![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 10 November 2006 Skąd: Warszawa WN ![]() |
Cześć,
Nadszedł czas na zakup jakiegoś bardziej praktycznego auta. Generalnie chodzi o dupowóz, który będzie w stanie zaciągnąć na tor E36 (moja laweta ma DMC 1800 kg i tyle auto musi mieć na haku). Tak, wiem, że żadne kombi klasy średniej nie spełni wymagania DMC auta = 1,33 DMC przyczepy. Jakoś to przeżyję, kilkukrotnie miałem kontrolę S-maxem (który akurat to wymaganie spełnia) i nikt na to nie zwracał uwagi. Budżet to ok 40k. Wiadomo, że jak będzie kosztowało 35 to się nie obrażę, a jak warto dołożyć to może być i 45. W takiej kwocie rzuciło mi się w oczy Mondeo, które jest spore, przyjemnie jeździ i, co najważniejsze, w tej cenie da się znaleźć serwisowane auto z PL salonu, od prywatnego sprzedawcy (a takich szukam) z przebiegiem ok. 100 tys km. Czy to dobry trop? Może ktoś coś powiedzieć o tym silniku (auto przed liftem, roczniki 2007-2010)? Auto warte zachodu, czy można trafić na minę? Może warto rozważyć coś innego? Czy po takim standardowym programie 180/400 silnik nie wyzionie ducha? Mamy w domu S-maxa, tylko przebieg dopiero 60 tys i ciężko mi na razie coś o tym aucie powiedzieć, jeśli chodzi o awaryjność. Ale auto przyjemne, stąd pomysł Mondeo. -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
Kilka aut wywołujących uśmiech na twarzy :) |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 03 May 2004 ![]() |
Laguna 3 2.0 DCI ?
|
|
|
![]()
|
|
Uciąg 1500 kg...
-------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 14 May 2009 Skąd: Żywiec ![]() |
Hmm dla mnie fajne auto, ale szukaj wersji titanium z kolorowym wyświetlaczem. Rok 2008 koło 120tys i jak na razie spokój jedynie dpf się przytyka bo dużo auto jeździ po mieście, ale to nie problem bo usunięcie plus program to jakieś 1500zł
Silnik 2.0 143KM |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Kolejny S-max ?
![]() -------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 21 December 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
Mondeo z silnikiem 2,0 TDCi (DW10) najczęściej miewa niegroźne wycieki na połączeniu silnika i skrzyni biegów (tylny uszczelniacz wału korbowego), osprzęt raczej nie sprawia problemu. Inne problemy to: linka do otwierania maski, tuleje tylnych wahaczy wzdłużnych - to samo co w S-Maxie. Na temat programu nie umiem się wypowiedzieć.
Widziałem sporo tych aut z przebiegiem między 0 a 200.000 i rzadko zdarza się konieczność wymiany turbiny.* Raczej standardowe rzeczy. Ogólnie mam wrażenie, że jest to mocno niedoceniony model względem np. Passacika w TeDeiniu. *auta bardzo często użytkowane jako flotowe. -------------------- wiem
|
|
|
![]()
|
|
No to cóż, dalej szukam jakiegoś Mondziaka
![]() A jak wygląda w porównaniu z Mondeo Passat B6? Jak prowadzenie? Chyba Mondeo to bardziej "driver's car"? -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 21 December 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
Daj znać na PW. Znam gościa od aut po leasingowych wcale nie gorszych od tych prywaciarzy.
-------------------- wiem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 14 November 2007 ![]() |
mam mk4 w titanium, jak chcesz jeszcze raz sie przejechac i przekonac to daj znać. mieszkam na ursynowie.
ja kupilem swojego w zeszlym roku, po firmie z przebiegiem ponad 200, rok produkcji 2010. duzy przebieg ale jeden kierowca i jeden uzytkownik. auto w stanie naprawde dobrym, z pelna dokumentacja serwisowa od poczatku. niezniszczone. zaplacilem ok 35 to co musialem zrobic po kupnie to wymiana uszczelniacza walu korbowego bo olej lecial, ale w tych silnikach to norma. poza tym spokoj mimo przebiegu zblizajacego sie do ćwiartki. co do prowadzenia, to mondziak jest liderem w swojej klasie jezeli chodzi o wlasciwosci jezdne, trąbia o tym wszytkie testy porownawcze. kupilem go w warszawie swoją drogą ![]() -------------------- s2
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 19 March 2004 Skąd: Częstochowa ![]() |
Mondeo mk4 2.0tdci z przebiegiem 100k km za 40 000 zł ? Szczerze wątpię, bardzo wątpię. Jeśli za tyle znajdziesz to bym się nie zastanawiał. Wszystko sprawdzone, silnik praktycznie nie ma żadnych problemów. Autko prowadzi się dobrze chociaż gabaryty na miasto spore. Duży ekran - navi jest trochę do tyłka bo w wersji bez karty nie obsługuje mp3, a mapy do nawigacji nawet nie wiadomo czy będą dostępne aktualne w ASO.
