![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Hej
Mój ojciec chce kupić nowe auto. Ma być crossover/SUV, hybryda i nówka z salonu. Podoba mu się Kia Sportage HEV, ale się naczytał o problemach z GPF w tym modelu (silnik 1.6 GDI 210 KM). Poprawiło się obecnie z tym coś, czy dalej co 2000 km czyszczenie? Alternatywnie rozważa Corolle Cross - są jakieś znane problemy z tym modelem? -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 14 February 2009 Skąd: Oborniki Śląskie ![]() |
Z tego co piszą na forum Kia-Polska to problemy z GPF dotyczą silników 1.6 t-gdi ale bez hybrydowych. HEVy nie mają tej przypadłości, tzn. nie kojarzę aby ktos opisywał ten problem w hybrydzie. Nie wiem na jaką opcję finansową/wyposażenia się decydujecie, ale sportage na pewno będzie miał wnętrze z lepszych materiałów i lepsze wyciszenie.
-------------------- `05 Renault Sport Megane 225 5d
|
|
|
![]()
|
|
O, to ciekawe. Myślałem, że te 1.6 jest dokładnie te same w HEV i bez hybrydy?
-------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 14 February 2009 Skąd: Oborniki Śląskie ![]() |
Czysto teoretycznie tak, niby ten sam piec. Ale strzelam, że sterowanie się jednak różni - tak jak i skrzynia biegów, w HEVach jest stary, bo stary, ale normalny hydrokinetyk. Moja teoria jest taka, że ten problem z GPF w tych silnikach to głównie problem a detekcją w ECU. Są przypadki, że kontrolka potrafiła się zapalić po kilkuset km od wyjazdu z salonu - nie oszukujmy się, to jest fizycznie nie możliwe aby tak szybko zapchać nowy filtr.
-------------------- `05 Renault Sport Megane 225 5d
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
patrzac na testy bralbym kie. fajne wygodne auto. corolla cros to mocno niedopracowane auto, glosne, z brakami w wyposazeniu, kiepsko wykonczone i wydaje mi sie tez ze ciasniejsze od kii sportage. jedyna zaleta toyoty to naped ale to troszke za malo by moc wygrac to starcie. ogolnie toyota mocno odjechala z cenami i za cene corolii idzie kupic mini cooper s (124tys zl 204koni 6,6s do setki) ktory jest szybkim sportowym autem. troche chora sytuacja.
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Jak dla mnie porażające jest to, jaka jest obecnie grubość blachy karoserii w np. takiej Corolli. Polecam każdemu sprawdzić jak ugina się np. tylne nadkole pod naciskiem palców. Nie wierzyłbym, gdyby znajomy nie zawołał bym sprawdził i jestem do tej chwili w szoku. Z Toyoty już nic chyba nie zostało poza dziwną próbą tworzenia jej renomy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 11 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Za absurdalne 125 k zł można kupić Dacię Duster Extreme lub Jurney Hybrid140 z pakietem techno, który zabiera klasyczny ręczny, ale daje jakieś multimedia i jeszcze pakietem z kamerą 360. Nie jest ani przesadnie gorsza ani lepsza od innych aut w tym segmencie a może mieć fabryczną "opcję 60", czyli wideorejestrator który dowartościuje kierowcę, że może nie zna się na motoryzacji i przegrał życie, ale za to może na kogoś donieść. Warto rozważyć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
tesc ma dosyc nowego yarisa, na pewno bezwypadkowy a trzeszczy w srodku jak ...
nawet nie wiem do czego porownac. bo to ze wszystkie uberowe priusy halasuja jeszcze bardziej to pewnie wina 3 kierowcow na dobe i miliona km na liczniku. Ale tesc jexdzi swoim yarisem od swieta. Cos ewidentnie spieprzyli ... -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 22 April 2007 Skąd: WPI ![]() |
Mamy w domu takiego Sportage, tylko bez hybrydy. Wczoraj stuknęło mu 20k km, głównie jazda wokół komina. I odpukać do tej pory żadnych problemów z gpf.
