![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 13 October 2018 ![]() |
Cześć, jakość części w ostatnich latach wyraźnie spadła i przydałby się wątek które warto kupić a których unikać. W temacie części jest niezłe zamieszanie i chciałbym was prosić o zebranie swoich opinii o częściach w celu posegregowania ich według jakości.
Zacznę od siebie, zawieszenie Meyle Hd jest ok, natomiast te bez hd to jest jakość porównywalna z resztą typu febi itp A części bez wybitych nazw tylko z nazwami na pudełkach czy foliach to jest to samo niezależnie czy marki |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Jakosc czesci taka sama jak jakosc chinskuch aut. Odkad wszystko robia w chinach jakosci brak. Chinskie standardy.
Wiele sie naczytalem i ciezko znalesc firme ktora maobecnie dobra jakosc. Wszystko loteria i duzo nawet wydawaloby sie dobrej marki firm czesci rozpada sie po paru set kilometrow po zalozeniu. Przykra sprawa. Poczytalbym o opiniach gdzie ktos napisze ze dana firma to zawsze robi dobre czesci i nigdy nie ma problemow z wymiarowka elementow luzami czy rozsypywaniem sie sworzni itd. -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2008 Skąd: Bratislava ![]() |
Jakosc czesci taka sama jak jakosc chinskuch aut. Odkad wszystko robia w chinach jakosci brak. Chinskie standardy. to jest tak bardzo nieprawdziwe stwierdzenie... Jakość jest taka, jak zleceniodawca sobie zażyczył w relacji koszta/efekt, więc możesz mieć gumy Lemfordera, made in China, które będą robić 150+kkm, a możesz mieć czujnik, który będzie pokazywał pozycję księżyca, a nie... np.: wałka rozrządu. -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind Insta: @tqmmpl Twitter: @tqmmpl |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 December 2021 ![]() |
Te na pierwszy montaż tez robią w PRC i jakoś wytrzymują. Różnica tylko w kontroli jakości, te które przeszły idą o fabryki, odpady idą do hurtowni.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
Tego Pan niestety tak nie ogarniesz.
To jest niestety tak że niektóre zamiennki sprawdzają sie w jednych markach a w innych nie - bo to zalezy od partii i podwykonwacy konkretnej partii cześci. Albo pompy robią dobre (albo do tej pory robili i było malo skarg/reklamacji) a zawieszenia już nie..itd. Nie ogarniesz. A zdażało mi się do VW kupować oryginalne cześci u dealera, w torebeczkach zafoliowane, z sygnaturka...itd a montaż odbywał sie niemal młotkiem choć część z pierwszego montażu można było dopasować ręką bez sugerowania że sie puszcza za pieniądze... -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 29 January 2007 Skąd: Z Mercedesów i Hond ![]() |
Teraz jest moda na zrobienie krótkiej partii dobrej jakości (czego kolwiek, nie tylko moto )
a potem jazda z masówką tandetnej jakości. Stare marki jadą na...marce. Dajmy na to Beta, kiedyś topowe narzedzia, dzisiaj to brendowane g. Uwierzcie mi ja na tym robie. Nie kupujemy już Bety. To tandeta. Z narzedzi dla mnie został tylko Hazet i Snap Oni co Ciekawe..NEO daje radę. Joanesway kiedyś lux dzisiaj HUJ Marlboro i Davidof ma w środku...śmieci. Wysypcie na stół całego papierosa. Śmieci Przeszedłem teraz na kręcenie samemu Golden Virginia świetny tytoń. Paczka kosztuje prawie trzy razy tyle co Marlboro Takie czasy. Czasy gówna i tandety Edit 5 minut: I jeszcze jedno. Na np. niemcy z tej samej fabryki idzie normalny sort a na Polskę gówniane odpady i powie Wam to pracownik fabryki z dowolnej branży. Płyn do prania aktualnie bierzemy tylko z niemiec. Mam za 20zł 2 litry. Przepaść panowie. Jesteśmy śmietnikiem europy azji i USA ! -------------------- Hondy i Mercedesy
Diagnozujesz czy zgadujesz ? Elektronika Diagnostyka i Serwis Mechaniczny. Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
do nowszego auta którym robię trasy chodzę na ASO po części. Trzeba zapłacić więcej ale robi się raz i spokój.
Ceny wbrew pozorom nie są dużo wyższe niż zamienników z lepszych firm. Tylko oleje i filtry poza ASO. Do starego gruza kupuje zamienniki ale "coś lepszego", robie tym autem 6-10 tyś km rocznie więc zamienniki wytrzymują te kilka lat, nie ma to takiego znaczenia |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 01 February 2010 Skąd: Toruń ![]() |
W mojej ocenie obecnie nie ma różnicy jaki zamiennik kupimy. Zacząłem kupować jakiś czas temu najtańsze części do swojego daily i zero różnicy do jakiegoś febi, swaga czy innego Delphi. Piasty z łożyskami do accorda - kupiłem NTY i SKV (najpierw rozsypało się łożysko z jednej strony, a w niedługim czasie z drugiej dlatego różnych producentów). Na ten moment oba przejechały 40kkm. Koszt - 125zł za sztukę, SNR kosztował 350zł. Przedni górny wahacz maxis - 60k zrobione, też jakieś grosze kosztował. Jakiś czas temu wymieniałem u kuzyniaka w Subaru dolny sworzeń, po raz kolejny. Trzy lata temu założony był TRW, zrobił ze 40k. W zeszłym roku kupiłem dla testu Mertz, za całe 26zł, czyli cztery razy tańszy. Wiecie co najzabawniejsze? Ma otworek gwintowany i kalamitkę do wkręcenia w pudełku żeby mu dowalić samemu smaru
![]() ![]() -------------------- Civic EJ2_K20
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 December 2021 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 26 October 2015 ![]() |
NTY najgorszy szajs, topka do unikania. Jak nie ma alternatywy to jakiś odlew czy inny jednolity element można kupić ale wszystko inne unikać szerokim łukiem.
Typowy scenariusz: - wymieniłem czujnik/sondę/zawór/etc i dalej nie działa/świeci się check gdzie szukać problemu? - jaki producent części? - NTY Ja nie wiem po cholerę w ogóle ta firma bierze się za produkowanie czegokolwiek. Liczą że na x sprzedanych rzeczy, ktoś nie zrobi zwrotu? -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM Praca: Rimac <TBD> |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Wiesz pytanie co sklep robi ze zwrotem. Cxy odsyla do producenta do chin wiedzac ze ten i tak sie nie odezwie a sklep kade utopi na transport czy raczej sprzedaje innemu klientowi jako sprawne i liczy ze ktos nie odedle
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 01 February 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Mam zupełnie inne doświadczenia z NTY. Sporo gratów robią do japońców, których nikt inny nie produkuje i też zdarzało mi się brać jakieś czujniki np. stuku do hondy. Rozumiem jednak, że może trafić się coś uszkodzonego prosto z kartonika, ale tego samego typu sytuacje miałem np. z czujnikiem ciśnienia w układzie klimatyzacji do audi od Helli. Co ciekawe, musiałem na szybko zamiast niego wziąć Thermotec'a (niestety to było jedyne co leżało na magazynie w hurtowni) i tenże czujnik działa już piąty rok.
-------------------- Civic EJ2_K20
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 19 June 2025 - 00:11 |