![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 26 April 2003 Skąd: Konin ![]() |
Czy ktos moze wyjasnic czego to konkretnie dotyczy ?? Wiem ,że jest to spotykane w TDI ale nic wiecej ... poza tym ,że zwieksza cisnienie doładowania. Jakie ma to znaczenie w codziennej jeźdie ??
pozdrowy -------------------- Czy obudziłes sie kiedys po imprezie ... w takim stanie ? Polecam
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 09 May 2003 Skąd: Polska ![]() |
Overbost jest to funkcja sterowana timerem procka i ma swoją mapę występuje tylko po gwałtownym wciśnieciu gazu i jest powiązane z podniesieniem ciśnienia doładowania na czas określony w mapie overbostu a powoduje poprostu chwilowy wzrost momentu obrotowego i występuje w silnikach benz turbo tak samo overbost nie działa przy stabilnym pomykaniu autkiem
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("EX":2absvigh) overbost nie działa przy stabilnym pomykaniu autkiem
to ja już chyba stabilnie jeździć nie potrafie ale fakt, że do miasta to nie jest potrzebne co innego na wyścigach -------------------- ................................................
|
|
|
![]()
|
|
Na wyścigu nie działa no chyba że czas w mapie jest wyciągnięty to co innego ale tak w normie overbost trwa średnio około 1-2s
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
i tyle spokojnie wystarcza na wyścigową zmianę biegów
-------------------- ................................................
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("pawelo":3squy5rq) i tyle spokojnie wystarcza na wyścigową zmianę biegów Powiem ci że zabawa z overbostem jest niebezpieczna bo w odpowiednich warunkach potrafi podnieść doładowanie do 2bar sam tego doświadczyłem
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
wiem, wiem... wyścigi samochodowe do bezpiecznych nie należą...
PS jak tam Twój pasek? już przygotowany? -------------------- ................................................
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 11 November 2002 Skąd: Wawa ![]() |
CYTAT("EX":3eedag17) CYTAT("pawelo":3eedag17) i tyle spokojnie wystarcza na wyścigową zmianę biegów Powiem ci że zabawa z overbostem jest niebezpieczna bo w odpowiednich warunkach potrafi podnieść doładowanie do 2bar sam tego doświadczyłem to sa świetne warunki do wysrania spreżarki. Chwilowe przekroczenie obrotów krytycznych---i sruuuu. Motorek zachłysnoł sie oliwką -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Master/s":1b39lowb) CYTAT("EX":1b39lowb) CYTAT("pawelo":1b39lowb) i tyle spokojnie wystarcza na wyścigową zmianę biegów Powiem ci że zabawa z overbostem jest niebezpieczna bo w odpowiednich warunkach potrafi podnieść doładowanie do 2bar sam tego doświadczyłem to sa świetne warunki do wysrania spreżarki. Chwilowe przekroczenie obrotów krytycznych---i sruuuu. Motorek zachłysnoł sie oliwką zgadza się -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 11 November 2002 Skąd: Wawa ![]() |
CYTAT("EX":3dw9nfsi) CYTAT("Master/s":3dw9nfsi) CYTAT("EX":3dw9nfsi) CYTAT("pawelo":3dw9nfsi) i tyle spokojnie wystarcza na wyścigową zmianę biegów Powiem ci że zabawa z overbostem jest niebezpieczna bo w odpowiednich warunkach potrafi podnieść doładowanie do 2bar sam tego doświadczyłem to sa świetne warunki do wysrania spreżarki. Chwilowe przekroczenie obrotów krytycznych---i sruuuu. Motorek zachłysnoł sie oliwką zgadza się wiesz Andrzej---ale to dziwne. Ja ścigając sie po ulicach słyszę pracę sprężarki i wiem kiedy ona ma dość. Jak mocno butuję z "dołu" boost powoduje że spręzarka dosłownie harczeć zaczyna---to znak że trzeba spassować. Nie zawsze sie to dzieje ale czasmi. U Ciebie w pasku tez tak jest?????????// -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 16 April 2003 Skąd: Karczew ![]() |
a ja mam pytanka do naszego speca odnośnie tego czy jest możliwośc zrobienia czegoś takiego ja overbost w samochodzi który takiego patentu nie posiada??