Wnętrze w takiej Corolli w porównaniu do Kia to wygląda dla mnie jak sprzed epoki. -------------------- 3S-GTE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
Honda ZR-V. W teście pali nam teraz od 3,9 do 4,4 l/100 km w warszawskich korkach, pomiary pokazują 0-100 km/h w 7,5 sekundy, super wygodne fotele i w końcu powrót do miękkich tworzyw nie tylko z przodu, ale i z tyłu, a do tego porządne spasowanie i montaż. Małe gabaryty i dużo miejsca z na tylnej kanapie, do tego matrycowe lampy, fajne analogi do sterowania klimą, porządna skóra, jest wyświetlacz HUD itd. lipa tylko z Android auto bo na kablu (iphone bezprzewodowo) i nie ma kamery 360 stopni.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2008 Skąd: Bratislava ![]() |
Honda ZR-V. W teście pali nam teraz od 3,9 do 4,4 l/100 km w warszawskich korkach, pomiary pokazują 0-100 km/h w 7,5 sekundy, super wygodne fotele i w końcu powrót do miękkich tworzyw nie tylko z przodu, ale i z tyłu, a do tego porządne spasowanie i montaż. Małe gabaryty i dużo miejsca z na tylnej kanapie, do tego matrycowe lampy, fajne analogi do sterowania klimą, porządna skóra, jest wyświetlacz HUD itd. lipa tylko z Android auto bo na kablu (iphone bezprzewodowo) i nie ma kamery 360 stopni. Nie rozumiem decyzji Hondy z tym grillem z pionowymi belkami. Wygląda jak Maserati z TEMU ![]() ![]() w sumie zmieniając wypełnienie grilla, mamy inną markę: Duży plaster miodu - Ford z Aliexpressa. ![]() -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind Insta: @tqmmpl Twitter: @tqmmpl |
|
|
![]()
|
|
Do wyboru, do koloru
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
ZRV podrzucone ojcu jako pomysł. Będzie oglądał
![]() -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
|
|
![]()
|
|
ZRV odebrane
![]() -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
|
|
![]()
|
|
O kurcze
![]() |
|
|
![]()
|
|
Też sie nie spodziewałem, że hondziarstwem zarażę rodziców
![]() ![]() ![]() -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
|
|
![]()
|
|
Też sie nie spodziewałem, że hondziarstwem zarażę rodziców ![]() Na warsztacie jeszcze się nie spotkaliśmy, aby trafiła do nas hybrydowa Honda z usterką napędu, a są na rynku ponad 30 lat. Raczej mówimy tu o sytuacji nadzwyczajnej, ale kto wie ;) niedługo opublikujemy film, jak zrobić, aby seryjne przyspieszenie 0-100 km/h zamiast 8,0 s wynosiło 7,5 s, bo jest taka opcja w nowym ZR-V i CR-V. Dobre czasy to kręci jak na tak niskie spalanie i w sumie niedużą moc. No i mega jest ten fotel kierowcy plus pozycja za fajerą. |
|
|
![]()
|
|
![]() Audi. Turbo. quattro. Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Opalenica ![]() |
Czeaj czeaj, 143 KM benzyniaka i 135 elektryka daje razem max prędkość 170 kmh ?
prawie 1800 kg wagi, przy 4.5 metra długości... dzisiejsza motoryzacja to komedia pokroju Uwe Bolla ... -------------------- Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on... --Audi way of life-- Suzuki V-Strom DL1000 www.AudiKlub.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 July 2010 ![]() |
Myślę że w ciągu kilku lat zaczną pojawiać się modele które będą ograniczać prędkość do maksymalnej dopuszczalnej na danym odcinku drogi i nie będzie można tego wyłączyć.
|
|
|
![]()
|
|
Czeaj czeaj, 143 KM benzyniaka i 135 elektryka daje razem max prędkość 170 kmh ? prawie 1800 kg wagi, przy 4.5 metra długości... dzisiejsza motoryzacja to komedia pokroju Uwe Bolla ... Kia EV6 325 KM i prędkość maksymalna 185 km/h. Volvo S60 Polestar 405 KM i V-max 180 km/h. Takie czasy. Honda ogólnie koncentruje się na wydajności paliwowej, a osiągi ma dobre do 140 km/h. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 01:52 |