![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 02 February 2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Mam do wymiany cale lampy i mam pytanie.
Na wstępie zaznaczam że nie zależy mi na zadnych wodotryskach i kóleczkach swiecących i innych smieci. Chodzi mi o różnice efekt czy faktycznie bedzie to 20-30% lepszy zasieg czy bedzie to 5-10% mam dylemat bo mozna kupić lampy. Sciemniać nie bede nie mam duzo siana ale jesli efekt niezbyt powalajacy to wolalbym kase na inne naprawy ktore niestety po roku wyszły. http://allegro.pl/reflektor-bmw-3-e36-1994...1383455291.html allegro.pl/reflektor-bmw-3-e36-1994-2000-nowy-i1383455291.html http://allegro.pl/bmw-3-e36-01-1995-03-200...1385691686.html allegro.pl/bmw-3-e36-01-1995-03-2000-reflektor-lewy-i1385691686.html http://allegro.pl/nowe-reflektory-bmw-3-e3...1405647716.html allegro.pl/nowe-reflektory-bmw-3-e36-e-36-soczewki-komplet-i1405647716.html http://allegro.pl/nowe-lampy-bmw-3-e36-91-...1408851896.html allegro.pl/nowe-lampy-bmw-3-e36-91-98-i1408851896.html Coś wiadomo na temat tych wynalazkow soczewkowych i zwyklych? Jeśli te bez soczewek mialy by być lepszej jakosci to chyba lepiej isc w ta strone? Ps.czy tego typu lampy sa dopuszczone do ruchu? z gory dzieki za pomoc tym ktorzy pomogli... |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 23 April 2009 Skąd: z lasu ![]() |
Ogólnie dobry odbłyśnik daje więcej światła niż soczewka, bo w soczewce granica światła i cienia jest realizowana za pomocą przesłony, czyli sporo światła się jakby marnuje. Tyle, ze w E-36 te odbłyśniki są niezbyt duże, więc pewnie nie będą jakieś rewelacyjne. No i w soczewkę ew. można wsadzić jakieś xenony, a przy odbłyśniku to odpada.
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
1. bierz ode mnie bo najtaniej
![]() ![]() ![]() 2. maja homolacje te lapmy 3. jak chcesz wsadzic zenony mozna się bawic, jak nie to nie wiem czy jest do konca sens, no chyba ze masz totalna tragedie w tych co teraz -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
Pytanie bo widze podobne lampy do tych co ty masz tylko na żarówki h7, z tego co czytalem polecaja isc w h7.
Czy są jakieś plusy na korzyść tych lamp z h1 w stosunku do tych z h7 bo z tego co widze to pewnie ten sam producent bo wygladaja identyko ? Czy masz takie same tylko z h7? Xenony to za droga sprawa do e36 a druciarstwa nie lubie. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 16 August 2008 Skąd: kielce ![]() |
Żeby nie zakładać nowego tematu, podepnę się pod ten. Sprawa wygląda następująco, w audi a3 8l mam lampy z soczewkami, żarówki H1, nie świecą tragicznie, ale też rewelacji nie ma, dlatego zastanawiałem się nad zamontowaniem xenonów i odnośnie tego mam pare pytań. Czy pod obecne soczewki można zamontować xenony, czy muszę wymienić na inne? Czy różnica widzialności jest na tyle znacząca żeby się w to bawić? No i czy taka przeróbka od razu zakwalifikuje mnie do wrzodów na drodze oślepiających innych? Bo jeśli tak to nie mam zamiaru się w to bawić.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 13 September 2010 Skąd: Rzeszów ![]() |
Musiałbyś wymieniać lampy na żarnik D2S. Są jakieś takie zestawy pod H7 chińskie ale to strasznie jebie po oczach. Pewnie przy soczewce mniej niż przy normalnym odbłyśniku.
-------------------- Hamowania- chiptuning
Elektronika samochodowa BMW , Mercedes-benz Kodowanie kluczy |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 18 May 2007 Skąd: Białystok ![]() |
Tacy co wkładają xenony i dają po oczach innym, to gdy się ze mną mijają poznają prawdziwą moc bixenonu
![]() Druciarstwu stanowczo NIE! Pierwsza kontrola z kumatym policjantem(wiem,że to trochę teoria,ale bywają i tacy) i dowodu nie ma. Jak wychodziły bi/xenony w oryginale,to i takie wstaw. -------------------- Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
Jak ja miałem E36 Coupe, to szkła w lampach były strasznie zniszczone przez poprzedniego właściciela za sprawą żarówek chyba 120W. Całe żółte i przypalone. Musiałem wymienić obie lampy i kupiłem używki w mega kozackim stanie -oryginały na soczewce. Świeciły naturalnie lepiej, bo moje stare lampy były zrujnowane, natomiast auto wyglądało jakoś tak młodziej patrząc na nie z przodu. A że było czarne, przy czarnej nerce te soczewy robiły robotę.
