Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Merc CLS AMG W218?
NERO.F1
post Fri, 13 Nov 2015 - 12:55
Post #1

Rookie

Witam,

Przymierzam się do zakupu mocniejszego auta rodzinnego. Auto ma służyć jako daily driver. Ma być duże i mieć moc, dlatego wybieram auta z V8 turbo. Do tej pory jeździłem 335i, M3 i jakimiś audi. Wstępnie brałem pod uwagę M5 F10 bo do BMW jestem mocno przekonany i ta marka nie jest mi obca. W ostatnim czasie zaczynam coraz mocniej przyglądać się CLS AMG W218 2011r. 2 sztuki już nawet oglądałem i bardzo mi się to auto podoba. W polskich internetach niewiele mogę znaleźć na temat CLS AMG 5.5 biturbo bo z tego co widzę u nas w kraju ten model jest mało popularny. W USA natomiast silnik 5.5 biturbo jest popularny ale mi zależy żeby mieć kogoś na miejscu kto ogarnia te bryki bez problemu. W związku z powyższym mam kilka pytań na które mam nadzieję pomożecie znaleźć odpowiedź.
1. Czy u nas w kraju najlepiej w Wawie znajdę tunera który zajmuje się tuningiem AMG na dobrym poziomie ?
2. Czy skrzynia w mercu jest dwusprzęgłowa i czy jest tak dobra i szybka jak DCT w BMW ?
3. CLS AMG W218 ma szpere ? Udało mi się ustalić że QUAIFE proponuje szperę do tego CLS'a ale to trochę dziwne żeby AMG nie miał szpery?
4. Nigdy nie miałem Merca, jak to jest z AMG, mają jakieś słabe strony, są wadliwe? Nie chcę kupić skarbonki, ale wiadomo że pewnych rzeczy się nie przewidzi. Chcę natomiast uniknąć tego co dzieje się z GTRami gdzie te auta uważane są za delikatne i drogie w utrzymaniu.
Pewnie większość wybrałaby BMW ale ten Merc bardzo mi się podoba i dlatego biorę go mocno pod uwagę. M6 byłaby idealna ale na sztukę z pełną fv vat 23% mnie nie stać, dlatego auto nie wchodzi w grę. Podpowiecie coś odnośnie CLS AMG ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 13 Nov 2015 - 12:55
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Q40
post Fri, 13 Nov 2015 - 14:39
Post #2

Super User

3. Szpere w standardzie ma tylko AMG S.
4. Jaki punkt siedzenia taki punkt widzenia.

+Quote Post
SajneK
post Fri, 13 Nov 2015 - 14:57
Post #3

Forum Clubber

"Ma być duże i mieć moc"

CLS w środku nie jest za duży, ale jak obcowałeś i Tobie pasuje to jak najbardziej ok, w Polsce nikt ci za wiele nie powie o tym silniku bo mało tego u nas...

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
NERO.F1
post Fri, 13 Nov 2015 - 15:25
Post #4

Rookie

Troche cienko z tą szperą, ale QUAIFE w razie co nie kosztuje majątku. Nie wiem jak seryjny dyfer łapie bo być może jest ok. Na jazdach testowych nie dają przepałować auta na tyle żeby to sprawdzićsmile.gif
CLS faktycznie nie jest aż tak duży ale po przesiadce z 335i/M3 coupe to dla mnie "krowa", spokojnie wystarczy.

+Quote Post
ju-by
post Fri, 13 Nov 2015 - 22:12
Post #5

Forum Clubber

Nie pomoge w temacie Mercedesa ale jesli chodzi o rozpracowanie modelu pod wzgledem tuningu i eksploatacji w zakresie cenowym CLS AMG '11 zdecydowanie patrzylbym w strone Audi RS6.

+Quote Post
NERO.F1
post Sat, 14 Nov 2015 - 09:41
Post #6

Rookie

Audi niestety odpada, choć wiem jak bardzo dobre jest RS6.

+Quote Post
gość_Młody-Bydgoszcz_*
post Sat, 14 Nov 2015 - 11:20
Post #7

Sportmile robił E63 Amg jak pamiętam. A tam siedzi ten sam silnik

+Quote Post
ju-by
post Sat, 14 Nov 2015 - 13:05
Post #8

Forum Clubber

CYTAT(Młody-Bydgoszcz @ Sat, 14 Nov 2015 - 12:20) *
Sportmile robił E63 Amg jak pamiętam. A tam siedzi ten sam silnik

Robil ale wyniki mialy daleko gorszy stosunek ceny do efektu niz w RS6. Choc osobiscie rozumiem awersje do Audi mimo to. Nawet RS7, ktore moim zdaniem oprocz nowego TT jest jedyna sensowna oferta w gamie mnie do konca nie przekonuje, pomijajac juz budzet 400k zl+ na marna uzywke

+Quote Post
monev
post Sat, 14 Nov 2015 - 13:47
Post #9

Frequent User

Z ciekawości, skąd ta niechęć do audi?

