Shoutbox 0 nowych PW 

56 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> MEGASQUIRT - pytanie..
!markos
post Wed, 23 Feb 2005 - 01:43
Post #1

prawie jak integra

http://www.bgsoflex.com/megasquirt.html
http://www.megasquirt.info/

czy ktos sie z tym zetknal..? cos rozsadnego, wartego zainteresowania? moge to miec w bardzo przyzwoitej cenie.. zupelnie nie mam pojecia, czy jest to cos, w co warto zainwestowac kase..

any ideas..?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 23 Feb 2005 - 01:43
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
janisz
post Wed, 23 Feb 2005 - 01:54
Post #2

Super User

Powiedz za ile to moze odkupie. Sam planowałem to ściagnąć za pare miechów. U nas słyszałem tylko o maluchu z Fiat&Furious który został przerobiony na wtrysk tym megasquirtem. Ogólenie ludzie sobie chwalą, to najtańszy standalone.

+Quote Post
!markos
post Wed, 23 Feb 2005 - 02:01
Post #3

prawie jak integra

CYTAT("janisz":pguwq9ag)
Powiedz za ile to moze odkupie.

nie pytam czy i za ile chcesz kupic, tylko czy warto i czy dobre
powiedzmy, ze cena jest w okolicach 300$

+Quote Post
Tommi
post Wed, 23 Feb 2005 - 08:55
Post #4

Forum Killer

CYTAT("!markos":2wblwqlx)
CYTAT("janisz":2wblwqlx)
Powiedz za ile to moze odkupie.

nie pytam czy i za ile chcesz kupic, tylko czy warto i czy dobre
powiedzmy, ze cena jest w okolicach 300$

300$ to strasznie drogo u nas jak dasz to elektronikowi do zrobienia to części z płytką to jakieś 50pln +map sensor ok 200pln a złożenie i zaprogramowanie to pestka dla elektronika w 400pln się zmieścisz robiąc to w Polsce na gotowo niedotykając lutownicy palcem

+Quote Post
!markos
post Wed, 23 Feb 2005 - 09:26
Post #5

prawie jak integra

a czy dowiem sie w koncu czy to warte zabawy z elektronikiem? bo mam takiego elektronika i jest chetny do wspolpracy. cene rzucilem z dupy tylko dlatego, ze janisz marudzil

+Quote Post
Colin
post Wed, 23 Feb 2005 - 09:33
Post #6

Otaku

CYTAT("!markos":oz9cppuk)
a czy dowiem sie w koncu czy to warte zabawy z elektronikiem? bo mam takiego elektronika i jest chetny do wspolpracy. cene rzucilem z dupy tylko dlatego, ze janisz marudzil

Jak masz kopulke albo jakis samodzielny system sterowania zaplonem to warte. W dodatku jak posiadasz przeplywke to masz juz z glowy. Jezeli masz cewki to potrzebujesz czarowac ( z gratami forda) zeby zaplon dzialal. No i na koncu strojenie...
Ogolnie jak masz niewielkie (i moze troche wieksze:P) mody w silniku to smt + konwersja na MAP jest o niebo prostszym rozwiazaniem.

--------------------
Aerospace Electronics :)

+Quote Post
!markos
post Wed, 23 Feb 2005 - 10:32
Post #7

prawie jak integra

nie mam przeplywki pod warunkiem, ze zeswapuje sam blok silnika na ten od 1.6. jesli kupie w calosci c16xe to bede mial przeplywke.. dzieki colin!

ps. "niewielkie i moze troche wieksze mody" beda takie same (za wyjatkiem dolotu i bycmoze walkow) jak w corsowym silniku, ktory miales przyjemnosc jakis czas temu robic

+Quote Post
Adamxxl
post Wed, 23 Feb 2005 - 10:47
Post #8

Frequent User

CYTAT("Tommi":wxrebh6u)
300$ to strasznie drogo u nas jak dasz to elektronikowi do zrobienia to części z płytką to jakieś 50pln +map sensor ok 200pln a złożenie i zaprogramowanie to pestka dla elektronika w 400pln się zmieścisz robiąc to w Polsce na gotowo niedotykając lutownicy palcem

pozwole sobie nie zgodzić się z tobą. może od strony technicznej/sprzętu nie stanowi aż tak wielkiego wyzwania, to zaprogramowanie odpowiednio procka będzie znacznie trudniejsze. po sieci krąży masa schematów jednak bez oprogramowania są to śmieci.
markos raczej idź w bardziej dostępne i rozgryzione rzeczy na naszym rynku.

