![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 23 October 2003 Skąd: Białystok ![]() |
Problem dotyczy auta Audi A5 Sportback.
Odbarwieniu uległy listwy chromowe nad szybami (te długie) oraz wokół trójkątnej szybki. Zgłoszone do ASO Sieńki i Syn Białystok gdzie auto zostało zakupione (jako nowe oczywiście). Przyszła odpowiedź z centrali, że nie uwzględnią zgłoszenia, bo to od chemii, niewłaściwego mycia pierdu pierdu... Z tego co wiadomo problem nie jest jednostkowy i dość dobrze już znany. Jak temat ugryźć? Jakie dalsze kroki poczynić? Marka premium...doh.. -------------------- Renault Talisman Grandtour TCe200 EDC
Honda S2000 AP1 - płakałem jak sprzedawałem |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 30 March 2015 ![]() |
Wpierw ogarnij czy w instrukcji obsługi samochodu nie ma wzmianki odnośnie mycia i szkodliwej chemii... Jeżeli takowa nie istnieje to wyłączny importer audi w Polsce jest Kulczyk Tradex i tam uderzaj.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Niezgodność towaru z umową. Innymi słowy, reklamacja w ramach rękojmi, art. 556 i następne Kodeksu cywilnego. Możesz złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny (teoretycznie również o odstąpieniu od umowy, ale dotyczy to tylko wad istotnych) chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie.
Odpowiedzialność ponosi sprzedający, nie generalny importer. Importer może co najwyżej ponosić odpowiedzialność z tytułu gwarancji, jeśli jej udzielił, albo pogrozić paluszkiem autoryzowanemu salonowi, że odpieprza manianę. Tu masz wzory: http://konsumenci.org/pomoc-konsumencka,wz...-2014,2,34.html Sprawdź jeszcze tylko, czy terminy nie upłynęły. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 19 April 2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 10 June 2006 Skąd: Wawa ![]() |
Wpierw ogarnij czy w instrukcji obsługi samochodu nie ma wzmianki odnośnie mycia i szkodliwej chemii... Jeżeli takowa nie istnieje to wyłączny importer audi w Polsce jest Kulczyk Tradex i tam uderzaj. BTW nie ma Kulczyk Tradex od paru lat. Teraz jest Volkswagen Group Polska aka VGP -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 25 October 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Dokładnie jak kolega pisze .
Napisz skargę do VGP do BOK-u ....może dostaniesz jednorazową wymianę chromów na nowe ( tak się zdarza ) .......zanim zaczniesz puszczać żale do audi ..opierdol myjnie ,która Ci pewnie trzymała bezdotyk z 20 minut na chromach na słońcu ( przetestowane ) ![]() -------------------- quattro
|
|
|
![]()
|
|
Temat jest taki, że to podobno VGP odrzuciło zgłoszenie reklamacyjne. Były porobione zdjęcia auta z vin itp i wysyłyne do reklamacji.
Tak usłyszałem w ASO. Jutro pisemnie składam reklamację to i pisemnie będa musieli odpowiedzieć. Kiwi, przeważnie auto było myte pod domem, ale nie zaręcze za każde mycie, bo nie tylko ja myłem ![]() -------------------- Renault Talisman Grandtour TCe200 EDC
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
Reklamowałem to w VW Passatach B8, odrzucone z powodu używania zbyt silnej chemii podczas mycia pojazdu. Ile w ogóle komplet nowych kosztuje?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 25 October 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Temat jest taki, że to podobno VGP odrzuciło zgłoszenie reklamacyjne. Były porobione zdjęcia auta z vin itp i wysyłyne do reklamacji. Tak usłyszałem w ASO. Jutro pisemnie składam reklamację to i pisemnie będa musieli odpowiedzieć. Kiwi, przeważnie auto było myte pod domem, ale nie zaręcze za każde mycie, bo nie tylko ja myłem ![]() Reklamacji Ci żaden dealer nie napisze ....to Ty musisz zrobić sam Producent odmówił dealerowi naprawy w ramach gwarancji normalne ( mocna chemia ) ....napisz do BOK-u i czekaj ( daj dobre zdjęcia ,pokaż ,ze nie wszystkie listwy są uszkodzone ) ![]() -------------------- quattro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Co to znaczy mocna chemia?