+Quote Post
MisioLBN
post Sat, 14 Nov 2015 - 15:45
Post #10

Forum Homee

Jeździłem jedynie CLS 350 CDI w automacie. Na wstępie zaznaczę że mam 22l i na codzień jeżdże 15 letnim 206 GT także troszkę inaczej patrze na takie samochody niż osoby które mają z nimi do czynienia na co dzień. Samochód należy do wspólnika ojca także znam też jego opinię. Dla mnie w środku jest prześliczny, wszystko naprawdę na mega najwyższym poziomie. Aktywne fotele bardzo wygodne i fajnie trzymają. 3.0 v6 w dieslu zrobiło na mnie mega wrażenie a tam tylko 263km bodajże także AMG pewnie robi taki rpzeciąg że głowa boli. Ja jestem strasznie zajarany tym samochodem i sam z chęcią bym takim jeździł. Właścicel też bardzo zadowolony, jeździ już bodajże 4 lata nim ( kupiony w salonie zaraz po premierze). Podkręślam to jest moje zdanie żeby mnie zaraz pół forum nie zjeb... że głupoty pisze. CLS to jest limuzyna Coupe, z tyłu 2 miejsca, bagażnikiem się nie interesowałem tongue.gif

+Quote Post
saleen
post Sun, 15 Nov 2015 - 12:02
Post #11

Forum Clubber

Odnosnie pytania o skrzynie to nie, nie jest to skrzynia dwusprzeglowa jak DCT w BMW. Jest to klasyczny automat ale w mercedesowskiej wersji MCT czyli z jakims wynalazkiem w postaci sprzęgieł zamiast zwyczajowego torque convertera. Trzeba by sie tym przejechac zeby ocenic - nie mialem okazji. Niemniej jednak nie jest to dwusprzeglowka.

+Quote Post
NERO.F1
post Sun, 15 Nov 2015 - 19:23
Post #12

Rookie

Dzięki za info o E63 Sportmile-ładne liczby wyszły, nie wiem nawet czy nie za dużo:)
MisioLBN-bagażnik jest dość niski, szału nie ma, ale mi wystarczy, ważne że fotele da się położyć to snowboard zabiorę.
saleen-dzięki za info, szukałem po internetach ale niewiele znalazłem, podobno skrzynie 7G są słabe ale ta MCT to inna bajka-lepsza.
Jestem trochę w szoku bo liczyłem że na tym forum znajdę jakieś wsparcie w sprawie tego modelu/silnika. Trochę strach to kupić jak to taki egzotyk u nas:)

+Quote Post
gość_gucior_*
post Mon, 16 Nov 2015 - 12:07
Post #13

z tego co słyszałem to e63 nawet nie dojechało do Rosji a już się zesrało,
ja bym skorzystał ze sprawdzonych dostawców czyli RennTech albo Rebellion lub pogadał z ECU Performance kogo polecają do modów.

poza tym CLS jest potwornie ciężkim klocem, dość ciasnym w środku. jeździłem w Kielcach CLS 63 AMG S dwa miesiące temu i to auto nadaje się wg mnie jedynie na autostradę i ewentualny sprint spod świateł. auto waży dużo i to bardzo czuć na kierownicy, dobrze robi przy tej wadze ceramika.

po pojeżdżeniu tym autem wiedząc, że ma mi służyć na co dzień w tym wypady w góry nigdy bym go nie kupił a jedynie opcje 4x4 czyli audi c6 bądź c7 RS lub ostatecznie S.

+Quote Post
NERO.F1
post Mon, 16 Nov 2015 - 12:17
Post #14

Rookie

O masz, wiadomo co się wysrało w tym E63 ?
Co do masy to CLS jest też lżejszy od M5 i Panamery Turbo, waży tyle co M3 cabrio z też miałem przez chwilę styczność.
To przeznaczenie które napisałeś mi idealnie odpowiada smile.gif

+Quote Post
SajneK
post Mon, 16 Nov 2015 - 13:36
Post #15

Forum Clubber

No to bierz i w serii objedziesz 99% aut, tuningiem bym sobie glowy nie zawracał...

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
NERO.F1
post Mon, 16 Nov 2015 - 16:25
Post #16

Rookie

Gucior a miales okazje jezdzic M5 albo panamera? Jezeli tak to jak twoim zdaniem wypada cls pod wzgledem komfortu.CLS bede mial okazje pojezdzic cos dluzej w przyszlym tygodniu wiec na ta chwile nie mam zbyt duzego porownania. Panamera jest fajna ale mam wrazenie ze jest dosc sztywna, troche z wygladu mi nie pasuje i ciezko w moim budzecie znalezc cos ciekawego. Audi RS ciekawe ale audi hak dla mnie srednio sie prowadzi.

+Quote Post
gość_gucior_*
post Mon, 16 Nov 2015 - 17:23
Post #17

jeździłem więcej m5 competition znajomego - szybkie, sprawne, na suchym dające dużo funu.
w panamerze tylko siedziałem, wg mnie jest to jednak najbrzydsze auto świata i nigdy bym go nie kupił, nawet za 1/5 ceny

sercem gdybym miał wybierać coś z takiej półki to wybrałbym m6 grandcoupe. głową w zależności od budżetu albo rs6 c7 albo maksymalnie świeże c6.

w tamtym e63 jeśli dobrze pamiętam rzygnęła żelazem skrzynia.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 16:11