![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 09 November 2016 ![]() |
Remontuję głowice po kolizji, zakładam nowy temat bo dotyczy portingu, na ile ważna jest symetria każdego pojedynczego portu dolotowego i wydechowego? Jaka jest dopuszczalna odchyłka między cylindrami? Robię właśnie lekki porting swoich głowic, głównie wygładzam nierówności po formach ale zeszlifowałem też tego "guza" w którym siedzi prowadnica bo jest jakiś wyjątkowo wielki i mam pewne obawy co do przepływów po tej operacji, na oko jest równo ale na oko to wiadomo co. Goni mnie termin (do czwartki głowice muszą być u Dziaka) mam czas do poniedziałku żeby zdążyć z wysyłką i chciałbym to jakoś sprawdzić w prosty sposób żeby głowic 100 razy nie rozbierać po remoncie żeby je poprawiać. Jedną głowicę mam już gotową,
![]() ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 12 June 2010 ![]() |
(: Haha Grubo poleciales z tematem.Rozumiem ze to glowica do jakiegos auta ktore jezdzi raz na miesiac??Bo w takim stopniu wyciete prowadnice,moze beda dzialac przez 5 tys km.Po wycieciu tego guza przeplyw napewno sie poprawi.Ale tak sie nie robi w glowicach ktore maja jezdzic w dupowozach.Mozna to zrobic tak ze zywotnosc bedzie jak w serii a przeplywy wieksze.
|
|
|
![]()
|
|
spokojnie, prowadnice idą do kosza, będą nowe o normalnej długości tylko pocienione tam gdzie będą wystawać z resztą teraz są krótsze może o 4mm a cała prowadnica ma sporo więcej
|
|
|
![]()
|
|
Powiem Ci z mojego doswiadczenia.Ze tak wyciete prowadnice.To nie jest troszke.Tylko mega duzo.
|
|
|
![]()
|
|
tak czy inaczej będą nowe prowadnice poproszę żeby zrobili je w ten sposób
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
wczoraj jeszcze wszystko działało no cóż. Głowice lecą do dziaka także na pewno będą frezować gniazda pod nowe zawory
|
|
|
![]()
|
|
Zaworow nie musisz wymieniac.Trzonki z reguly trzymaja fason.wycieraja sie prowadnice.A nawet jesli przylgnie sa wyrobione to przeszlifowanie zalatwia sprawe.Ale bogatemu wszystko wolno.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 25 May 2016 ![]() |
Jesli chodzi o dziaka motorsport to troche sobie poczekasz do 16 jest na urlopie:p nie wiem czy nie przesadziles z tym wygladzaniem:p
|
|
|
![]()
|
|
Leci do dziaków na szlifiernię jestemumówiony na czwartek. Nie chodzi tu o bogactwo tylko głowice są po kolizji, dlatego będą nowe zawory i prowadnice
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 29 May 2007 Skąd: Cambridge/Skrzeszowice k.Krakowa ![]() |
Wydechy zrób na połysk . Zapobiega to osadzaniu się materiału . Ssące nie powinny być polerowane żeby się paliwo nie skrapiało .
-------------------- Fabia vRS daily
Golf mk2 16v almost no progress... ,,If you no longer go for the gap that exists,you no longer a racing driver" |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 24 March 2008 Skąd: Gdańsk ![]() |
z zewnarz moga wygladac tak samo a w srodku zalezy jak dokladny odlew byl a potem twoje szlify ,do porownania kanalow mozesz uzyc srednicowki nastawnej teleskopowej .
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 09 December 2007 ![]() |
Wydechy zrób na połysk . Zapobiega to osadzaniu się materiału . Ssące nie powinny być polerowane żeby się paliwo nie skrapiało . Era gaźników już za nami ... w obecnych czasach paliwo leje się wprost na zawór. Powiedz to japończykom, zwłaszcza Hondzie w JDM'owych wersjach ich silników ![]() -------------------- Renault Clio Sport 2 - rajdówka w ciągłej budowie ....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 28 October 2012 Skąd: Tychy ![]() |
dokładnie. Ta zasada to jeszcze przy jednopunktowym wtrysku sie sprawdza. A pozatym nawet w gazniku chodzi o silnik zimny i jego ładniejsza pracę na zimno. na cieplo nic nie zmienia
-------------------- Golf II 2.0 16VT BW9180 4Motion DSG on emublack
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 29 May 2007 Skąd: Cambridge/Skrzeszowice k.Krakowa ![]() |
Ok. Niewiedzialem . Dobrze wiedzieć na przyszłość .
-------------------- Fabia vRS daily
Golf mk2 16v almost no progress... ,,If you no longer go for the gap that exists,you no longer a racing driver" |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 09 September 2014 ![]() |
a jak to jest z piaskowanymi kanałami? dellorto tak robił cały czas gaźniki, bo wg nich na porach materiału utrzymuje się warstwa powietrza i przepływ jest bardziej łagodny (mniejsze tarcie powietrze/powietrze niż powietrze/ale i niby efect coanda zniwelowany) jak to jest?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 05 January 2010 Skąd: z garażu ![]() |
Jakie będą pierwsze objawy zużycia prowadnic po takim zabiegu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 July 2010 ![]() |
Na wolnych obrotach będzie ładnie słychać jak zawory ssące nie trzymają.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 05 January 2010 Skąd: z garażu ![]() |
Zrobiłem już na podobnie skróconych prowadnicach trochę ponad 5000km i narazie nic się nie dzieje
![]() |
|
|
![]()
|
|
Kupiłem drugi blok, dokładnie od ABZta, ma delikatnie wyczuwalny próg ale jest to minimalne, moim zdaniem nada się, brak głębszych rys, kilka niewyczuwalnych pod palcem. ABZ ma niższy stopień sprężania czyli na + ale myślałem żeby jeszcze go trochę odprężyć. Bawić się w to? Chce z silnika wydusić ok 650~700km ogólnie na ile pozwolą mi wtryski i turbo a z racji obróbki głowic powinno to być do zrobienia. Spawam 2 nowe kolektory wydechowe równoodległościowe (przynajmniej taki mam zamiar) średnica rur 40mm tak jak w głowicach. Schodzić ze sprężaniam jeszcze niżej? Odprężałbym tłokami-frezowaniem.
Jakim momentem dokręcać korbowody i koło zamachowe do wału? nie mogę nigdzie znaleźć informacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 09:52 |