Ja bym założył soczewki na Twoim miejscu i zainwestował w porządne żarówki. -------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 December 2005 ![]() |
Ja unikałbym lamp FK/DEPO
Miałem kiedyś Passata B5 i kupiłem do niego soczewkowe lampy FK. Zapłaciłem za nie 1580pln. Lewa soczewka ciągle drgała, nie dało się jej ustawić, pojechalem z reklamacją to pan stwierdził,że to niemozliwe, nigdy nie mieli reklamacji na lampy FK, nie chciał słuchać... Po ostrzejszej dyskusji się za to wzięli. Natomiast lampy Depo mialem raz i nigdy więcej!!! Porażka na całej linii. Do audi szukam lamp bo mam kierunkowskazy ''SONAR'' założone przez poprzedniego właściciela,parują, źle przylegają do auta. Dla mnie te wszystkie podróby o kant d...y rozbić, poszukać w ładnym stanie oryginalnych lamp na soczewce jak pisze Raceboy. Będzie ładnie, bez wsi i z dobrą żarówką dobre światło. mateuszkKM - poszukaj ori xenonu z S3. Ja nie raz wkładałem xenony z innych aut, fabryczne, nie żadne HID'y i dobrze ustawiony nie razi. Kiedys kombinowalem, w Passku miałem soczewki wsadziłem HID 8k i mocno waliło niebieskim światłem, zmieniłem na ori xenon 6k i świecił o wiele lepiej. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 11 June 2006 Skąd: LU ![]() |
Czyli kupiłeś jakieś chińskie noname, imo słaby wybór.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 15 November 2002 Skąd: Krakow ![]() |
najlepszy wybór to oryginalne lampy soczewkowe boscha montowane seryjnie w lepszych wersjach do 1996 roku.
można kupic angielskie - i przestawić. Maja metalowy odbłyśnik, ważne aby nie były wypiaskowane szkła. Miałem w 3 e36 oryginalna so9czewka ZKW - plastykowy odbłyśnik nieporównywalna jakość powłoki odbijajacej do metalowego boscha, soczewki DEPO to szajs, swiecą bardzo kiepsko pomimo wizualnie dobrego wyglądu - problemy z regulacją itp. wreszcie dwa razy oryginalne soczewki boscha - lampa solidna metalowa, kable bardzo solidne - nie ma problemu z łaczeniem regulaować możan palcami, ilość i rozłozenie swiatła idealne - idealna do współpracy z palnikiem ksenonowym. bezsoczewkowe ZKW na H7 wielokrotnie widziałem najczęściej brudne, zżółkniete, podobno do sie wyczyścić ale i tak efekt w porównaniu do boscha , jesli chodzi o ilość światła marny. -------------------- Szukam koni.........
......mechanicznych wystarczy WW <!-- s;) --><!-- s;) --> BMW E36 M3 3.2 SEDAN |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
Nie wiem po co przepłaciłeś 70zł ale to nie moja sprawa
![]() Lampy w 90% zamienniki są ..jowe, warto zainwestować w lepsze żarówki, jak to nie pomoże to znaczy że ten typ tak ma i tyle. -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 18 October 2003 Skąd: Kielce ![]() |
ja u siebie jak mialem e36 to kupilem stare lampy boscha + nowe szkla zewnetrzne i soczewki metalowe oddalem do regeneracji i swiecilo to naprawde dobrze, nie ma porownania do jakis wynalazkow ktore mialem jak kupilem auto;/
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
Witam
Czytałem, że lepsze w E36 są lampy bez soczewki. Lepiej oświetlają. Chyba dlatego je wprowadzili do E36 od września 1993. Ktoś wie jak to jest dokładnie? -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 13 September 2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Testowałem w e36 lampy bez soczewek - w ogóle nie świeciły. Jest tam problem z przepalającym się szkłem reflektora (tym wewnętrznym), ponieważ wykonane jest z tworzywa. Podobno problem ten występuje przez stosowanie kiepskich żarówek - mniejsza o to, w większości e36 na naszych drogach lampy bez soczewek nadają się do śmieci.
W lampach soczewkowych ten problem nie występuje, dlatego zmieniłem oryginalne na używki z wcześniejszych lat produkcji. Uważam, że świeciły bardzo dobrze i to bez względu na to czy Bosch, czy ZKW. niestety nie mam danych na temat sprawnych lamp bezsoczewkowych, bo jeszcze się z takimi nie spotkałem. możliwe, że rzeczywiście świecą lepiej niż soczewki, ale - jak już wcześniej wspomniałem - co do soczewek nie ma problemu. Ostatnia kwestia to lepszy wygląd soczewek... |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
Właśnie ja miałem oryginalnie bez soczewek i świeciły bardzo słabo, ale to ze względu chyba na to, że ktoś używał 100W żarówek, bo klosz wewnętrzny był brązowy, a na samym środku już nawet pokruszony.
![]() Co do wyglądu, to wg mnie ładniejsze są bez soczewek. -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 13:11 |