![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 27 January 2006 Skąd: Lublin ![]() |
W zimie woogole nie moglem zlapac temp oleju - myslalem, ze moze chlodnice mam za bardzo "wyeksponowana".
![]() Dzis podczas paru robotek przy autku i wymianie oleju odkrecilem podstawke i ... jak dla mnie to zle zmontowana albo juz nie wiem.... Przyznam, ze juz nie wiem jak bylo zmontowane zaraz po wyjeciu bo gdy zobaczylismy to stwierdzilismy, ze chyba zle i ... minelo paaare piwek wiec jakos nie qumam jak bylo ![]() Jakas tam podkladka z netu (wiec chyba dobra...) ... trzecia odwrotnie: ![]() A teraz moja ... patrzac po duzej sprezynie (na obrazku wyzej) to niby tak powinno byc: ![]() Tylko jak sie otworzy (biala strzalka) termostat (a wypycha trzpien w gotujacej wodzie) teoretycznie zatyka obieg (zotla strzalka). Podkladka jest polozona do gory strona do filtra. Czerwona linia to cieply olej plynacy od spodu ![]() Aaaa czy nie powinno byc tak, ze gdy trzpien termostatu sie wydluzy to przesuwajac sie w prawo (zotla strzalka) otwriera przeplyw oleju (czerwona) do chlodnicy (zielona) ... ![]() ![]() Jak zmontuje podkladke w 1 lub 2 sposob nic nie otwiera sie podczas trzymania w goracej wodzie ... woda dochodzi do termostatu... Lecz jesli zloze wg mojego i nie dam sprezyny to ladnie termostat otwiera sie.... zla sprezyne dali ?? Bo z sprezyna sie nie chce otworzyc..... ![]() Po kapieli: ![]() ............obstawiam na ta sprezyne - jest za duza srednice i nie wchodzi w nakretke: ![]() ![]() I przez to sprezyna jest za bardzo scisnieta i nie daje otworzyc termostatu: ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Zlozyc: sprezyna->termostat trzpieniem i sprezynka w strone kapsla->kapsel
Temorstat normalnie jest otwarty i i od spodu puszcza kolo siebie olej. Jak sie olej rozgrzewa to termostat zaczyna zamykac przejscie i olej zaczyna plynac z lewego krucca do prawego i do filtra. Jak bys potrzebowal obrazka to moge cos tam nabazgrac. ![]() |
|
|
![]()
|
|
czyli tak
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Dokladnie.
|
|
|
![]()
|
|
czyli jesli bylo oki a mimo tego nie zlapalem temp oleju wiekszej niz ~75st to ..... cos nie teges ....
Ze stronki sklepu: Podstawka po filtr oleju z termostatem. Jest to niezbędna rzecz przy instalacji zewnętrznej chłodnicy oleju, gdyż bardzo często utrzymuje się wtedy za niska temperatura oleju co pogarsza smarowanie silnika. Termostat otwiera się częściowo przy temperaturze 80 stopni a pełne otwarcie następuje przy 90 stopniach Celsjusza. Z tego wnioskuje, ze jednak powinien byc zamkniety i dopiero po osiagnieciu 80 czesciowo sie otworzyc a nie jak piszesz Temorstat normalnie jest otwarty .... ![]() Jak termostatowi zrobilem kapiel to faktycznie ma 2 stopnie otwarcia .. pyk i pyyyyk - to chyba wlasnie te 80 i 90 stopni. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 14 April 2008 Skąd: WPI ![]() ![]() |
z technicznego punktu widzenia termostaty olejowe są "otwarte" - nie wymuszają obiegu przez chłodnicę a pozwalają odpowietrzyć układ.
po przekroczeniu temperatury granicznej termostat zmienia obieg wymuszając przepływ oleju przez chłodnicę. termostat fabrycznie jest złożony tak jak na tej fotce: ![]() Jeszcze raz co do obiegu oleju w podstawce: Obieg oleju w podst. Mocal bez termostatu wygląda tak: z bloku na podstawkę, potem na chłodnicę, z powrotem do podstawki, na filtr i z powrotem do bloku na dole podstawki tam gdzie jest termostat jest otwór, którym olej omija chłodnicę oleju dopuki nie zamknie się termostat. Mam nadzieję że to wyjaśnia całą sprawę. -------------------- www.re5pect.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 09 October 2011 ![]() |
czyli mam rozumiec ze termostat jest ciagle otwarty i gdy mamy zimny olej to jakas tam jego czesc idzie na chlodnice oleju a jakas tam bezposrednio na blok?
dopiero powyzej temp 80 i 90st puszcza caly olej przez chlodnice? wiec praktycznie nie widze roznicy miedzy podstawka z termostatem a bez, tak czy siak olej od poczatku jest puszczany przez "otwarty" obieg w mniejszym czy wiekszym stopniu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
ja miałem tak samo, ze zimą, w trasie, przy spokojniej jezdzie było ok 75st, w miescie bylo 80. dopiero jak olej sie pogorszył, z kolejnymi wymianami to temp podskoczyła. chyba ze to mozeliwie zeby co zmiane oleju termostat troche sie przestawiał i powodował wyzszą temp?
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 09 October 2011 ![]() |
raczej przestawic sie nie ma co, moze bardziej wskaznik oszukuje?
Ja zaraz po odpaleniu silnika czuje jak rozgrzewa sie chlodnica oleju co potwierdza "otwarty" obieg. |
|
|
![]()
|
|
Jak widzisz tez probowalem cos usprawnic ale jak masz org podkladke mocala to zakladaj i nie wnikaj - bedzie działać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 24 November 2011 Skąd: Wawa ![]() |
pozostając w tematyce podkładki, mam pytanie, czy jeśli obecnie mam podkladkę autoguaga w którą mam wkręcone dwa czujnik oraz smarowanie Turbiny, to czy mogę jeszcze na nią nakręcić podkładkę Mocala do chłodniczki oleju i dopiero filtr oleju na to, czy może do bloku bezpośrednio dokręcić MOcala, a dopiero na niego podkładkę z czujnikami i smarowaniem? Też muszę założyć chłodnicę, bo olej u mnie baardzo szybko osiąga 95-100 stopni.
-------------------- Renault Megane 1.8 16V Turbo - było
Mazda 6 MPS - był -Best ET 13:45 Ryki 2015 Mazda 6Speed - jest |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 09 October 2006 Skąd: Gdynia ![]() |
Możesz, ja tak mam i wszystko działa. Tylko czy masz tyle miejsca, żeby to weszło bo u mnie jest na styk.
-------------------- Sierra RS Cosworth 2.0T YB
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 14 June 2007 Skąd: Warszawa/Płock ![]() |
Znajmy miał u siebie 2 podstawki w SR20DET i pewnego razu w trasie puścił gwint na wyjściu na filtr oleju z bloku, od tego czasu unika montowanie 2 podstawek.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
a jakie długie było połączenie gwintowe w tej piramidzie i jak nacięty gwint?
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 05:51 |