Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Lampy zwykle i soczewki e36
gtx
post Fri, 21 Jan 2011 - 23:07
Post #1

Frequent User

Mam do wymiany cale lampy i mam pytanie.

Na wstępie zaznaczam że nie zależy mi na zadnych wodotryskach i kóleczkach swiecących i innych smieci.

Chodzi mi o różnice efekt czy faktycznie bedzie to 20-30% lepszy zasieg czy bedzie to 5-10% mam dylemat bo mozna kupić lampy.
Sciemniać nie bede nie mam duzo siana ale jesli efekt niezbyt powalajacy to wolalbym kase na inne naprawy ktore niestety po roku wyszły.

http://allegro.pl/reflektor-bmw-3-e36-1994...1383455291.html
allegro.pl/reflektor-bmw-3-e36-1994-2000-nowy-i1383455291.html

http://allegro.pl/bmw-3-e36-01-1995-03-200...1385691686.html
allegro.pl/bmw-3-e36-01-1995-03-2000-reflektor-lewy-i1385691686.html

http://allegro.pl/nowe-reflektory-bmw-3-e3...1405647716.html
allegro.pl/nowe-reflektory-bmw-3-e36-e-36-soczewki-komplet-i1405647716.html

http://allegro.pl/nowe-lampy-bmw-3-e36-91-...1408851896.html
allegro.pl/nowe-lampy-bmw-3-e36-91-98-i1408851896.html

Coś wiadomo na temat tych wynalazkow soczewkowych i zwyklych?
Jeśli te bez soczewek mialy by być lepszej jakosci to chyba lepiej isc w ta strone?

Ps.czy tego typu lampy sa dopuszczone do ruchu?

z gory dzieki za pomoc tym ktorzy pomogli...
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 21 Jan 2011 - 23:07
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Rijndael
post Sat, 22 Jan 2011 - 01:59
Post #2

Super User

Ogólnie dobry odbłyśnik daje więcej światła niż soczewka, bo w soczewce granica światła i cienia jest realizowana za pomocą przesłony, czyli sporo światła się jakby marnuje. Tyle, ze w E-36 te odbłyśniki są niezbyt duże, więc pewnie nie będą jakieś rewelacyjne. No i w soczewkę ew. można wsadzić jakieś xenony, a przy odbłyśniku to odpada.

--------------------
:)

+Quote Post
SajneK
post Sat, 22 Jan 2011 - 08:40
Post #3

Forum Clubber

1. bierz ode mnie bo najtaniej tongue.gif tongue.gif tongue.gif (2 link)
2. maja homolacje te lapmy
3. jak chcesz wsadzic zenony mozna się bawic, jak nie to nie wiem czy jest do konca sens, no chyba ze masz totalna tragedie w tych co teraz

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
gtx
post Sat, 22 Jan 2011 - 12:45
Post #4

Frequent User

Pytanie bo widze podobne lampy do tych co ty masz tylko na żarówki h7, z tego co czytalem polecaja isc w h7.
Czy są jakieś plusy na korzyść tych lamp z h1 w stosunku do tych z h7 bo z tego co widze to pewnie ten sam producent bo wygladaja identyko ?
Czy masz takie same tylko z h7?

Xenony to za droga sprawa do e36 a druciarstwa nie lubie.

+Quote Post
mateuszKM
post Sat, 22 Jan 2011 - 17:44
Post #5

User

Żeby nie zakładać nowego tematu, podepnę się pod ten. Sprawa wygląda następująco, w audi a3 8l mam lampy z soczewkami, żarówki H1, nie świecą tragicznie, ale też rewelacji nie ma, dlatego zastanawiałem się nad zamontowaniem xenonów i odnośnie tego mam pare pytań. Czy pod obecne soczewki można zamontować xenony, czy muszę wymienić na inne? Czy różnica widzialności jest na tyle znacząca żeby się w to bawić? No i czy taka przeróbka od razu zakwalifikuje mnie do wrzodów na drodze oślepiających innych? Bo jeśli tak to nie mam zamiaru się w to bawić.