+Quote Post
Tommi
post Wed, 23 Feb 2005 - 11:52
Post #9

Forum Killer

CYTAT("Adamxxl":2frp8tm8)
CYTAT("Tommi":2frp8tm8)

pozwole sobie nie zgodzić się z tobą. może od strony technicznej/sprzętu nie stanowi aż tak wielkiego wyzwania, to zaprogramowanie odpowiednio procka będzie znacznie trudniejsze. po sieci krąży masa schematów jednak bez oprogramowania są to śmieci.
markos raczej idź w bardziej dostępne i rozgryzione rzeczy na naszym rynku.

z tym wyjątkiem że do megasquirt-a som gotowe wsady do eproma a całe strojenie wykonuje się poprzez dołączony darmowy soft który nawet małpa by wystroiła

+Quote Post
!markos
post Wed, 23 Feb 2005 - 12:06
Post #10

prawie jak integra

a powiesz cos po ludzku, jakies konkretne podpowiedzi, czy zamierzasz sie tylko nasmiewac z tych, ktorzy moga wiedziec mniej od ciebie..?

+Quote Post
Tommi
post Wed, 23 Feb 2005 - 13:44
Post #11

Forum Killer

CYTAT("!markos":8zhgtj0h)
a powiesz cos po ludzku, jakies konkretne podpowiedzi, czy zamierzasz sie tylko nasmiewac z tych, ktorzy moga wiedziec mniej od ciebie..?

Wszystko jest na stronach które podałeś przeciesz.......
http://www.bgsoflex.com/megasquirtpcdown.html
tutaj sobie ciągniesz soft konfiguracji
http://www.bgsoflex.com/megasquirt.asm
a tu masz całe źródło pliku wsadowego do epromu więc zamiast pytać to poczytał być to co JEST napisane na stronach które podałeś
no i jeszcze jeden link na którym sa wszystkie pliki na jednej stronie jak być miał kłopoty z szukaniem
http://www.bgsoflex.com/megasquirtembdown.html
pozdrawiam i no offence

+Quote Post
!markos
post Wed, 23 Feb 2005 - 13:55
Post #12

prawie jak integra

dzieki, wiem, co jest na tych stronach
chodzilo mi bardziej o opinie - pomyslalem, ze moze miales z tym stycznosc..

no nic, pojde chyba w strone smt6
z tym squirtem troche za duza rzezba..

+Quote Post
Tommi
post Wed, 23 Feb 2005 - 14:09
Post #13

Forum Killer

CYTAT("!markos":uglxltde)
dzieki, wiem, co jest na tych stronach
chodzilo mi bardziej o opinie - pomyslalem, ze moze miales z tym stycznosc..

no nic, pojde chyba w strone smt6
z tym squirtem troche za duza rzezba..

o opinie pytaj kolesia z malucha ja wiem tylko że można to złożyć dużo taniej niż 300$ i kiedys myślałem nawet o tym żeby dac to do swojego autka ale idę w kierunku smt

+Quote Post
Adamxxl
post Wed, 23 Feb 2005 - 14:18
Post #14

Frequent User

CYTAT("Tommi":1uowj7c6)
z tym wyjątkiem że do megasquirt-a som gotowe wsady do eproma a całe strojenie wykonuje się poprzez dołączony darmowy soft który nawet małpa by wystroiła

dobra ja wracam na drzewo ... i przychylam się do wypowiedzi Colina.
Nie przeczytałem o megasquirt wszystkiego, ale jeśli uważasz, że nie ma problemu wysterować zapłon bezrozdzielaczowy (DIS jaki jest u markosa) który oryginalnie ustawiany jest wg czujnika stuku i czujnika obr. wału, lub zaadaptować jakiś rozdzielacz do silnika, w którym raczej takiej możliwości nie ma (budowa) to bardzo chętnie posłucham

+Quote Post
janisz
post Wed, 23 Feb 2005 - 14:48
Post #15

Super User

Tam mozna kupić MegaSparka który steruje zapłonem.