To już trzeba myć samochód szamponem Bambino lub szarym mydłem? Jeszcze trochę i na myjni zostanie lakier z powodu mocnego przyłącza elektrycznego. -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
kolega kupił nowe bmw, po 20 tyś przetarła sie "skóra" na fotelu kierowcy. zgadnijcie co odpowiedział serwis na reklamacje. cyt. tym samochodem należy jeździć w garniturze a nie dżinsach... mało sie nie popłakałem ze śmiechu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 17 June 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Ktoś Ciebie mocno oszukał ![]() ![]() Nie wiem gdzie na świecie Audi nie jest marką premium, ale w PL na pewno jest i należy do tej samej grupy (premium) co Merc i BMW. Co niestety nie oznacza, że te auta są od razu lepsze, tylko, że są na takie kreowane. Niestety jakość samochodów bywa różna i nie zawsze zależy od ceny. Jeśli chodzi o te listwy to jest to norma i nie jest to wina użytkownika. Obejrzyj również dokładnie klapę bagażnika, bo tam mogą się pojawić pęknięcia lakieru i rdza. PS. w mercedesie też widziałem rdzę na klapie w niebitym prawie nowym samochodzie. (BMW nowe też zbierają różne opinie) Czasy bezproblemowych samochodów minęły albo nigdy ich nie było ![]() |
|
|
![]()
|
|
Co to znaczy mocna chemia? To już trzeba myć samochód szamponem Bambino lub szarym mydłem? Jeszcze trochę i na myjni zostanie lakier z powodu mocnego przyłącza elektrycznego. Nie wiele się pomyliłeś ![]() Cytat z Instrukcji Obsługi Audi A5 i S5, str. 182 Stosować łagodny roztwór mydła (tzn. maksymalnie dwie łyżki stołowe naturalnego mydła na jeden litr wody) -------------------- Renault Talisman Grandtour TCe200 EDC
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
no to jeśli taki jest zapis w instrukcji obsługi, to szczerze mówiąc:
a) kogoś w audi zdrowo popier... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
Daleko nie szukając, Kia:
CYTAT OSTROŻNIE • Nie wolno używać silnego mydła, chemicznych detergentów lub gorącej wody i nie wolno myć pojazdu, gdy padają na niego promienie słoneczne lub gdy nadwozie pojazdu jest zagrzane. Myślę, że wszystkie marki wpisują w instrukcję mniej więcej to samo, żeby zwolnić się z odpowiedzialności za uszkodzenie lakieru, bądź elementów ozdobnych w takiej sytuacji jak w tym wątku. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
ja myślę, że to może też wynikać ze stosowania coraz gorszych lakierów
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
A jak udowodnić klientowi, że stosował agresywniejsze środki?
Wie ktoś czy lexus też wpisuje takie głupoty do instrukcji? Moja w domu rodzinnym daleko od Katowic więc nie zaglądnę. -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT Stosować łagodny roztwór mydła (tzn. maksymalnie dwie łyżki stołowe naturalnego mydła na jeden litr wody) to żart ? -------------------- Zamiast na siłę ulepszać samochód lepiej ulepszyć kierowcę...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
Temat jest taki, że to podobno VGP odrzuciło zgłoszenie reklamacyjne. Były porobione zdjęcia auta z vin itp i wysyłyne do reklamacji. Tak usłyszałem w ASO. Jutro pisemnie składam reklamację to i pisemnie będa musieli odpowiedzieć. Kiwi, przeważnie auto było myte pod domem, ale nie zaręcze za każde mycie, bo nie tylko ja myłem ![]() pisemna skarga do dealera i importera nie sadze zeby z taka pierdola uderzali do importera, raczej chcieli cie splawic na swoim podworku, zwykle dealerzy do jakiejs tam kwoty maja wolna reke (oczywiscie wszystko musi byc merytorycznie uzasadnione ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: WWA/Tripolis ![]() |
A jak udowodnić klientowi, że stosował agresywniejsze środki? Wie ktoś czy lexus też wpisuje takie głupoty do instrukcji? Moja w domu rodzinnym daleko od Katowic więc nie zaglądnę. Wpisuje. I nie tylko takie. Instrukcja np. do nowego IS jest prawie grubosci encyklopedii. Nie wyobrazam sobie jaka jest do LS ![]() -------------------- Kra$
And JDM again... :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 06:08 |