+Quote Post
rychulja
post Sat, 22 Jan 2011 - 19:40
Post #6

Super User

Musiałbyś wymieniać lampy na żarnik D2S. Są jakieś takie zestawy pod H7 chińskie ale to strasznie jebie po oczach. Pewnie przy soczewce mniej niż przy normalnym odbłyśniku.

--------------------
Hamowania- chiptuning
Elektronika samochodowa
BMW , Mercedes-benz Kodowanie kluczy

+Quote Post
Kubik_CDTi
post Sat, 22 Jan 2011 - 22:04
Post #7

Super User

Tacy co wkładają xenony i dają po oczach innym, to gdy się ze mną mijają poznają prawdziwą moc bixenonu biggrin.gif .
Druciarstwu stanowczo NIE!
Pierwsza kontrola z kumatym policjantem(wiem,że to trochę teoria,ale bywają i tacy) i dowodu nie ma.
Jak wychodziły bi/xenony w oryginale,to i takie wstaw.

--------------------
Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors

+Quote Post
Raceboy
post Sun, 23 Jan 2011 - 03:09
Post #8

Moderator

Jak ja miałem E36 Coupe, to szkła w lampach były strasznie zniszczone przez poprzedniego właściciela za sprawą żarówek chyba 120W. Całe żółte i przypalone. Musiałem wymienić obie lampy i kupiłem używki w mega kozackim stanie -oryginały na soczewce. Świeciły naturalnie lepiej, bo moje stare lampy były zrujnowane, natomiast auto wyglądało jakoś tak młodziej patrząc na nie z przodu. A że było czarne, przy czarnej nerce te soczewy robiły robotę.

Ja bym założył soczewki na Twoim miejscu i zainwestował w porządne żarówki.

--------------------
"We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna

+Quote Post
K@rol
post Sun, 23 Jan 2011 - 12:18
Post #9

Forum Killer

Ja unikałbym lamp FK/DEPO

Miałem kiedyś Passata B5 i kupiłem do niego soczewkowe lampy FK. Zapłaciłem za nie 1580pln.
Lewa soczewka ciągle drgała, nie dało się jej ustawić, pojechalem z reklamacją to pan stwierdził,że to niemozliwe, nigdy nie mieli reklamacji na lampy FK, nie chciał słuchać...
Po ostrzejszej dyskusji się za to wzięli.

Natomiast lampy Depo mialem raz i nigdy więcej!!! Porażka na całej linii.

Do audi szukam lamp bo mam kierunkowskazy ''SONAR'' założone przez poprzedniego właściciela,parują, źle przylegają do auta.

Dla mnie te wszystkie podróby o kant d...y rozbić, poszukać w ładnym stanie oryginalnych lamp na soczewce jak pisze Raceboy. Będzie ładnie, bez wsi i z dobrą żarówką dobre światło.

mateuszkKM - poszukaj ori xenonu z S3.

Ja nie raz wkładałem xenony z innych aut, fabryczne, nie żadne HID'y i dobrze ustawiony nie razi.

Kiedys kombinowalem, w Passku miałem soczewki wsadziłem HID 8k i mocno waliło niebieskim światłem, zmieniłem na ori xenon 6k i świecił o wiele lepiej.

+Quote Post
gtx
post Sun, 23 Jan 2011 - 13:34
Post #10

Frequent User

http://allegro.pl/show_item.php?item=14088...82+wys%C5%82any.

Decyzja zapadła heh.

+Quote Post
HMP_inc
post Sun, 23 Jan 2011 - 13:45
Post #11

Forum Killer

Czyli kupiłeś jakieś chińskie noname, imo słaby wybór.

