![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 02 January 2007 Skąd: Grabanów-Kolonia ![]() |
Witam Kolegów,
może coś Wam wiadomo na temat tego problemu w nowszych jednostkach BMW 2.5d 3.0d 3.5d ?? Czy w końcu coś z tym problemem zrobili czy nadal produkują wadliwe kolektory? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
nowe juz nie pekaja, info potwierdzone przez mechanika z bawarii. pn sie nie zmienil, ale wizualnie kolektor troszke tak.
|
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
Pekaja ... moj wymiekl przy 165kkm ... poszedl do pospawania, lekkiego zabielenia (splanowania), nowe uszczelki i wjazd spowrotem. Podobno teraz ma juz wytrzymac.
Znajomemu w 330Cd popekal duzo mocniej ale on potwornie upala na autostradach, potrafi jechac przez kilka godzin 250-260 km/h na totalnym WOT. Ale jego sztuka tez poszla do pospawania i ma byc okk. Co nie zmienia faktu ze bmw smierdzi ze swoimi kolektorami. p.s. silnik M57TU 204ps |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 02 January 2007 Skąd: Grabanów-Kolonia ![]() |
..co to za materiał,że termicznie nie daje radę, jakiego rzędu jest egt w tych silnikach?
|
|
|
![]()
|
|
Pekaja ... moj wymiekl przy 165kkm ... poszedl do pospawania, Kupiłeś nowy i pękł po 165kkm ? to albo duzo jeździsz bo zmienione są od 03/2009, albo miałeś jeszcze fabryczny. postaram sie zdobyc fotke nowy vs stary bo wiem widzialem i sa troche inne. co nie zmienia faktu ze bmw zasmierdzialo ze taki kolektory miało co pękały ![]() |
|
|
![]()
|
|
właśnie , nagminnie pękają w 3.0d czyli 197,231,235,286KM z tego co mi wiadomo, możlwe ze takze w innych, czyli te wersje z alu blokiem i CR3
|
|
|
![]()
|
|
właśnie , nagminnie pękają w 3.0d czyli 197,231,235,286KM z tego co mi wiadomo, możlwe ze takze w innych, czyli te wersje z alu blokiem i CR3 nie mieszaj kolego cr3 i motorow N57. pękały w M57TUD25, M57TUD30 ale bez 210kw, i bez E70, ;-) A czy coś jest CR3 albo CR2 to inna para kaloszy :-) co do egt pojecia nie mam jaki jest, ale rozsypuje sie spaw wiec mozna ładnie naprawić tylko trzeba sie namocować z wyjęciem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
Jak mówiłem że M57 "śmierdzi" to byłem be, bo to taki cudowny silnik. Dobrze że sprzedałem. Ostatni raz kolektor pękł mi w Astrze GSI EcoTec... Brawo panowie z Monachium. Trzymacie poziom.
-------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
Oj jedna jaskółka wiosny nie czyni, dwie też nie ;-)
W swojej epoce był jednym z najlepszych diesli, pomijając niefortunny mariaż ze skrzynką GM która Tobie opinie popsuła, to tak IMO ![]() -- A Tobie też kulektor pękł ? |
|
|
![]()
|
|
Kolego @ ryczko, N57 to rodzina najnowszych 3-litrowych konstrukcji BMW a ja piszę o poprzedniej serii M57N2 gdzie dość czesto pękają kolektory i pisząc alu blok i cr3 własnie o tej rodzinie pisalem..
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kolego @ ryczko, N57 to rodzina najnowszych 3-litrowych konstrukcji BMW a ja piszę o poprzedniej serii M57N2 gdzie dość czesto pękają kolektory i pisząc alu blok i cr3 własnie o tej rodzinie pisalem.. ![]() ![]() ![]() Kolego sympatyczny ja wiem czym jest N57 ale które M57 ma alu blok tego już nie wiem? (bo nie widziałem śrub z niebieskimi głowami) ? |
|
|
![]()
|
|
.. szanowny Kolego @ ryczko czy mogę mięć do Ciebie taką małą prośbę...?
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 11 March 2005 Skąd: SRC ![]() |
Znajomy w E60 (218km) tez już spawał, ale nie pojeździło to zbyt długo, obecnie kupił tanio kolektor z E39 i jest mega zadowolony – turbo ponoć nawet szybciej wstaje.
-------------------- Skoda 120 1.4T
525d F11 |
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
Jak mówiłem że M57 "śmierdzi" to byłem be, bo to taki cudowny silnik. Dobrze że sprzedałem. Ostatni raz kolektor pękł mi w Astrze GSI EcoTec... Brawo panowie z Monachium. Trzymacie poziom. Bardzo dobrze ze pekł bo przy okazji wymienilem poduszki pod silnkiem ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Katowice ![]() |
Jak mówiłem że M57 "śmierdzi" to byłem be, bo to taki cudowny silnik. Dobrze że sprzedałem. Ostatni raz kolektor pękł mi w Astrze GSI EcoTec... Brawo panowie z Monachium. Trzymacie poziom. skąd ja znam tę retorykę...??? Jakbym ją słyszał... ale ty pewnie masz wiecej niż 160 cm wzrostu i nie masz podobnego bardzo brata ![]() też mnie ten problem dziwi, ponieważ egt w dieslu jest 150-200 stopni chyba nizsze niz w benzynie. Ja poki co u siebie nie stwierdziłem takiego problemu ale jak przyjdzie co do czego, to mam nadzieje, ze będzie to pretekst do małych modów ![]() -------------------- "The smarter you play, the luckier you'll be"
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 13 January 2003 Skąd: Warszawa/Wiedeń ![]() |
mam 335d oraz X5 3.0d E70 w domu i tylko w 335d kolektor wydechowy mial mikropekniecia z powodu mocnego chipa w aucie (EGT bylo za wysokie), tak to wszystko ok
-------------------- 730KM/970Nm i 585KM/750Nm
www.tdiracing.pl www.ventumair.eu - Szkola Pilotow |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
mam 335d oraz X5 3.0d E70 w domu i tylko w 335d kolektor wydechowy mial mikropekniecia z powodu mocnego chipa w aucie (EGT bylo za wysokie), tak to wszystko ok tamte inne opisane tutaj autka chyba nie miały chipa i też ten problem wystąpił, u Ciebie poleciał też kolektor więc chyba nie jest tak do końca OK. -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Problem dotyczy również aut jeżdzących na serii..
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
problem pękających kolektorów dotyczy wszystkich marek bez wyjątku więc nie wiem nad czym tu gdybać
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 08 July 2025 - 18:57 |