Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Kia Sportage vs Corolla Cross
[Yossarian]
post Tue, 17 Sep 2024 - 19:14
Post #1

Forum Homee

Hej

Mój ojciec chce kupić nowe auto. Ma być crossover/SUV, hybryda i nówka z salonu. Podoba mu się Kia Sportage HEV, ale się naczytał o problemach z GPF w tym modelu (silnik 1.6 GDI 210 KM). Poprawiło się obecnie z tym coś, czy dalej co 2000 km czyszczenie?

Alternatywnie rozważa Corolle Cross - są jakieś znane problemy z tym modelem?

--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16
było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra"
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 17 Sep 2024 - 19:14
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
drag_op
post Tue, 17 Sep 2024 - 19:57
Post #2

Frequent User

Z tego co piszą na forum Kia-Polska to problemy z GPF dotyczą silników 1.6 t-gdi ale bez hybrydowych. HEVy nie mają tej przypadłości, tzn. nie kojarzę aby ktos opisywał ten problem w hybrydzie. Nie wiem na jaką opcję finansową/wyposażenia się decydujecie, ale sportage na pewno będzie miał wnętrze z lepszych materiałów i lepsze wyciszenie.

--------------------
`05 Renault Sport Megane 225 5d

+Quote Post
[Yossarian]
post Tue, 17 Sep 2024 - 20:32
Post #3

Forum Homee

O, to ciekawe. Myślałem, że te 1.6 jest dokładnie te same w HEV i bez hybrydy?

--------------------

+Quote Post
drag_op
post Tue, 17 Sep 2024 - 21:06
Post #4

Frequent User

Czysto teoretycznie tak, niby ten sam piec. Ale strzelam, że sterowanie się jednak różni - tak jak i skrzynia biegów, w HEVach jest stary, bo stary, ale normalny hydrokinetyk. Moja teoria jest taka, że ten problem z GPF w tych silnikach to głównie problem a detekcją w ECU. Są przypadki, że kontrolka potrafiła się zapalić po kilkuset km od wyjazdu z salonu - nie oszukujmy się, to jest fizycznie nie możliwe aby tak szybko zapchać nowy filtr.

--------------------
`05 Renault Sport Megane 225 5d

+Quote Post
piwo
post Wed, 18 Sep 2024 - 10:24
Post #5

I live here !

patrzac na testy bralbym kie. fajne wygodne auto. corolla cros to mocno niedopracowane auto, glosne, z brakami w wyposazeniu, kiepsko wykonczone i wydaje mi sie tez ze ciasniejsze od kii sportage. jedyna zaleta toyoty to naped ale to troszke za malo by moc wygrac to starcie. ogolnie toyota mocno odjechala z cenami i za cene corolii idzie kupic mini cooper s (124tys zl 204koni 6,6s do setki) ktory jest szybkim sportowym autem. troche chora sytuacja.

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
Joker
post Wed, 18 Sep 2024 - 10:27
Post #6

Forum Clubber

Jak dla mnie porażające jest to, jaka jest obecnie grubość blachy karoserii w np. takiej Corolli. Polecam każdemu sprawdzić jak ugina się np. tylne nadkole pod naciskiem palców. Nie wierzyłbym, gdyby znajomy nie zawołał bym sprawdził i jestem do tej chwili w szoku. Z Toyoty już nic chyba nie zostało poza dziwną próbą tworzenia jej renomy.

+Quote Post
ju-by
post Wed, 18 Sep 2024 - 13:28
Post #7

Forum Clubber

Za absurdalne 125 k zł można kupić Dacię Duster Extreme lub Jurney Hybrid140 z pakietem techno, który zabiera klasyczny ręczny, ale daje jakieś multimedia i jeszcze pakietem z kamerą 360. Nie jest ani przesadnie gorsza ani lepsza od innych aut w tym segmencie a może mieć fabryczną "opcję 60", czyli wideorejestrator który dowartościuje kierowcę, że może nie zna się na motoryzacji i przegrał życie, ale za to może na kogoś donieść. Warto rozważyć.