+Quote Post
Adamxxl
post Wed, 23 Feb 2005 - 15:14
Post #16

Frequent User

http://www.megasquirt.info/ms2/

http://www.megasquirt.info/ms2/knock.htm

i nawet coś takiego, tylko coraz mniej zaczyna mieć to wspólnego z "małymi" kosztami i problemami przy zgraniu wszystkiego, porównując do smt, które w tym przypadku spokojnie wystarczy.

+Quote Post
tomeQ
post Wed, 23 Feb 2005 - 15:37
Post #17

Forum Homee

Kiedys sie interesowalem tym sprzetem i stosunek ceny/mozliwosci jest chyba najlepszy na rynku, koszt najprostszego to okolo 150$ w tamtym roku. Teraz jest nowa wersja obslugujaca elektroniczny zaplon ale kosztuje cos okolo 700-800$ z tego co pamietam. Rozwiazanie pierwsze tzn bez sterowania zaplonem spotykalem wielokrotnie i ludzie chwalili sobie latwosc montazu, pare godzin i jest wtrysk. Problem z tym jest taki ze jest to wtrysk polsekwencyjny lub ciagly, znam przypadki montowania 4megasquirtow zeby sterowac sekwencyjnie ale to bezsens imo. Moze nowe wersje maja juz sekwencje, nie wiem bo dostawalem kilkaset maili na skrzynke dziennie z ichniejszej grupy dyskusyjnej i musialem to wylaczyc
Jesli chcesz to mozesz porozmawiac z wlascicielem fiata http://www.cecot.w.pl ostatnio montowal i stroil megaquirta u siebie w samochodzie.

edit: jesli ktos by chcial sam montowac wlasny ems to jest to oczywiscie mozliwe ale wymaga to przedewszystkim czasu, czasami mozna spotkac nawet takie prace dyplomowe w technikach. http://www.diy-efi.org/diy_efi/projects/ tutaj tez pare przykladow.

--------------------
Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008

+Quote Post
Koniu
post Wed, 23 Feb 2005 - 23:05
Post #18

Forum Killer

CYTAT("tomeQ":vbyirj4o)
Kiedys sie interesowalem tym sprzetem i stosunek ceny/mozliwosci jest chyba najlepszy na rynku, koszt najprostszego to okolo 150$ w tamtym roku. Teraz jest nowa wersja obslugujaca elektroniczny zaplon ale kosztuje cos okolo 700-800$ z tego co pamietam.

Nie 700$ tylko ok.50-70$ dopłaty do standardowego MSa żeby zrobić z niego MS-II (w postaci płytki z prockiem wpinanej w miejsce oryginalnego procka)

--------------------
koniu.net | Gorechristmas.carbonmade.com | koniu.digart.pl | teksaschainsaw.blogspot.com

+Quote Post
rekin316
post Thu, 24 Feb 2005 - 22:02
Post #19

User

tomeQ
Moim zdaniem, po przeczytaniu mauala stwierdzam że jest to jednak wtrysk sekwencyjny :

Then there are three common modes of injection timing:
batch - all injectors fire at once, but not timed to any specific cylinder event,
bank - ½ the injectors fire at once, then the other ½, and so on, but not timed to any specific cylinder event,
sequential - each injector fires at a specific point in the 4-stroke cycle for each cylinder (i.e., 8 independent timing events)

Jeżeli się mylę prosze o sprostowanie

+Quote Post
tomeQ
post Thu, 24 Feb 2005 - 22:15
Post #20

Forum Homee

Co do ceny to widac zobaczylem o jedno zero za duzo, w sprawie sterowania to napewno w zeszlym roku nie bylo mozliwosci sekwencyjnego sterowania bo sie tym interesowalem. Byly tylko dwa wyprowadzenia bank 1&2 co dawalo mozliwosc sterowania polsekwencyjnie. To, ze teraz mozna sterowac kazdy wtryskiwacz z osobna bylo od dawna do przewidzenia, bez tego szybko by sie skonczylo zainteresowanie megasquirtem, wiec jesli pisze w manualu ze mozna to pewnie mozna Jak przyjdzie ochota to sie doszkole w tej sprawie.

--------------------
Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008

+Quote Post

56 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 22:54