Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Krzywe koło, Dużo śniegu i krawężnik
luke.usn
post Mon, 15 Mar 2010 - 09:10
Post #1

Rookie

Wczoraj przylutowałem w krawężnik. Prędkość przy uderzeniu to ok 10km/h. W wyniku uderzenia wykrzywiło się koło (widok z góry |-/ "uszkodzone koło" stoi pionowo). Felga i opona cała, przegub, łączniki ok. W tym tygodniu nie będę korzystał z samochodu i nie będę miał czasu się za to zabrać, jednak zżera mnie ciekawość czy bardzo narozrabiałem? Samochód to peugeot 206
Go to the top of the page

+Quote Post
admeen
post Mon, 15 Mar 2010 - 09:20
Post #2

Frequent User

moze zbieznosc sie przestawila

--------------------
'91 Omega Evo500 C30NE/SE
Szybciej wyglada, niz jezdzi.

+Quote Post
PioterW
post Mon, 15 Mar 2010 - 10:05
Post #3

Super User

Nie napisałeś czy to przód, czy tył, co nie zmienia faktu, że jak nie zajrzysz, to się nie dowiesz.

+Quote Post
Melman
post Mon, 15 Mar 2010 - 10:21
Post #4

Frequent User

Na poczatku zimy przy pierwszym sniegu uderzylem letnia 18' w kraweznik przy tez mniej wiecej 10km/h. Mimo, ze wygladalo mi to na krzywe kolo okazalo sie, ze belka poszla i zostawialem 4 slady. Jedz na geometrie a wszystko powinno wyjsc...

--------------------
Byłeś mi bratem...

+Quote Post
luke.usn
post Mon, 15 Mar 2010 - 10:41
Post #5

Rookie

Koło przednie. A czy w przypadku gdyby była to belka to nie zrobił by się negatyw albo pozytyw ( |-\ |-/ widok od przodu)?
No tak czy inaczej dziękuje za włączenie się do dyskusji, geometrię zrobię jak tylko znajdę czas.

+Quote Post
Feluke
post Mon, 15 Mar 2010 - 12:49
Post #6

Forum Homee

Jezeli przednie to albo drazek kierowniczy skrzywiony albo wahacz. Bez obejzenia tych 2 elementow sie nie dowiesz i nie trzeba jechac na zadna geometrie zeby to zobaczyc.

+Quote Post
kiwi
post Mon, 15 Mar 2010 - 13:00
Post #7

Forum Killer

Miałem tak samo w Audi...wjeżdżając na stację bokiem ..wyjechała mi baba złapałem podsterowność i łupnołem w kraweżnik przy 10-20km/h...z felgi zdjęło opone. Zdjąłem kolo podszedłem do kompresora ..napompowałem ..i odjechałem. Kierownica była przestawiona a koło cofneło się do tyłu o ok 1,5cm.....winny okazał sie skrzywiony wahacz i wózek przesunął się na śrubach .Wahacz trzeba było wymienić a wózek ustawić na nowo wink.gif

--------------------
Audi Coupe quattro 2,8 V6

Fiat Stilo SW 1,9 16v Wife's Car ...

+Quote Post
MrUw@
post Mon, 15 Mar 2010 - 15:23
Post #8

Super User

najpewniej skrzwiłeś wachacz... ewentualnie drążek kierowniczy...
jednak po wymienie może okazać sie że zwrotnica lub amor też oberwały...

--------------------
Mechanika, Swapy, Naprawy...

3xx on da hood ;) DriftCar a'la LowBudget :P

+Quote Post
Lelon
post Mon, 15 Mar 2010 - 15:28
Post #9

Super User

miałem kiedyś podobną sytuację, u mnie do wymiany był wahacz i zwrotnica była zgięta

+Quote Post
Melman
post Tue, 16 Mar 2010 - 10:07
Post #10

Frequent User

CYTAT(luke.usn @ Mon, 15 Mar 2010 - 10:41) *
Koło przednie. A czy w przypadku gdyby była to belka to nie zrobił by się negatyw albo pozytyw ( |-\ |-/ widok od przodu)?
No tak czy inaczej dziękuje za włączenie się do dyskusji, geometrię zrobię jak tylko znajdę czas.

