![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 08 May 2018 Skąd: Łódź ![]() |
Panowie
W weekend miałem wątpliwą przyjemność zostać zmierzonym przez policjantów radarem Ultralyte LTI 20-20. Niestety pomiar wykazał 106 km/h na 50 w terenie zabudowanym... Plastik zabrany na 3 miesiące i oczywiście mandat. Mandatu nie przyjąłem bo uznałem że zbyt dużo niedociągnięć było ze strony policjantów: Droga nie była prosta - były lekkie łuki Pomiar był z dużej odległości ~ 300 m Pomiar odbył się "z ręki" Pomiar odbył się z dużego kąta względem drogi ( nawet nie z chodnika tylko z parkingu za chodnikiem ) Pomiar odbył się w miejscu gdzie było dużo znaków ustawionych "plecami" do policjantów Z przeciwnej strony jechała kolumna samochodów ( oddzielona od mojej 2 pasmowej drogi pasem zieleni) Niestety ja jechałem sam ( nie w kolumnie samochodów). Pytanie do forumowiczów czy ktoś ma doświadczenie ( a na pewno macie , no bo gdzie jak nie tutaj ![]() Żeby była jasność nie uważam że jestem święty jechałem za szybko zostałem złapany i ukarany, mam po prostu wątpliwości co do sposobu pomiaru, i jeżeli jest szansa to zakwestionować to będe próbował. -------------------- 1987 520i
1999 M5 2019 Fiesta ST 2017 Focus RS |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Pomiar pod katem jest dla Ciebie "korzystniejszy"
Geometria na poziomie podstawowki sie klania -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 12 November 2016 Skąd: Stolica ![]() |
https://anuluj-mandat.pl/post/praktyczna-hi...alyte-lti-20-20
CYTAT Urządzenie to, będące na wyposażeniu polskiej policji, jest laserowym miernikiem prędkości, którego pomiary bardzo często odbiegają od faktycznej prędkości, z jaką poruszał się kontrolowany pojazd. Największą jego wadą jest pośrednia metoda pomiaru - urządzenie dokonuje pomiaru odległości obliczając prędkość pojazdu na podstawie odstępów czasowych pomiędzy kolejnymi pomiarami odległości. Zafałszowane wyniki pomiaru mogą wynikać z kilku czynników: odbicia od lusterka tj. przy pomiarze od tyłu promień lasera może odbić się w lusterku mierzonego pojazdu, następnie od przeszkody drogowej, po czym wrócić do mierzącego lasera - przy kolejnym pomiarze taka sytuacja może nie mieć miejsca i odległość będzie inna; przemieszczanie promienia lasera po pojeździe może powodować błędne pomiary. CYTAT Głównym jednak zarzutem w stosunku do tego Lasera jest to, że pojazd widoczny na jego wizjerze niekoniecznie musi być pojazdem którego prędkość wiązką lasera jest mierzona. Szerzej pisaliśmy o tym tutaj:
http://anuluj-mandat.pl/blog/post/punkt-ce...-sad-w-zamosciu Urządzenie to jest najczęściej używane przez polskich funkcjonariuszy, możliwe że właśnie z powodu dużego prawdopodobieństwa zafałszowania pomiaru, które skutkuje wlepianiem mandatów karnych niewinnym kierowcom, którzy widząc na ekranie przekroczoną prędkość przyjmują mandat, którego wartość wpływa do budżetu państwa. -------------------- Sleeper R30T 744KM 789Nm
0-100 2.99 100-200 5.8 ET 10.539 |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 February 2014 ![]() |
Kiedyś wyłapałem mandat z takiej odległości. Przy następnym pogadałem z gliniarzem o tym. Mówiłem, że jego kolega chyba mnie oszukał. Wytłumaczył mi, że tam jest jakaś lunetka, że nawet z 600 m, czy tam iluś, dobrze widzi które auto mierzy. Twój policjant powie to w sądzie + pokaże papiery na radar i tyle będzie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
Przechodziłem to - anuluj mandat można sobie w buty wsadzić.
Odczekaj grzecznie 3 miesiące a potem jeździj wolniej. To jedyne co możesz zrobić. -------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 30 January 2006 ![]() |
Kąty srąty, znaki, zakręty, zbyt szorstki asfalt, strzał z lewej rączki (a funkcjonariusz nie mańkut !), itd - a ile wg swojego licznika jechałeś ?
było licznikowe ~110km/h ? ![]() -------------------- Sklep przeniesiony poza forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 08 May 2018 Skąd: Łódź ![]() |
Wiem o tym, że pomiar pod kątem zniża odczyt, chodziło mi bardziej o podważenie poprawności pomiaru...
Tak jak mówiłem niewinny nie jestem, i chciałem się tylko spytać was czy macie doświadczenia i jakieś rady. Jest to pierwszy mandat którego nie przyjąłem i pierwszy raz tak niemiła sytuacja z zabraniem prawka. Nie będę mówił ile miałem na liczniku bo nie ma się czym chwalić No nic dzięki , pozostaje przyjąć mandat rzeczywiście poczekać i potem jeździć wolniej. -------------------- 1987 520i
1999 M5 2019 Fiesta ST 2017 Focus RS |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 11 January 2005 Skąd: łódzkie ![]() |
Najbardziej kuriozalne jest, że nawet, jeśli sąd cię uniewinni, to i tak do tego czasu jesteś bez prawka. Możesz więc mieć rację, a i tak poniesiesz karę...
