![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 14 June 2007 Skąd: lublin ![]() |
witam
prosze nie usuwać tematu dopuki nie uzyskam odpowiedzi później można wywalić temat szukałem ale są różne odpowiedzi w tym temacie zadam pytanie : czy zalać castrola SAF XJ czy SAF X czy to jest taki sam olej ?? czy są to oleje różne mam dostępny ten saf x i on ma parametry 75w140 i kosztuje 50zł/l a ten drugi to niewiem,castrol chyba nie sprzedaje go w litrowych bańkach tylo w 20l a i jeszcze jedno czy warto zainwesować w dodatek do oleju specjalny do szpery?? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
saf-xj jest to olej do szpery a saf-xo do dyfra bez szpery
najlepiej jak bys podjechał do serwisu Bmw powinni miec olej do szpery tylko ze maja w bankach 20l i dlatego Ci go nie przyslą.... co do oleju SAF-XJ to jest ten olej opisany jako "dobry" a zalecany to:BMW Part No. 83 22 9 407 870 / BMW Part No. 83 22 9 407 871 dlatego dobrze było by dodac ten dodatek zreszta wchodzi iut wiecej niz 1l tak na oko 1.2l wiec pewnie lepiej kupic dodatek niz na ci zostac 0.8l niepotrzebnego oleju... i jeszcze tak na szybko:http://moto.allegro.pl/item298283833_olej_motul_pa90_bmw_szpera_blokada_mostu_90w135.html -------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 26 October 2006 ![]() |
jak skrzynia doradzona przez korone podeszła ci? jedz do niedziałka tam siedzi uzytkownik lkt. drift king maja castrola w litrowych kosztuje cos koło 60 zł hurt jezeli oni mają ty też powinienes miec lub weź sobie jaks banke i wal do brj. tam maja beczke 20 litrowa sprzedadza ci tyle ile bedziesz chcciał tez po 60. i ile wyniosła cie ta od dawna oczekiwana szpera
|
|
|
![]()
|
|
danielu szpera kosztowała mnie 400zł + mój most więc nieźle a do Roberta uderze może on bedzie miał takowy olej
w intercarsie mają ale saf x czyli 75w140 a ze skrzynia poradziłem sobie kupiłem od 2.0 m50 za 500zł ale nad tą moją posiedze kiedyś jak bede miał czas i też zrobie ![]() sonic ten link co mi podesłałeś to tam gościo ma ale 90w135 to bedzie lepszy niż 75w140?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 27 November 2006 Skąd: [SRB] Adam ![]() |
( a co do szpery to niema piękniejszego wynalazka tak pięknie sie prowadzi i tak zaje... przyspiesza że niewiem nie wyobrażałem tego sobie) I taka różnica na zwykłym B25 ![]() ![]() @daniel325 - opróznij skrzynke bo nie idzie ci nic wysłać |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 26 October 2006 ![]() |
jest czysto
|
|
|
gość_SN3_* |
![]()
|
![]() |
Tak dla pewności...
Produkt zalecany przez BMW i sprzedawany w ASO to Castrol SAF XJ (z blokadą), oraz SAF XO (bez blokady)... Ja kupuje XJ w ASO koszt ok. 70-90 zł/l ale można go dostać w dużych hurtowniach motoryzacyjnych oraz na Allegro (użytkownik kasmar43 - 68 zł/l) |
|
|
![]()
|
|
75 w 140 byłby chyba lepszy ale ten co podałem w linku to z kolei Motul - jednak co marka to marka...
aha jak bedziesz wymieniał olej to dobrze wymyj w srodku most (najlepiej było by go nie montowac na poczatku...) a co do skrzyni to czemu wybrałeś tą z m50b20?? pytam bo ja w swojej zajezdziłem synchronizatory i szukam czegos mocniejszego... -------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 27 November 2006 Skąd: [SRB] Adam ![]() |
a co do skrzyni to czemu wybrałeś tą z m50b20?? pytam bo ja w swojej zajezdziłem synchronizatory i szukam czegos mocniejszego... Bo jest identyczna jak ta w B25. Jeśli handlarz mówi ci inaczej to wyłącznie dlatego by szarpnąć dodatkowe $ za "ciężki do zdobycia rarytas" |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Jaworzno ![]() |
Ja dzisiaj kupiłem olej do dyfra ze szpera w ASO ( kupiłem 1,5L i zaplacilem 97zł ) Jutro mam zamiar go wymienic . Dzisiaj mi kolega powiedziala ze kupilem za malo oleju , bo do mostu ze szpera (bmw e36) wchodzi 1,7L :/ Ile tak naprawde wchodzi do dyfra ze szpera ?
-------------------- usunieto sygnature komercyjną
|
|
|
![]()
|
|
a co powiecie na olej MOTUL 90pa90 jest to olej do szper i kosztuje niecałe 60zł za 2litry w IC dobra cena to ten co sonic podał w linku
a czego nie kupuje oleju w serwisie? -proste bo w lublinie niema serwisu bmw tylko jest imitacja serwisu ( a najbliższy jest w wawie) a co do skrzyni sonic to korona ma racje skrzynia z m50b25 jest identyczna jak w m50b20 |
|
|
![]()
|
|
dzieki za info o skrzyni bo faktycznie chcieli mnie na kase zrobic
![]() paoloz pamietaj żeby wymyc dyfer przed zalaniem nowego oleju - jesli go nie założyłes jeszcze to po zlaniu starego oleju nalej do srodka olej napedowy i potrzasnij nim kilka razy pózniej dokładnie zlej rope i dopiero zalej dyfer (ale to juz dobrze by było na załozonym dyfrze i duza strzykawa z apteki) -------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 24 March 2008 Skąd: żywiec ![]() |
Do szpery w bmw tylko SAF XJ 75-140 i wchodzi go 1,7litra.