+Quote Post
As_
post Wed, 18 Sep 2024 - 14:38
Post #8

Forum Homee

tesc ma dosyc nowego yarisa, na pewno bezwypadkowy a trzeszczy w srodku jak ...
nawet nie wiem do czego porownac.

bo to ze wszystkie uberowe priusy halasuja jeszcze bardziej to pewnie wina 3 kierowcow na dobe i miliona km na liczniku.
Ale tesc jexdzi swoim yarisem od swieta.
Cos ewidentnie spieprzyli ...

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4

+Quote Post
r2f
post Thu, 19 Sep 2024 - 08:28
Post #9

Rookie

Mamy w domu takiego Sportage, tylko bez hybrydy. Wczoraj stuknęło mu 20k km, głównie jazda wokół komina. I odpukać do tej pory żadnych problemów z gpf.
Wnętrze w takiej Corolli w porównaniu do Kia to wygląda dla mnie jak sprzed epoki.

--------------------
3S-GTE

+Quote Post
Honada
post Tue, 24 Sep 2024 - 21:37
Post #10

Forum Homee

Honda ZR-V. W teście pali nam teraz od 3,9 do 4,4 l/100 km w warszawskich korkach, pomiary pokazują 0-100 km/h w 7,5 sekundy, super wygodne fotele i w końcu powrót do miękkich tworzyw nie tylko z przodu, ale i z tyłu, a do tego porządne spasowanie i montaż. Małe gabaryty i dużo miejsca z na tylnej kanapie, do tego matrycowe lampy, fajne analogi do sterowania klimą, porządna skóra, jest wyświetlacz HUD itd. lipa tylko z Android auto bo na kablu (iphone bezprzewodowo) i nie ma kamery 360 stopni.

+Quote Post
Bio
post Wed, 25 Sep 2024 - 08:47
Post #11

Forum Killer

CYTAT(Honada @ Tue, 24 Sep 2024 - 21:37) *
Honda ZR-V. W teście pali nam teraz od 3,9 do 4,4 l/100 km w warszawskich korkach, pomiary pokazują 0-100 km/h w 7,5 sekundy, super wygodne fotele i w końcu powrót do miękkich tworzyw nie tylko z przodu, ale i z tyłu, a do tego porządne spasowanie i montaż. Małe gabaryty i dużo miejsca z na tylnej kanapie, do tego matrycowe lampy, fajne analogi do sterowania klimą, porządna skóra, jest wyświetlacz HUD itd. lipa tylko z Android auto bo na kablu (iphone bezprzewodowo) i nie ma kamery 360 stopni.

Nie rozumiem decyzji Hondy z tym grillem z pionowymi belkami. Wygląda jak Maserati z TEMU biggrin.gif

w sumie zmieniając wypełnienie grilla, mamy inną markę:
Duży plaster miodu - Ford z Aliexpressa.

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl

+Quote Post
Honada
post Thu, 26 Sep 2024 - 01:13
Post #12

Forum Homee

Do wyboru, do koloru wink.gif Jakby dobrze poszukać to zaraz się okaże, że i bobra można z niej zrobić wink.gif ale na żywo wygląda nieźle (mam kilka zdjęć, wg mnie ładniejszych niż te wyżej, a właśnie moja jest taka białe Maserati), chociaż mnie to czasem wsio ryba, o ile dobrze jeździ i jet dopracowana. Bardziej martwi mnie cena tego auta, chociaż ostatnio jakieś "promki" robią bo chyba nie sprzedaje się przy tej cenie.

+Quote Post
[Yossarian]
post Thu, 26 Sep 2024 - 08:27
Post #13

Forum Homee

ZRV podrzucone ojcu jako pomysł. Będzie oglądał smile.gif

--------------------

+Quote Post
[Yossarian]
post Tue, 22 Oct 2024 - 19:32
Post #14

Forum Homee

ZRV odebrane smile.gif Przy obecnych promocjach serio wypada to auto bardzo korzystnie

--------------------

+Quote Post
Honada
post Tue, 22 Oct 2024 - 23:18
Post #15

Forum Homee

O kurcze biggrin.gif nie spodziewałem sie. Jakie kolor? Jak wrażenia? Jaka cena i która wersja?