Mi oprocz tego ,ze zrobil sie delikatny pozytyw \-| to jeszcze pod katem, ze auto jechalo prosto tylko na ciaglej kontrze. W dodatku strasznie myszkowalo...
Tak jak koledzy mowia, sprawdz drazek, wahacz, zwrotnice... generalnie mogla jeszcze oberwac piasta i lozysko tego kola- co moze wyjsc za jakis czas...

--------------------
Byłeś mi bratem...

+Quote Post
Dieppe
post Tue, 16 Mar 2010 - 22:17
Post #11

Frequent User

sprawdz swozen czy gdziekolwiek dojedziesz.
tak jak chlopaki pisali wink.gif

nie ma po co jechac na geo przed wymiana wahacza wink.gif zaplacisz pewnie polowe tego co jakis zamiennik kompletny

--------------------
Renault sport / F1 team- nie dla hipokrytów
"w Renault czuje sie jak w domu"- R.K.

+Quote Post
chester240
post Thu, 18 Mar 2010 - 13:16
Post #12

User

A mi raz tylko zgieło felge ale nie na rancie tylko przstawił sie ofset. Felga nie miala zadnego zagiecia ni nic tylko lekkie przytarcie na krawedzi ale biła na boki tak ze przy 60km/g woz zaczynal skakac. Dodam ze felga stalowa. Przy aluminiowych felgach zawsze lecialy wachacze.

+Quote Post
lagadula
post Thu, 18 Mar 2010 - 14:02
Post #13

Forum Killer

W 206 prawdopodobnie wygiął sie wahacz, to takie badziewie jest ze brak słów...

Jako ciekawostka: próbowałem swoich sil w "dłifcie", mając e30 320i przy ok 50 km/h wciągneło mnie do wewnatrz lewego zakrety i na skręconych kołch w prawo łupnałem w wysoki krawężnik. Opona przecieta na długości 5-6cm a felga BBS 15 cali, takie jajo że oczom nie wierzyłem. Założyłem zapas i .... patrze kierownica lekko pzrekrzywiona ale wóz jedzie prosto. Po załozeniu własciwego rozmiaru... kiera prosto. Nic się nie przestawiło. Po ogledzinach na podnośniku plus pomiarze, lekko zbieżność przestawiło, ale nic się nie wygięło... E30 to jednak pancerny sprzęt...

--------------------
got QUATTRO ?

+Quote Post
Dieppe
post Thu, 18 Mar 2010 - 19:55
Post #14

Frequent User

przy 50 to bys przeskoczyl chodnik biggrin.gif

o ile wahacze, swoznie, felgi i ich wymiane mozemy potraktowac jako wypadki przy pracy. to jak cos sie stanie z sankami/wozkiem, nie jest tak milo.

--------------------

+Quote Post
Salieri
post Thu, 18 Mar 2010 - 22:06
Post #15

Frequent User

Podlacze sie jesli mozna, 3tyg temu ojciec przywalil swoim a4 b6 w goscia ktory z bramy wyjechal tylem bez jakiego kolwiek upewnienia sie czy moze i ponizej sa efekty:

na fotce ponizej lewe kolo jest prosto, a prawe skrecone i widac, ze utworzyl sie lekki pozytyw:

Sprawa wyglada tak, ze ojciec zdecydowal sie robic bezgotowkowo w serwisie blacharskim, który od kwietnia bedzie autoryzowanym serwisem blacharskim VAG. Wstawilismy audi, zeby ogarneli chociaz zawieszenie zeby sie dalo jezdzic (brak 2 auta w domu to ciagle awantury hehe). Wymienili dolny wahacz, ale kolo nadal bylo cofniete, a do tego byl mocno rozbiezny. Pojezdzilismy 2dni i wstawilismy spowrotem. Teraz mowia, ze przestawione sa sanki albo krzywa podluznica ohmy.gif moze podpowie ktos co moze byc walniete? Bo my juz stracilismy zaufanie do tego warsztatu i ich kompetencji po pytaniu na przyklad "jesli okaze sie ze podluznica jest krzywa to prostowac?" albo "blotnik moze udaloby sie uratowac, czy jednak wymieniamy?"