Jeśli bedziecie mieli problemy z dostaniem takiego oleju to napewno dostaniecie go w serwisie Toyoty na litry. W aso Bmw wołają 80zł/litr ,a w Toyocie 50zł/litr. specyfikacja J oznacza domieszkę teflonu w oleju i jest niezbędna w mechanizmach ciernych płytkowych. Sam szukałem tego oleju dośc długo ponieważ jest unikatowy i nie było go ani na necie ,ani na sklepach , ani w aso Volvo , Landrower co mnie zdziwiło bo Landrower przecież stosuje takie blokady mechanizmów. -------------------- mój stroker m50b29T się robi _http://mcg1ver.fotosik.pl/albumy/516168-68.html
TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX; po co jechac na ręcznym , jak mozna dać w p...e :). Śmierć jeżdzi szybko więc trzeba być szybszym od niej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Winowrocław ![]() |
Ma ktoś jakiś kontakt do PAOLOZ325 bo ma zapełnioną skrzynkę
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 29 March 2008 ![]() |
Poszukaj dobrze bo jest jeden dedykowany wlasnie do mostow BMW ze szpera.
Ja leje competition FF motula www.motul-oleje.pl |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Poszukaj dobrze bo jest jeden dedykowany wlasnie do mostow BMW ze szpera. Ja leje competition FF motula www.motul-oleje.pl dedykowany jest własnie castrol który podałem -------------------- mój stroker m50b29T się robi _http://mcg1ver.fotosik.pl/albumy/516168-68.html
TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX; po co jechac na ręcznym , jak mozna dać w p...e :). Śmierć jeżdzi szybko więc trzeba być szybszym od niej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 10 December 2003 Skąd: Radom ![]() |
jak ktoś chce użyć wyczynowego- stricte sportowego produktu to polecam oleje z modyfikatorem REDLINE-a,jest kilka rodzajów zależnie od typu obciążeń przekładni
dodatkowo można kupić czysty modyfikator tarcia LSD i samemu dozować do oleju likwidując szumy czy drgania szpery zależnie od stanu technicznego przekładni użytkuję to od wielu lat -------------------- M3 E30 Sport Evolution 1990 with A gruppe motor -ex
MB W140 600 SEL 1992 AMG 441PS 600 Nm-now Ferrari 512 TR Testarossa Koenig Special 1991 500 PS 570 Nm-now and foreve |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
Byłem dzis w serwisie Toyoty, właśnie z zamiarem kupna oleju do zalania mostu ze szpera i 'pan' stwierdził,że mają tylko oleje o parametrach 75w 90 lub 85w 90 ,oba maja być syntetykami... jeden dedykowany do Hiluxa ,drugi do mostów i skrzyń m.in toyoty Raw... jeden w cenie ok 50zł za litr, drugi za 30... Czy cos takiego istnieje w ogóle,czy moze podane parametry są niepełne lub... Sam nie wiem.. Forumowicze podaja,że ma być 75-140 więc..serwisant po prostu stwierdził,ze nie ma pojęcia który by sie do mnie nadawał...(bmw e36..) Odpuścic temat tego serwisu i szukać gdzie indziej,czy to jest jednak któryś z tych oleji? Proszę o radę...pilnie. Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Byłem dzis w serwisie Toyoty, właśnie z zamiarem kupna oleju do zalania mostu ze szpera i 'pan' stwierdził,że mają tylko oleje o parametrach 75w 90 lub 85w 90 ,oba maja być syntetykami... jeden dedykowany do Hiluxa ,drugi do mostów i skrzyń m.in toyoty Raw... jeden w cenie ok 50zł za litr, drugi za 30... Czy cos takiego istnieje w ogóle,czy moze podane parametry są niepełne lub... Sam nie wiem.. Forumowicze podaja,że ma być 75-140 więc..serwisant po prostu stwierdził,ze nie ma pojęcia który by sie do mnie nadawał...(bmw e36..) Odpuścic temat tego serwisu i szukać gdzie indziej,czy to jest jednak któryś z tych oleji? Proszę o radę...pilnie. Pozdrawiam. castrol SAF XJ 75w-140 to pełna nazwa, i skoro "pan" Ci powiedział że nie zna takiego to raczej "pan " nie z branży. Jak szukałem tego oleju to miałem go kupować w serwisie bmw(80zł/litr) niestety trafiłem ,że się im skończył i gdzieś w necie wyczytałem ze napewno go kupię w toyocie. no więc kupiłem bez problemu za cenę 50zł za litr. XJ-dodatek teflonowy do mechanizmów o ograniczonym poslizgu. -------------------- mój stroker m50b29T się robi _http://mcg1ver.fotosik.pl/albumy/516168-68.html
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
castrol SAF XJ 75w-140 to pełna nazwa, i skoro "pan" Ci powiedział że nie zna takiego to raczej "pan " nie z branży. Jak szukałem tego oleju to miałem go kupować w serwisie bmw(80zł/litr) niestety trafiłem ,że się im skończył i gdzieś w necie wyczytałem ze napewno go kupię w toyocie. no więc kupiłem bez problemu za cenę 50zł za litr. XJ-dodatek teflonowy do mechanizmów o ograniczonym poslizgu. Pytałem o Castrola, ale facet stwierdził,że maja tylko oleje sygnowane jako Toyota i o takich parametrach.Będę więc musiał zapytać w innym serwisie. Gdybym wcześniej wiedział,ze tam czegoś takiego nie maja to wczesniej bym zamówił przez interet a tak to teraz d.... a jutro jestem umówiony na montaż mostu... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 30 August 2025 - 20:49 |