+Quote Post
[Yossarian]
post Wed, 23 Oct 2024 - 09:17
Post #16

Forum Homee

Też sie nie spodziewałem, że hondziarstwem zarażę rodziców biggrin.gif Ale serio wypadło to najkorzystniej cenowo i najwygodniej jeśli chodzi o obsługę. Wersja ta podstawowa, Elegance w kolorze Ruse Black Metallic - rodzice stwierdzili, ze w tych wyższych wersjach nie ma nic, na czym im by zależało. Z obecnymi promocjami wyszło 155 tysięcy (plus ceramika na lakier i ubezpieczenie). Póki co zachwyceni - 2.0 z hybrydą i automatem to i przeskok osiagów po cee'd 1.4 jest znaczny wink.gif. A te 2.0 to z tego co ustalilem K20Z5, czyli raczej powinno być bezproblemowo jeśli chodzi o dłuższą eksploatację. Swoją drogą wychodzi, że mój tata prędzej ma auto z K-serią niż ja... trzeba będzie swapa w EG zrobić wink.gif

--------------------

+Quote Post
Honada
post Wed, 23 Oct 2024 - 09:25
Post #17

Forum Homee

CYTAT([Yossarian] @ Wed, 23 Oct 2024 - 09:17) *

Też sie nie spodziewałem, że hondziarstwem zarażę rodziców biggrin.gif Ale serio wypadło to najkorzystniej cenowo i najwygodniej jeśli chodzi o obsługę. Wersja ta podstawowa, Elegance w kolorze Ruse Black Metallic - rodzice stwierdzili, ze w tych wyższych wersjach nie ma nic, na czym im by zależało. Z obecnymi promocjami wyszło 155 tysięcy (plus ceramika na lakier i ubezpieczenie). Póki co zachwyceni - 2.0 z hybrydą i automatem to i przeskok osiagów po cee'd 1.4 jest znaczny ;). A te 2.0 to z tego co ustalilem K20Z5, czyli raczej powinno być bezproblemowo jeśli chodzi o dłuższą eksploatację. Swoją drogą wychodzi, że mój tata prędzej ma auto z K-serią niż ja... trzeba będzie swapa w EG zrobić ;)

Na warsztacie jeszcze się nie spotkaliśmy, aby trafiła do nas hybrydowa Honda z usterką napędu, a są na rynku ponad 30 lat. Raczej mówimy tu o sytuacji nadzwyczajnej, ale kto wie ;) niedługo opublikujemy film, jak zrobić, aby seryjne przyspieszenie 0-100 km/h zamiast 8,0 s wynosiło 7,5 s, bo jest taka opcja w nowym ZR-V i CR-V. Dobre czasy to kręci jak na tak niskie spalanie i w sumie niedużą moc. No i mega jest ten fotel kierowcy plus pozycja za fajerą.

+Quote Post
Leo
post Wed, 23 Oct 2024 - 11:34
Post #18

Audi. Turbo. quattro.

Czeaj czeaj, 143 KM benzyniaka i 135 elektryka daje razem max prędkość 170 kmh ?
prawie 1800 kg wagi, przy 4.5 metra długości...
dzisiejsza motoryzacja to komedia pokroju Uwe Bolla ...

--------------------
Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on...
--Audi way of life--
Suzuki V-Strom DL1000
www.AudiKlub.org

+Quote Post
done4
post Wed, 23 Oct 2024 - 18:37
Post #19

Forum Killer

Myślę że w ciągu kilku lat zaczną pojawiać się modele które będą ograniczać prędkość do maksymalnej dopuszczalnej na danym odcinku drogi i nie będzie można tego wyłączyć.

+Quote Post
Honada
post Wed, 23 Oct 2024 - 22:24
Post #20

Forum Homee

CYTAT(Leo @ Wed, 23 Oct 2024 - 11:34) *
Czeaj czeaj, 143 KM benzyniaka i 135 elektryka daje razem max prędkość 170 kmh ?
prawie 1800 kg wagi, przy 4.5 metra długości...
dzisiejsza motoryzacja to komedia pokroju Uwe Bolla ...

Kia EV6 325 KM i prędkość maksymalna 185 km/h. Volvo S60 Polestar 405 KM i V-max 180 km/h. Takie czasy. Honda ogólnie koncentruje się na wydajności paliwowej, a osiągi ma dobre do 140 km/h.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 01:52