![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 27 August 2006 Skąd: zza węgła ![]() |
Jakies pol roku temu wymienialem kolektor na ten z M50B25 z wiekszymi kanalami.
Wszystko bylo pieknie, ale jakies 6-8 tygodni temu zaczelo telepac silnikiem na wolnych obrotach. Sprawdzilismy szczelnosc kolektora, uszczelki itp - bylo OK. Zmienilem jedna gume za przeplywka bo okazala sie nieszczelna - telepanie troche sie zmniejszylo ale caly czas bylo slychac jaki syk pod kolektorem na wolnych obr. Mechanior stwierdzil, ze odma ![]() nr 2 Zmienilismy, pomoglo na miesiac, przestalo telepac prawie calkowicie - cos jednak dalej lekko syczalo pod kolektorem lub za przepustnica przy calkowitym odjeciu gazu. Po 4 tyg. znowu zaczelo trzasc silnikiem na wolnych + obroty troche skacza. Czy ktos slyszal o tym, zeby padaly odmy przy takiej przerobce, czy szukac przyczyny gdzie indziej? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 16 August 2006 Skąd: Starachowice ![]() |
Cześć
Już odpisałem na twój post na innym forum więc nie będę się powtarzał i tu w każdym razie jeździłem z takim kolektorem trochę dłużej i nie ma z tym żadnych problemów, jeżeli wszystko jest dobrze spasowane i wklejone nic nie powinno się tam rozszczelniać. Sprawdź to o czym wcześniej napisałem i daj znać jaki wynik. A co do samego pytania: "Czy ktoś słyszał, żeby pękały odmy po takiej przeróbce" - to logiczne, że jak coś jest źle spasowane i nr2 z rysunku trzeba będzie "naprężać", żeby go przykręcić na swoje miejsce to może pękać... Jak wszystko będzie dobrze pasowało to raczej nie ma prawa. Pozdrawiam -------------------- 2009 X5 3.5d
2004 E46 M3 S54B32 1997 E36 M3 S62B50 |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 07 November 2007 Skąd: Krk ![]() |
Mam taki sam problem dokladnie od momentu gdy zmienilem kolektor. Nie jest to co prawda ciagle falowanie obrotow ale auto nie zatrzymuje obrotow na 650-700 tylkospadna np do 300i bujnie sie do 1000 potem do 400 itd. az sie ustabilizują. Czasem nawet maszyna zgaśnie!! Wqrza mnie i musze to zrobić. Powiecie mi z czym moze byc problem? Nie slychac zeby maszyna brala lewe powietrze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 27 August 2006 Skąd: zza węgła ![]() |
Mam taki sam problem dokladnie od momentu gdy zmienilem kolektor. Nie jest to co prawda ciagle falowanie obrotow ale auto nie zatrzymuje obrotow na 650-700 tylkospadna np do 300i bujnie sie do 1000 potem do 400 itd. az sie ustabilizują. Czasem nawet maszyna zgaśnie!! Wqrza mnie i musze to zrobić. Powiecie mi z czym moze byc problem? Nie slychac zeby maszyna brala lewe powietrze. Sprawdz BARDZO DOKLADNIE szczelnosc kolektora, nie zaluj kleju czy czym tam uszczelniasz, szczegolnie przy srubkach. Jestem po nowych bojach z kolektorem, drgania sie zmniejszyly i nie ma juz wahan obrotow. Aha, odmy tym razem nie zmienialem. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 04 August 2013 Skąd: Kraków ![]() |
Panowie odgrzewam hiper kotleta, żeby nie zakładać nowego tematu...
Mam identyczne objawy- falowanie pojawia się, ale tylko na zagrzanym, stawiam na kolektor,... Temat pojawiał się sporadycznie i falowanie było bardzo delikatne, ale dzisiaj jak parkowałem pod domem to zaczął falować mocniej, spadał na +/- 300rpm prawie przygasając... W tym tygodniu postaram się podmienić na serię, ale mam inne pytanie... Ponieważ większość "gotowców" jest przerobionych tak sobie, czy ktoś może próbował wsadzik kolektor m50+taki zestaw? http://www.ebay.de/itm/BMW-Tuning-ca-20-PS...=item4d2e061fab Jeśli tak to byłbym wdzięczny za jakieś opinie... Bo jak potwierdzą się moje przypuszczenia to wy***dole tego klejonego dziada i chciałbym kupić serię m50b25+taki zestaw.. -------------------- Było: e36 323ti, e36 328iT, e46 325ti, e39 m5
Jest: e81 n54b30a |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Ja mam założony kolektor z m50 bez cięcia, gięcia i klejenia. Wygląda to tak:
![]() ![]() Obecnie zamiast tych wszystkich niebieskich i forcestreamowych rurek są czarne silikony z FMIC. Problemów z falowaniem brak. Za wielką wodą możesz kupić cały silikonowy element, którym łączysz odmę z kolektorem (w jednym kawałku, bez konieczności stosowania plastikowych kolanek i trójnika, jak to ma miejsce u mnie). A zestawik z ebaya to chyba ma dość mocno przegiętą cenę jak na korek, dwa adaptery pod listwę paliwową i płytkę do uszczelnienia przepustnicy (ja uszczelniłem przepustnicę przyciętym wężem gumowym od blosa, odpowiednio cienka rura silikonowa też pewnie by się nadała). |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 02 June 2006 Skąd: okolice Warszawy ![]() |
A gdzie za woda mozna taki zestaw nabyc?
-------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
http://www.m50manifold.com/
Proszę. Dodam tylko jeszcze, że oryginalne mocowanie odmy od m52 (ten metalowy stelaż) musi być nieco przerobiony (kawałek wycięty), a na dodatek trzeba wystrugać sobie adaptery do zamocowania tegoż stelaża do kolektora od m50 (rozstaw otworów na śruby nie pasuje). |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 04 August 2013 Skąd: Kraków ![]() |
maaaad dzięki piękne! Akurat mój kumpel wyjechał do stanów to złożę u niego zamówienie, niech kupi kilka sztuk
![]() Póki co zobaczę jak auto jeździ na serii i sprawdzę szczelność tego klejonego dziada, wielkie dzięki za informacje. -------------------- Było: e36 323ti, e36 328iT, e46 325ti, e39 m5
Jest: e81 n54b30a |
|
|
![]()
|
|
troszke pociagne offtopic, a te pomaranczowe gumki gdzie mozna nabyc? W IC pytalem telefonicznie to powiedzieli ze nie maja.
Jakiejs konkretnej firmy? -------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 05 June 2010 Skąd: ŁDZ ![]() |
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produk...-papierowa.html
http://sklep.auto-voll.pl/uszczelka-kol-do...11717259-2.html http://allegro.pl/bmw-e36-e34-nowa-uszczel...5472080516.html -------------------- 89" E30 Coupe M-Tech II M52B28
96" Civic 6 HB B16A2 ITB 86" RX-7 FC SR21VET EMU |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje
![]() -------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 00:47 |