Inna sprawa do osob bardziej ogarnietych w ubezpieczeniach czy prawie-czy jesli zaczeli babrac juz w moim audi i wymienili ten wahacz i teraz teoretycznie wymieniaja jeszcze gorny wahacz (podobno sruba sie urwala i cale zawieszenie lezy u tokarza, zeby wykrecil ta srube!!!!!!), to czy moge zabrac od nich auto i oddac np do aso? Nie interesuje mnie zarabianie na tej naprawie, chce miec po prostu auto, ktore jezdzi prosto, nie drze opon i nie jest krzywe...

--------------------
2slow4you

+Quote Post
Feluke
post Thu, 18 Mar 2010 - 22:56
Post #16

Forum Homee

Majac samochod na podnosniku nie wiedza czy to sanki czy podluznica przy takim przestawieniu?? Slepi czy jak? Stawiam ze wszystkie wahacze pokrzywilo w prawym kole i trzeba je wszystkie wymienic no i nie wiem jaka srube musieli urwac zeby zawieszenie wyladowalo u tokarza. wacko.gif
Najlepiej powiedz dowidzenia panom z tego warsztatu i wstaw do innego. Wyslij pismo do ubezpieczyciela ze zmieniasz zaklad z powodu niekompetencji obecnego i tyle.

+Quote Post
Salieri
post Thu, 18 Mar 2010 - 23:09
Post #17

Frequent User

no wlasnie to jest smiech na sali... Na poczatku mowili, ze podluznica jest przestawiona o 1cm. Potem mowili o sankach. Teraz po koleji po 1 wahaczu wymieniaja, a ta sruba to od gornego wahacza, nieoficjalnie znajomy pracujacy w tym warsztacie mowil, ze z ta sruba bedzie problem i cala zwrotnica bedzie do wymiany... :/
Mozna sie wkur...

--------------------
2slow4you

+Quote Post
joker
post Thu, 18 Mar 2010 - 23:16
Post #18

Forum Homee

@Salieri - zmienić warsztat.

@luke.usn - jak Cię zżera ciekawość to się stawia na podnośnik albo do kogokolwiek (obeznanego!) od zawieszeń i geometrii i się to sprawdza. Tu można tylko gdybać.

Nie chcę być niemiły pisząc ten post ale ten temat jest conajmniej dziwny.
"Zsikałem się dziś w spodnie. Jak myślicie, czy zatrzymało się na kolanach, czy pociekło do końca nogawek? Model Levi's 506. Zdjęć jeansów nie wkleję - bawcie się we wróżkę."
Tak to wygląda, no offence smile.gif

--------------------
BEZWYPADKOWOŚĆ - SPRAWDZIMY KAŻDE AUTO/MOTOCYKL PRZED KUPNEM (Podlasie) www.bezwypadkowe-podlasie.345.pl
SL 55 AMG I like

+Quote Post
Misior
post Fri, 19 Mar 2010 - 09:33
Post #19

Super User

Salieri - ta sruba to sie urywa przy kazdej prawie wymianie górnych wahaczy jesli nie bylo nic dawno ruszane, spokojnie mozna ją wywiercic wiec niech nie ściemniają bo pewnie chca Cie na koszta naciągnac.

p.s. popieram wypowiedz jokera - latwiej coprawda napisac posta niz zdjac kolo, ale czy nie szybciej bedziemy wiedziec sami ogladając zamiast czekac na odpowiedz na forum?

+Quote Post
Dieppe
post Fri, 19 Mar 2010 - 12:10
Post #20

Frequent User

joker chociaz kolor. pliiisssss biggrin.gif

wahacz gorny niech zmienia..pozniej zwrotnice/piaste, lozysko imo tez mocno odczuje
na takim zwyklym podnosniku tez troche nie do konca widac wszystko bo stabilizator ciagnie jednak kolo

na sankach da sie troche zarobic biggrin.gif.....

--------------------

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 31 July 2010 - 14:09