60% co dla przykładu daje jeżeli obie sekcje w pompie są takiej samej wydajności (bo na pewno są ) to niech na przednią oś idzie 10bar i na tylną 10bar to korektor na max puści jedynie 6bar (60% z 10bar) do tego dochodzi mniejsza tarcza lub zacisk na tyle czyli zmniejsza się siła hamowania czyli nawet nie osiągniesz połowy siły hamowania przednich kół
Ogólnie to według mnie aby uzyskać 100/100 (przód zawsze hamuje 100% bo ciśnienie idzie prosto z pompy bez żadnych restrykcji)to trzeba takie same tarcze i zaciski z przod/tył ale tył by sie blokował momentalnie bo tylna oś się podnosi bo masa idzie na przednie koła.
Tak że najlepsze rozwiązanie to zrobić tak aby przód i tył miały tą samą średnice tłoczka jak dasz przez korektor (ciekawe jaki zakres regulacji ma twój korektor) bo mój puszcza max 60% czyli na moim by było przód 100%/tył 60%
Ja u siebie w Hondzie nawet na full rozkręconym korektorze tyłu nie zblokuje niema takiej możliwości ale względem seri tył trochę lepiej hamuje ale bez jakiś rewelacji.

Co do ciśnienia to dałem takie dla przykładu. smile.gif

+Quote Post
Camil
post Tue, 25 Nov 2014 - 21:40
Post #11

Super User

nie wiem co to za pompa i czy tak mozna, ale gdyby zaslepic jedno wyjscie i caly uklad spiac do jednego wyjscia, to ten korektor moglby jakos dzialac. w aktualnym ukladzie dlawienie wplywa w niewiadomy sposob na reszte ukladu, tak naprawde...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 10:16