![]() ![]() |
Thu, 11 Mar 2010 - 14:34
|
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 15 September 2008 |
Rozglądał się ktoś z Was już za oponami na nowy sezon?? ADAC przeprowadziło już testy opon. Polecacie może z nich jakieś szczególnie?
http://www.oponeo.pl/artykuly/v/311/1326/t...25_45_r17.htmlx http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Somm...cePageID=280689 |
|
|
|
| RPM Motorsport |
Thu, 11 Mar 2010 - 14:34
|
![]() Klikając w reklamy wspierasz forum |
|
|
|
|
Thu, 11 Mar 2010 - 17:59
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Bad Orb/Niemcy |
Po prostu jest to polski przedruk artykulu. Artykuzl po niemiecku porownuje tanie opony z dalekiego wschodu z oponami markowymi.
Nie ma byc jakimkolwiek testem tegorocznych edycji opon letnich. |
|
|
|
Thu, 11 Mar 2010 - 18:24
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 02 July 2003 Skąd: warszawa |
Mając doświadczenie z Dunlopami Maxxami śmiało można stwierdzić kto kładł pieniądze na ten test i jego obiektywność....
-------------------- beware
be there be progressive |
|
|
|
Thu, 11 Mar 2010 - 18:56
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki |
Mając doświadczenie z Dunlopami Maxxami śmiało można stwierdzić kto kładł pieniądze na ten test i jego obiektywność.... słuchaj będę kupowął niedługo opony do Civica. albo używki z tamtego sezonu albo nówki z tego roku. co byś polecił w rozmiarze 15' żeby auto dobrze w zakręcie przywierało? na obecnych oponach(nie podaje jakich po poprzednim właścicielu) mam problem z podsterownością na mokrej nawierzchni przy prędkościach rzędu >70km/h....(oczywiście w mmencie kiedy pracuje kierownica intensywniej) co byś polecił? do 200zł za sztuke(do 250zł Max) -------------------- "Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway "A driver must not wait for things to happen, he must act first" Ayrton Senna |
|
|
|
Thu, 11 Mar 2010 - 18:58
|
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST |
|
|
|
|
Thu, 11 Mar 2010 - 20:50
|
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 15 September 2008 |
I tu się zgodzę z wami, test opon, w różnym rozmiarze w rożnym samochodzie wychodzi zupełnie inny. Zgodzę się również z innym kolegą, że brak tu opon np. Toyo T1R - ta sama półka cenowa, dobrej Yokohamy, Nokianów czy Kleber'ów. Macie racje, że do testów wrzucają jakieś chińskie zamiast tych czterech firm, o których mówimy. Jednak, myślę, że test pierwszych dziecięciu opon jest miarodajny.
|
|
|
|
Fri, 12 Mar 2010 - 00:47
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? |
Nokian robi dobre opony letnie? Pytam, bo nie wiem, wiem jedynie, że zimówki są OK.
|
|
|
|
Fri, 12 Mar 2010 - 08:04
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 26 March 2007 Skąd: Pruszków |
Userzy piszą że Nokiany mają klej wrodzony... niestety też schodzą w oczach. Teściu miał w Mondeło ST200 właśnie chyba lato i szeroki to był kapeć (nie wiem czy nie 225 - ale nie chcę by mnie poniosła fantazja) Kleiły się ekstra do szosy i to różnego gatunku. Fakt autem tym nie da się zbytnio poupalać w zakrętach (z moimi mizernymi umiejętnościami) mimo jego parametrów papierowych. Krótko były, bo auto poszło do miasta Kraka niedługo po zakupie opon, więc nie wypowiem się jak z zużyciem.
-------------------- Kiedyś TDCI teraz US - VTEC
SZYBCIEJ mocą, FAJNIEJ momentem |
|
|
|
Fri, 12 Mar 2010 - 10:48
|
|
a macie jakiegoś linka z adresem do źródła internetowego, gdzie mógłbym zobaczyć jakiś test opon w rozmiarze 15'? może być z zeszłego roku. Jakie znacie miarodajne testy?są w ogóle takie? bo ja nie wierze w to, żyjąc w okresie kapitalizmu i jednocześnie będąc konsumentem na "wolnym rynku".