+Quote Post
ww#296
post Sun, 23 Jan 2011 - 23:15
Post #12

Forum Killer

najlepszy wybór to oryginalne lampy soczewkowe boscha montowane seryjnie w lepszych wersjach do 1996 roku.
można kupic angielskie - i przestawić.
Maja metalowy odbłyśnik, ważne aby nie były wypiaskowane szkła.
Miałem w 3 e36 oryginalna so9czewka ZKW - plastykowy odbłyśnik nieporównywalna jakość powłoki odbijajacej do metalowego boscha, soczewki DEPO to szajs, swiecą bardzo kiepsko pomimo wizualnie dobrego wyglądu - problemy z regulacją itp.
wreszcie dwa razy oryginalne soczewki boscha - lampa solidna metalowa, kable bardzo solidne - nie ma problemu z łaczeniem regulaować możan palcami, ilość i rozłozenie swiatła idealne - idealna do współpracy z palnikiem ksenonowym. bezsoczewkowe ZKW na H7 wielokrotnie widziałem najczęściej brudne, zżółkniete, podobno do sie wyczyścić ale i tak efekt w porównaniu do boscha , jesli chodzi o ilość światła marny.

--------------------
Szukam koni.........
......mechanicznych

wystarczy WW <!-- s;) --><!-- s;) -->
BMW E36 M3 3.2 SEDAN

+Quote Post
SajneK
post Mon, 24 Jan 2011 - 14:09
Post #13

Forum Clubber

Nie wiem po co przepłaciłeś 70zł ale to nie moja sprawa smile.gif
Lampy w 90% zamienniki są ..jowe, warto zainwestować w lepsze żarówki, jak to nie pomoże to znaczy że ten typ tak ma i tyle.

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
dkosowa1
post Mon, 24 Jan 2011 - 15:42
Post #14

Frequent User

ja u siebie jak mialem e36 to kupilem stare lampy boscha + nowe szkla zewnetrzne i soczewki metalowe oddalem do regeneracji i swiecilo to naprawde dobrze, nie ma porownania do jakis wynalazkow ktore mialem jak kupilem auto;/

+Quote Post
Andrzej87
post Mon, 24 Jan 2011 - 20:38
Post #15

Super User

Witam

Czytałem, że lepsze w E36 są lampy bez soczewki. Lepiej oświetlają. Chyba dlatego je wprowadzili do E36 od września 1993. Ktoś wie jak to jest dokładnie?

--------------------
Sprzedam części do E36, E39.

+Quote Post
burski
post Tue, 25 Jan 2011 - 10:36
Post #16

Super User

Testowałem w e36 lampy bez soczewek - w ogóle nie świeciły. Jest tam problem z przepalającym się szkłem reflektora (tym wewnętrznym), ponieważ wykonane jest z tworzywa. Podobno problem ten występuje przez stosowanie kiepskich żarówek - mniejsza o to, w większości e36 na naszych drogach lampy bez soczewek nadają się do śmieci.
W lampach soczewkowych ten problem nie występuje, dlatego zmieniłem oryginalne na używki z wcześniejszych lat produkcji. Uważam, że świeciły bardzo dobrze i to bez względu na to czy Bosch, czy ZKW.
niestety nie mam danych na temat sprawnych lamp bezsoczewkowych, bo jeszcze się z takimi nie spotkałem. możliwe, że rzeczywiście świecą lepiej niż soczewki, ale - jak już wcześniej wspomniałem - co do soczewek nie ma problemu.

Ostatnia kwestia to lepszy wygląd soczewek...

+Quote Post
Andrzej87
post Tue, 25 Jan 2011 - 17:55
Post #17

Super User

Właśnie ja miałem oryginalnie bez soczewek i świeciły bardzo słabo, ale to ze względu chyba na to, że ktoś używał 100W żarówek, bo klosz wewnętrzny był brązowy, a na samym środku już nawet pokruszony. ohmy.gif

Co do wyglądu, to wg mnie ładniejsze są bez soczewek.

--------------------
Sprzedam części do E36, E39.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 13:11