-------------------- Skoda i nie liczy się nic
|
|
|
![]()
|
|
w autach turbo doładowanych praktycznie wszędzie jest overbost tylko nie wszystkie firmy reklamują to tak jak ford Kilka razy ganiałem mondeo tdci i wiem jedno kopnięcie może ma ale potem by by po prostu nikt nie wpadł na pomysł żeby normalną funkcję reklamować jako dodatek albo revelacyjne osiągnięcie starsze tdi overbost mają i tą funkcję mogę podciągnąć tak że nie wiem co tu dorabiać
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 16 April 2003 Skąd: Karczew ![]() |
zadam pytanie wynikające z mojego niedoinformowania "czy w octawii jest taki bajer??" w bmw jak sie wciśnie gaz do końca to czuć jakby taki guziczek u mnie nic takiego nima
pozdrawiam -------------------- Skoda i nie liczy się nic
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("wacom":yxa0j26n) zadam pytanie wynikające z mojego niedoinformowania "czy w octawii jest taki bajer??" w bmw jak sie wciśnie gaz do końca to czuć jakby taki guziczek u mnie nic takiego nima
pozdrawiam Guziczek ??? ?? -------------------- Czy obudziłes sie kiedys po imprezie ... w takim stanie ? Polecam
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("wacom":vyeeured) zadam pytanie wynikające z mojego niedoinformowania "czy w octawii jest taki bajer??" w bmw jak sie wciśnie gaz do końca to czuć jakby taki guziczek u mnie nic takiego nima
pozdrawiam Wszystkie tdi to mają nie tylko ford tdci. -------------------- |
|
|
gość_PepedB_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT("crackamnboy":t6xj0exb) Czy ktos moze wyjasnic czego to konkretnie dotyczy ?? Wiem ,że jest to spotykane w TDI ale nic wiecej ... poza tym ,że zwieksza cisnienie doładowania. Jakie ma to znaczenie w codziennej jeźdie ??
Nie tylko w TDi- mam to w benzynowej 2,0t. W odczuciach działa to podobnie jak kickdown w automacie, tylko że bez skoku obrotów- przy jeździe z powiedzmy stałą prędkością 160km/h na 5tce po wciśnięciu gazu auto jest katapultowane przez chwilę do powiedzmy 180km/h po czym wraca do normalnego przyspieszenia. Nie zauważam tego efektu przy ciągłym przyspieszaniu, tak więc ma ono u mnie zastosowanie przy wyprzedzaniu i sprawdza się doskonale. Nie wiem tylko czemu od początku kiedy posiadam auto komp diagnostyczny w serwisie zgłasza błąd tegoż overboostu, a panowie nic nie chcą powiedzieć poza tym, że to w tym silniku normalne i nie ma się czym przejmować... Żeby nie wyjść całkiem poza tematykę forum powiem, że w HDi chyba nie mam czegoś takiego... |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 22 June 2003 Skąd: Wawka ![]() |
jesli dobrze rozumiem to dzieki temu overburstowi autko tak wyrywa przy wcisnieciu pedalu w podloge. tak?
|
|
|
gość_PepedB_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT("Krzysiu":1s26xb27) jesli dobrze rozumiem to dzieki temu overburstowi autko tak wyrywa przy wcisnieciu pedalu w podloge. tak?
Niekoniecznie dosłownie w podłogę, ale przy zdecydowanym dociśnięciu |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 15 January 2003 Skąd: Lodz ![]() |
A to teraz wiem ze nie cos mi wali tylko tak powinno byc. Zalozylem sobie taki manometr "BOSST" AutoStyle`a wyskalowany od -1Bar do +1.5Bar i jak walne ostro w gaz nie wazne na ktorym biegu to mi ta wskazowka zap..... az pod -1 a za chile wraca sobie spokojnie na 1,2 - 1,4 Bara.
Znaczy tak powinno byc????? -------------------- MV6 by ZasTec 6,1s 0-100km/h
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("KlodiOctavia":2cbhkw76) A to teraz wiem ze nie cos mi wali tylko tak powinno byc. Zalozylem sobie taki manometr "BOSST" AutoStyle`a wyskalowany od -1Bar do +1.5Bar i jak walne ostro w gaz nie wazne na ktorym biegu to mi ta wskazowka zap..... az pod -1 a za chile wraca sobie spokojnie na 1,2 - 1,4 Bara.
Znaczy tak powinno byc????? a do ilu barow dochodzi ?? tak najdokładniej jak bys mugł to opisac ... -------------------- Czy obudziłes sie kiedys po imprezie ... w takim stanie ? Polecam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 07:18 |