-------------------- "Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway "A driver must not wait for things to happen, he must act first" Ayrton Senna |
|
|
|
Fri, 12 Mar 2010 - 10:57
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Bad Orb/Niemcy |
Macie racje, że do testów wrzucają jakieś chińskie zamiast tych czterech firm, o których mówimy. Bo ten test mial z zalozenia pokazac, ze na mokrej nawierzchni tanie chinole zapewniaja tragiczne osiagi. Nie chodzilo o to aby szukac najlepszej opony letniej na rynku i stoi to w tescie jak byk. To, ze w polskim przedruku ktos sobie napisal wlasny tekst zamiast zwyczajnie przetlumaczyc orginal to juz inna sprawa. Polecam lekture orginalu. |
|
|
|
Fri, 12 Mar 2010 - 11:19
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 02 July 2003 Skąd: warszawa |
słuchaj będę kupowął niedługo opony do Civica. albo używki z tamtego sezonu albo nówki z tego roku. co byś polecił w rozmiarze 15' żeby auto dobrze w zakręcie przywierało? na obecnych oponach(nie podaje jakich po poprzednim właścicielu) mam problem z podsterownością na mokrej nawierzchni przy prędkościach rzędu >70km/h....(oczywiście w mmencie kiedy pracuje kierownica intensywniej) co byś polecił? do 200zł za sztuke(do 250zł Max) Ja bym szukał Toyo t1r, yokohamy parada ( chodz na mokrym raczej nie jest wybitna za to na suchym jest genialna ), potenzy re 050A ( którą mam obecnie i chwalę ) no i michałów ps2 --> nie sprawdzałem ani cen ani dostępności tych opon w rozmiarze 15" pewny jesteś ze już jedziłeś na spormaxx tt? Jeździłem na poprzednich maxach które miały podobny wynik w zeszłych testach i wiem, że nigdy nie kupie letniej opony tego producenta, zimowej pewnie też nie... Biorąc pod uwagę obiektywność testu, dobór konkurentów itd można w to tak samo wierzyć jak w reklamy lub też bajki chodz to akurat ma ze sobą wiele wspólnego. -------------------- beware
be there be progressive |
|
|
|
Fri, 12 Mar 2010 - 21:52
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 26 March 2007 Skąd: Pruszków |
Ja mam w swojej Hance Toyo T1R 205/55/16 i ja ich nie polecam do dużego auta. Moja Hanka ma tylko 166KM przy 1650kg wagi z FULL tank i ze mna na pokładzie i z gratami które woze na codzień. Do tego automat... i niemalże zawsze jest uślizg przy ruszaniu. Nie mają pary aby pociągnąć to auto na FWD i tyle. Nie wiem... możne jakbym założył 225 to by szlo jakoś. Co innego prowadzenie. Prawie 5 metrowa locha całkiem nieźle sobie radzi choć w limuzynie z obciążonym dodatkowo zbiornikiem w bagazniku daleko do Focusa którym wcześniej jeździłem. Kółka trzymają względnie tor jazdy.
Nie mniej jednak ja juz ich nie kupie ponownie. Ale o tym już zresztą było przy okazji omawiania właśnie tych opon. -------------------- Kiedyś TDCI teraz US - VTEC
SZYBCIEJ mocą, FAJNIEJ momentem |
|
|
|
Fri, 12 Mar 2010 - 22:49
|
|
potenzy re 050A ( którą mam obecnie i chwalę ) no i michałów ps2 " ogólnie szykowałem się na yokohame parade. ta potenza mnie niedawno zainteresowała jednak podobnie jak Michelin PS2, nie ma ich w tak małym rozmiarze jak 15'.Większych to wg mnie do 1.4 nie ma co zakładać -------------------- "Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
|
|
|
Sat, 13 Mar 2010 - 00:05
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 06 January 2007 Skąd: to wiesz? |
polecam Continental Sportcontact 5P (najnowszy), ale tylko do wypasionych aut
-------------------- R4/V6BiT/V8K
101/300/390 |
|
|
|
Sat, 13 Mar 2010 - 20:55
|
|
polecam Continental Sportcontact 5P (najnowszy), ale tylko do wypasionych aut f*ck, nie mam neonów pod autem -------------------- "Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
|
|
|
Sat, 13 Mar 2010 - 21:08
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 October 2005 Skąd: Łódź |
-------------------- Toyota Corolla TS
Sprzedam Ford Focus RS II _http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=78628 |
|
|
|
Sat, 13 Mar 2010 - 22:07
|
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 18 May 2007 |
W takim rozmiarze mogę polecić Continentale Premium Contacty 2,opony są naprawdę niezłe w każdej dziedzinie,nie schodzą tak szybko jak premium contacty 1,ponoć poniżej 3mm nie jest już super,ale myślę,że każda opona podobnie.
Pozdrawiam -------------------- Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
|
|
|
|
Sat, 13 Mar 2010 - 22:29
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw |
honada, niezly jest tez hankook ventus v12 evo. tak, wiem, kiepawa ma nazwe, ale to fajna opona i malo kosztuje.
tyle, ze przy energicznym kreceniu kierownica przy za duzej predkosci w deszczu to zadna opona nie bedzie dzialac..... |
|
|
|
Sat, 13 Mar 2010 - 22:29
|
|
|
User Dołączył: Mon, 20 August 2007 |
yokohamy parada ( chodz na mokrym raczej nie jest wybitna za to na suchym jest genialna ) Parada na mokrym to aż przykra jest. Znajomy miał w Bravo 1.2 i na wilgotnej nawierzchni (im więcej wody tym gorzej) 195/50/15 potrafiły na 2ce zerwać przyczepność. Dobrze że auto miało całe 80KM... Na suchym nawet, ok ale poza wyglądem to opona jak dla mnie nędzna... Też zaczynam szukać oponi powiedzcie mi panowie czy będzie coś w tym roku co by było lepszym odpowiednikiem T1R badź Rainsport 2? Bo akurat te opony wchodzą w zakres mojego portfela. Rozmiar 195/50/15. |
|
|
|
Sat, 13 Mar 2010 - 22:43
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw |
post wyzej.
|
|
|
|