![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Witam
Mam pytanie jakie są różnice oplu movano i reno masterze z roczników ~2004-2010. Obydwa ze silnikami 2.5 (dci lub cdti 116 i 120KM) Czy te auta posiadają te same silniki, skrzynie i zawieszenia? Pytam dlatego bo chce kupić takie auto. Jeździłem dużo masterem maxi we firmie i nie było problemów, natomiast teraz movano można kupić w niższej cenie a jeśli to to samo to po co przepłacać zwłaszcza że wyglądają prawie identycznie. Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 18 May 2007 Skąd: Białystok ![]() |
Jedyna różnica to nazwa
![]() -------------------- Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
...ale części powinny być tańsze w ASO opla, przynajmniej w przypadku trafic/vivaro tak jest
-------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedzi panowie
![]() A jeszcze poza tematem. Jakie przebiegi robią te silniki i czy ten 146KM (od 2007r) to jeden czort co te słabsze? |
|
|
![]()
|
|
zależy, jak kto jeździ, ale silniki z przebiegami 750kkm widziałem i nie jest to żadna sensacja
skrzynie pewnie są słabsze -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 July 2008 ![]() |
Znajomy miał w wersji 3.0 (rzadko spotykana w sumie), sypało sie to to często (w dużej mierze to zasługa ch***ego mechanika, a i tryb jazdy kurierowy mu nie pomagał), a ceny w ASO były hardkorowe. Skrzynia też jakieś tam problemy miała ze sobą.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 22 March 2004 Skąd: Żory ![]() |
Opel nie robi dostawczaków. Vivaro to 99% Trafic, Movano to 100% Master, nowe Combo to 100% Doblo.
Nie wiem jak w Movano, ale Vivaro ma kilka różnic. Zderzak, kierownica i wepchnięte w renówkową deskę radio Opla. Pasuje tam jak... sami wiecie jak ![]() Nie jest to auto bez wad, ale nie ma aut bez wad. Ogólnie polecają to użytkownicy, na pewno ma super stosunek cena/jakość. -------------------- Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 22 March 2004 Skąd: Żory ![]() |
Opel nie robi dostawczaków. Vivaro to 99% Trafic, Movano to 100% Master, nowe Combo to 100% Doblo.
Nie wiem jak w Movano, ale Vivaro ma kilka różnic. Zderzak, kierownica i wepchnięte w renówkową deskę radio Opla. Pasuje tam jak... sami wiecie jak ![]() Nie jest to auto bez wad, ale nie ma aut bez wad. Ogólnie polecają to użytkownicy, na pewno ma super stosunek cena/jakość. -------------------- Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 18 February 2005 Skąd: Południe ![]() |
We firmie mamy (jeszcze) nieużywaną auto lawetę Mastera oraz przez chwile był dostawczy Movano (2006) rok. Różnic między tymi samochodami ogólnie brak, z tego co pamietam Master ma kierunkowskazy pod reflektorami, Movano w zderzaku (dla ciekawości te zaślepki pod reflektory - plastikowe - kosztuja w ASO ponad 700PLN!) to oprócz radia i kierownicy wszystko.
Ogólnie oba auta (2.5) nie sprawiały żadnych większych problemów, ciche i wygodne, okolice 150km/h były osiągalne bez problemów i nie robiły wiru w baku. W porównaniu do Sprintera 316CDI komfort dużo, dużo lepszy, a i ceny części dużo bardziej atrakcyjne. Co do jakieś konkretnej wytrzymałości cieżko stwierdzić gdzyż Master ma 60kkm a Movano było przejściowo i przejechało koło 30kkm, ale podczas zimy zero jakich kolwiek problemów, samochody odpalały nawet po 3 tygodniowym postoju ![]() Dla ciekawości duży rzeczy pasuje do tych aut z Iveco np. szyby. PS. Mam pytanie co do VIVARO/TRAFIC, czy we wszystkich autach jest ten sam feler, gdzie powyżej prędkości 140 - 150 km/h w samochodzie jest nieznośny szum wiatru wydobywający się z uszczelek drzwi? Da się temu jakoś zaradzić? Nasze Vivaro na szybkie trasy, po drobnych przygotowaniach utrzymuje stałą predkość 190km/h na autostradzie i hałas jest nie do zniesienia. -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
Różnice stylistyczne znam ale tym nie zawracam sobie głowy bo obydwa samochody (master i movano) są "ładne".
3.0 nie szukam bo też słyszałem że skrzynie nie wytrzymują i że silnik gorszy mimo że na łańcuchu. p.s. to vivaro/trafic nie czasem czerwone z halogenami? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 18 February 2005 Skąd: Południe ![]() |
nie, Vivaro jest czarne, bez zadnych wodotrysków wizualnych
![]() -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 29 September 2007 Skąd: Łosice ![]() |
Mam Mastera 2.5 z 2006 roku przebieg 375tys km. Większych problemow nie ma . Ostatnio zaczął zjadać olej jakieś 0,7 na 2500km. wymieniłem sprzęgło przy 300tys. W aso chcieli mnie wmanewrować w wymianę skrzyni, bo 5 źle wchodziła. Okazało się ze bieg 5 jest oddzielnie tak jak w lagunach i jak jest mało oleju to sa jaja z nim. Wystarczyła wymiana oleju. Dosyc oszczedny jest ten samochod. Mam na niz załozona izoterme plus cały czas lata z ciezarem ok 400 kg i pali 9.5 litra.
|
|
|
![]()
|
|
![]() EJ205 USER Dołączył: Sat, 21 June 2003 Skąd: WuWuA-WaWeR ![]() |
wlaśnie szukam Mastera/movano i znalezienie dobrego egzemplarza jest trudniejsze niz w osobowkach.. 100% ma poskrecane liczniki i stan wieksazosci fur to tragedia...
-------------------- W205 OM654 Daily
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 18 May 2007 Skąd: Białystok ![]() |
No niestety taka specyfika aut,a najgorsze to auto po kurierze trafić,lub ciągające lawety.
-------------------- Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors |
|
|
![]()
|
|
Potwierdzam, że gwizd wiatru w Vivaro jest uciążliwy i to już od ok. 100kmh
-------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
silnik 3.0 w oplu to czasem nie cudowna jednostka isuzu? bo jak tak to uciekać od tego jak najdalej...
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 21 March 2010 Skąd: wlkp ![]() |
silnik 3.0 w oplu to czasem nie cudowna jednostka isuzu? bo jak tak to uciekać od tego jak najdalej... W oplu tak, ale nie dostawczym ![]() -------------------- 29256
|
|
|
![]()
|
|
![]() EJ205 USER Dołączył: Sat, 21 June 2003 Skąd: WuWuA-WaWeR ![]() |
nie ma ktos przypadkiem namiaru na mastera/movano min 2004
![]() ![]() -------------------- W205 OM654 Daily
|
|
|