![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 03 May 2005 ![]() |
Witam
Posiadam PT Cruisera 2.2 CRD 121 KM, 300 moment i 12 s do 100 . Chciałem poprawić trochę osiągi tego auta. Silnik jest mercedesa. Kiedyś słyszałem w salonie merca jak koleś mówił ze silnik 2,2 i 2,7 różnią się tylko turbiną. Nie wiem na ile to prawda. Wpadłem na taki pomysł żeby zamontować do siebie turbinę od 2,7 i zmienić soft. Uzyskałbym jakieś 200 KM i to by mnie juz satysfakcjonowało:). Czy taki "zabieg" może się udać? I czy nie narażę silnik na za duże obciążenie? I na ile procent jest to bezpieczne dla silnika? A może macie jakieś inne pomysły. Bardzo chętnie wysłucham. Może macie jakieś doświadczenia w takim „zabiegu”. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 03 May 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Jak sama nazwa wskazuje to te silniki różnią się tez pojemnością
W tym silniku 200km nigdy w życiu nie wyciśniesz Proponuje chipa i nic więcej PT cruiser to nie samochód do wyścigów -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 May 2003 Skąd: Katowice ![]() |
Mówiąc szczerze nie wiem jaka turbina siedzi w tym autku ale pewnie taka sama jak w merlach 220CDI czyli GT17 lub GT18. Można spokojnie założyć GT20 GT22 z merola 270 może być już ciut za duża...
200KM na pewno nie uzyskasz, ale z GT20 + soft można by trochę mocy zawojować -------------------- DYNOSOFT - Kompleksowy tuning silników
www.dynosoft.pl |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 03 May 2005 ![]() |
A gdzie mogę sprawdzić jaką mam turbine? I jeszcze jedno pytanie. Czy te turbiny mają te same otwory?czy poprostu bedzie psowała? czy trzeba cos dorabiać? i czy trzeba coś jeszcze poza sprężarką wymienić?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 17 March 2003 Skąd: lublin ![]() |
trzeba sprawdzic komore silnika ilosc miejsca i inne bzdury.
podjedz do jakiegos tunera w okolicy a napewno doradzi co i jak |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 13 January 2003 Skąd: Warszawa/Wiedeń ![]() |
moim zdaniem lepiej nic nie kombinuj w tym aucie, bo rakiety tak z niego nie zrobisz, ladny sofcik wystarczy, bedziesz mial kolo 150 - 160 KM i to spokojnie wystarczy na takie autko... potem juz moga sie pokazac problemy z innymi podzespolami jak za duzo podniesiesz moc silnika....
-------------------- 730KM/970Nm i 585KM/750Nm
www.tdiracing.pl www.ventumair.eu - Szkola Pilotow |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 10:16 |