-------------------- Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07) |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 09 June 2012 ![]() |
Zanim dojdzie do rozprawy w wydziale karnym właściwego sądu rejonowego, to upłynie rzeczony okres 3mc kary administracyjnej
![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 27 March 2010 ![]() |
Anuluj Mandat to stek bzdur.
Przechodziłem sprawę wykroczeniową i kwestionowałem pomiar urządzeniem LTI 20/20. Dysponuję opinią biegłego, który jednoznacznie stwierdził (swoją drogą bardzo dobra merytorycznie opinia) że pomiar był prawidłowy, a urządzenie LTI jest jednym z lepszych tego typu. Sprawa przez dwie instancje trwała prawie 2 lata. Moim zdaniem szkoda czasu i nerwów na takie sprawy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 November 2010 Skąd: Łódź ![]() |
Generalnie dużo zależy od sądu, ale wiadome jest, że od zawsze są po stronie policji. Jedna miska i te sprawy.
-------------------- E46Turbo || M50TUB25 @ 1.25bar
https://www.facebook.com/E46Turbo |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Jak jesteś pewny, że jechałeś ponad 100km/h to sam sobie tylko dokładasz problemów
![]() Jeśli jechałeś na pewno poniżej stówki to jest sens się spierać, a jak nie to tak jak wyżej napisane - sprawa pewnie będzie się ciągła dłużej niż masz prawko zatrzymane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 06 December 2004 Skąd: Czechowice-Dziedzice ![]() |
Jeżeli coś bym robił to wyciągał papiery od komendanta co do Twojej sprawy , a potem zażalał decyzję starosty o zatrzymaniu PJ do Samorządowego Kolegium Odwolawczego, w szczególności w zakresie natychmiastowej wykonalności. Można by też te materiały i swoje stanowisko wysłać wcześniej do starosty przed podjęciem decyzji.
Ale od razu mówię: tam spotkać można b.... i to lity. Więc potem pozostaje skarga do WSA. Co sprowadzi się do tego, że 3 miesiące miną. Spróbować można, ale nie spodziewałbym się sukcesów. Sprawa wykroczeniowa czyli mandat i punkty to osobny temat idący swoją drogą. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 16 October 2010 Skąd: Grudziądz ![]() |
Nie zwiazane z tematem, ale mamy 21 wiek, a suszarka nie robi filmu ( byłby dla bieglego w sądzie do policzenia predkosci po "drzewkach") czy nawet zdjęcia, aby nie bylo wątpliwości czego to pomiar. Znajomy miał przypadek, gdzie jadąc w 1 strone jechał spokojnie i widział schowany radiowóz ( tam gdzie dobrze wiadomo, że się czają). Wracając za 10 minut w druga stronę jechal w 100% zgodnie z ograniczeniem. Oczywisci zatrzymali go policjanci twierdząc, że jechał o bodaj 22km/h za szybko.... skończyło sie na bardzo długiej dysksji i bez mandatu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
W takiej sytuacji trzeba mowic ze masz tracker gps w samochodzie i idziemy do sadu.
-------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Można by też te materiały i swoje stanowisko wysłać wcześniej do starosty przed podjęciem decyzji. To raczej nic nie da i nie ma to nic wspólnego z betonem - NSA jednoznacznie wskazał, że podstawą do wydania decyzji jest informacja od komendanta policji. https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1419...-wyrok-nsa.html Z doświadczenia podpowiem, że SKO utrzymują decyzje starostów nawet, jeśli przekroczenie mieści się w granicach dopuszczalnego błędu pomiaru (przy 100 km/h to jest +/- 3 km/h). |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 February 2014 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 06 December 2004 Skąd: Czechowice-Dziedzice ![]() |
To raczej nic nie da i nie ma to nic wspólnego z betonem - NSA jednoznacznie wskazał, że podstawą do wydania decyzji jest informacja od komendanta policji. https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1419...-wyrok-nsa.html Z doświadczenia podpowiem, że SKO utrzymują decyzje starostów nawet, jeśli przekroczenie mieści się w granicach dopuszczalnego błędu pomiaru (przy 100 km/h to jest +/- 3 km/h). Tak, to jest kwintesencja litości. Po co komu w Państwie dodatkowy organ skoro on nie prowadzi samodzielnie postepowania? Jakieś obiektywne prowadzenie sprawy czy tam zasada dążenia do prawdy i inne zasady kpa? A że to nasa klepała to mnie to nie dziwi. Dlatego napisałem, że żadnych szans nie ma. W niezależne sądy jeszcze wierzę ![]() Co i tak nie zmienia, że szkoda życia. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
A coś konkretnego chciałeś przekazać?
Skoro w niezależne sądy wierzysz, przeczytaj uzasadnienie wyroku NSA. To też sąd. Jak się dobrze wczytasz to wyłapiesz, w czym problem i jak to się ma do zasady prawdy obiektywnej (i innych). |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 09 June 2012 ![]() |
Sądy administracyjne to sądy tylko z nazwy, sądy prawa, a nie stanu faktycznego. Ja bym je zlikwidował ogółem to urząd, a nie sąd.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 05:35 |