Passat ma dodatkowy minus - lubią kraść. (Mam 1.8tdci z dużą navi ze środkiem z titanium s) podsumowując w tej klasie cholernie rozsądny samochód ![]() -------------------- Skoda Superb 2.0 TSI 280KM (4x4)
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 07 April 2007 Skąd: Dania ![]() |
Daj znać na PW. Znam gościa od aut po leasingowych wcale nie gorszych od tych prywaciarzy. Jeśli nie przeszkadza ci poleasing, użyj googla i znajdź sobie sam, nie ma z tym ŻADNEGO problemu. Po co ktoś ma na tobie zarabiać. Mondeo mk4 2.0tdci z przebiegiem 100k km za 40 000 zł ? Szczerze wątpię, bardzo wątpię. Nie słuchaj takich wypowiedzi. Jak umiesz szukać - znajdziesz i kupisz w ciągu tygodnia. Poniżej pierwszy z brzegu. Bierz jutro wolne z roboty i po południu jesteś mondkiem w domu. Jeśli nie masz w tym doświadczenia - pisz na priv to ci go kupię. ![]() image hosting software |
|
|
![]()
|
|
Mondeo mk4 2.0tdci z przebiegiem 100k km za 40 000 zł ? Szczerze wątpię, bardzo wątpię. Jeśli za tyle znajdziesz to bym się nie zastanawiał. Wszystko sprawdzone, silnik praktycznie nie ma żadnych problemów. Autko prowadzi się dobrze chociaż gabaryty na miasto spore. Duży ekran - navi jest trochę do tyłka bo w wersji bez karty nie obsługuje mp3, a mapy do nawigacji nawet nie wiadomo czy będą dostępne aktualne w ASO. Passat ma dodatkowy minus - lubią kraść. (Mam 1.8tdci z dużą navi ze środkiem z titanium s) podsumowując w tej klasie cholernie rozsądny samochód ![]() Nie wiem czy do znalezienia, na razie dopiero zacząłem szukać ![]() W sobotę na przykład oglądałem kombi 2009 (1 rej. 2010) z pierwszych rąk, facet miał je od nowości, nic nie było lakierowane, po dziś dzień serwisowane w ASO Forda (ostatni przegląd z lutego 2014). Dwa komplety alu, do tego zimówki z tej zimy - DOT 2013. Cena: 44 tys. Tyle tylko, że to nie było Titanium, a środkowa wersja. Niestety, ktoś przede mną zdążył go zarezerwować i auto w końcu poszło. A do aut poleasingowych jestem raczej uprzedzony. Wiem, są ludzie, którzy zawsze wykazują się kulturą techniczną, ale niestety gros tych leasingujących auta ma je kompletnie gdzieś i nie jest im obce czerwone pole obrotomierza 30 sekund po odpaleniu auta przy -20*C, tak samo jak zrobienie 1000 km z prędkością maksymalną. -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
Słuchajcie, jeszcze jedno pytanie:
Jutro jadę obejrzeć polifta (uprzedzając złośliwe komentarze na temat polifta za 40k - ten jest sporo droższy). Ma silnik 2.0 163 KM. Czy ten silnik to to samo, co 140 o której pisaliście wyżej i jest równie godny polecenia? -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 19 March 2004 Skąd: Częstochowa ![]() |
W firmie jest z 10 mondeo w tym 2.0 163KM, nie słyszałem nic niepokojącego (problem jest tylko z 1.8tdci
![]() -------------------- Skoda Superb 2.0 TSI 280KM (4x4)
|
|
|
![]()
|
|
Ok, Mondeo cały czas sprawdzam, niestety aktualnie nie ma nic ciekawego. Kilka sztuk też obejrzałem i niestety nie do końca zgadzały się z opisem (jeden się zgadzał, ale był już zarezerwowany i później się sprzedał).
A co jest warte V70 w poprzedniej budzie? Czy nie zaprzątać sobie nim głowy, ze względu na wiek? W przypadku tego auta to raczej benzyna + LPG. -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 20 September 2006 Skąd: Poznań ![]() |
Fordy Mondeo poliftowe, czyli od ok 2010r to układ wtryskowy Delphi, lepiej dopracowany niż wcześniejsze Siemensy ;-)
Mniej problemów z DPFem, i fajnie sie to modzi, przykład poniżej: https://www.facebook.com/permalink.php?stor...109364479166793 Ewentualnie silnik 2.2 200Hp: https://www.facebook.com/permalink.php?stor...109364479166793 -------------------- Chiptuning, BOXy, serwis DPF, Hamownia 4x4 - Poznań, Wałbrzych, Trójmiasto
www.tuneforce.pl www.dpfserwis.pl https://www.facebook.com/TuneFORCE |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 09 March 2007 ![]() |
Koniecznie klekot? Może 2.5T? Motor znany i lubiany, z gazem który znosi bdb będzie też ekonomiczny. Na haku 1800 a pod maską wystarczająco, żeby to uciągnąć
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
2.5T byłoby super (szczerze mówiąc to jestem właśnie zwolennikiem benzyn, co z resztą chyba widać w podpisie)
![]() -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Uciąg na rynek UK. Ale racja, w salonie PL to raczej nie była popularna wersja. DE?
-------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 05:09 |