![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Witam
Wiem ze temat był wałkowany nieraz, ale niema dalej zadnych konkretów co do mocniejszego sprzegla w silniku wzdłuznym (A4 AEB po lekkich mocach) Czy ktos juz moze rozkminił czym mozna zastapic ten badziewny dwumas? Prawdopodobnie mi sie dzisiaj rozleciało cos, poniewaz przy jednym "szybszym ruszaniu ![]() Ale jesli nie i czeka mnie wymiana sprzegla to czy mozna to czyms zastapic podobnie jak w silniku poprzecznym? Moze od jakiegos diesla albo z jakiejs a6? Pozdrawiam i prosze nie krzyczec ze juz bylo ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 29 March 2007 Skąd: Tarnowskie Góry-Sląskie ![]() |
Bardzo dobry temat. O ile mod nie stwierdzi, że "już epopeja została napisana na forum o sprzęgle do 1.8T". Od siebie powiem, że interesuje mnie ten temat bardzo bo sam będe musiał u siebie za niedługo poszukać czegoś mocniejszego. Do poprzecznego dorbą opcją jest jednomas + docisk z VR6 bądz G60, do wzdłużnego jednak to nie podejdzie i tak naprawde nikt na forum nie odpowiedział jeszcze na ten problem. Ze sprzęgieł to chyba dobrą ale drogą opcją jest Sachs Racing. Jestem ciekaw jak rozwinie się temat...
-------------------- Audi 20V Turbo Quattro
|
|
|
![]()
|
|
Sprzęgło sprzegłem ale jak sie pozbyc tego dwumasa?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 April 2003 Skąd: Kwidzyn/Grudziądz ![]() |
Sprzęgło sprzegłem ale jak sie pozbyc tego dwumasa? Jeżeli nie chcesz wdawać się w koszty typu Fidanza itp., możesz dać dwumas od pospawania w całość i go wyważyć -------------------- zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
|
|
|
![]()
|
|
Myslisz ze to dobre rozwiazanie? Nie rozleci sie to razem z połowa skrzyni?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 06 March 2005 Skąd: B-stok ![]() |
I ja sie podlacze do tematu. Mamy do zrobienia sprzeglo w Golfie 1.8T silnik AWP (USA) wczesniej bylo zalozone zwykle sprzeglo jednomasowe a w aucie siedzi dalej kolo dwumasowe (tak mowil mechanik ktory to rozbieral) i takim sposobem po 2 tys sie rozlecialo to wszystko -dodam ze auto jak przyjechalo do PL mialo taki patent bo sprzeglo i docisk dobieralem na wzor a nie wedlug numeru jakie powinno byc. Teraz uwazam ze najlepszym rozwiazaniem bedzie wywalenie calej dwumasy i zalozenie kompletu jak kolega wyzej napisal. Czyli: docisk i jednomasa G60 lub VR6. Rozumiem ze jesli kupie docisk to i jednomasa najlepiej zeby byla z tego samego, czy nie ma roznicy? Jesli chodzi o tarcze sprzegla to VW T4 lub T5 tak? Do tego moje kolejne pytanie czy przy moim silniku i mocy ponad 200KM wszystko da rade?
-------------------- Zbieram wszystkie zabawki na wiosne...
Sprzedam: E30 325ix Coupe 6500zl Golf 4 1.8T 2002r ok 200KM -23000zl |
|
|
![]()
|
|
Do Ciebie w golfie niema problemu ale my rozmawiamy o audi a4 gdzie silnik jest wzdluznie i to wszystko nie pasuje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 06 March 2005 Skąd: B-stok ![]() |
Sory rozpedzilem sie. Wedlug mnie powinien ktos opracowac od poczatku do konca temat zeby go podwiesic. Przy okazji zapytam nie zakladajac nowego tematu, dzis okazalo sie ze w moim golfie sprzeglo ktore dobralismy na wzor bylo to sprzeglo z T4 wlasnie, kosztowalo uwaga 350zl za komplet luka, bo z Vr'a to koszt po znizkach kolegi ok 650zl (mowa ciagle o tarczy docisku i lozysku). Dzis wyjelismy skrzynke, co sie okazalo pod spodem masakra, tarcza sie rozleciala, zerwalo nity i dodatkowo pekla a wszystko to zostalo zalozone na kolo dwumasowe juz w USA byl taki patent. Wlasciwie do konca nie wiem jak powinno wygladac kolo dwumasowe ale po wstukaniu numeru w google okazalo sie ze na stowe mamy dwumase ze zwyklym sprzeglem od T4. Teraz kwestia jak na oko zdiagnozowac dwumase, moze ona jest ok a sprzeglo rozlecialo sie juz 2 razy bo ktos zalozyl zle, dodatkowo szukam ciagle kola zamachowego z G60, ciezko cokolwiek dorwac a potrzebuje na jutro, a wlasciwie na dzis, a 400km jechac nie bede po odbior osobisty -moze ktos mi ulatwi i powie w jakich silnikch konkretnie w ktorych rocznikach lub w jaki sposob znalezc takie kolo pasujace z 2.0 16V. W serwisie za kolo z G60 krzycza 850zl przy zwrocie starego takiego samego ktorego nie posiadamy o 4 stowki taniej.
-------------------- Zbieram wszystkie zabawki na wiosne...
Sprzedam: E30 325ix Coupe 6500zl Golf 4 1.8T 2002r ok 200KM -23000zl |
|
|
![]()
|
|
Ja juz chyba dokonałem wyboru z pomoca pewnych ludzisków i bede wysylal sprzeglo do Radzikowskiego. Zobaczymy jak sie bedzie na tym smigac.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Czy ktos sprawdzal ile kosztuje sprzeglo Sachs Racing do wzdluznego ?
-------------------- 2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa |
|
|
![]()
|
|
![]() EJ205 USER Dołączył: Sat, 21 June 2003 Skąd: WuWuA-WaWeR ![]() |
kolega załatwiał sobie po taniości i wyszlo go jakos 1500 AFAIC.
nick marecek -zapytaj -------------------- W205 OM654 Daily
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
W USA do A4 wszyscy pakuja sprzegla SouthBend - sa wersje na OE dwumasowke jak i jednomasa:
http://www.dxdracingclutches.com/home.html Teraz dolar tani, wiec sie opyla IMO. -------------------- 2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Sat, 09 September 2006 Skąd: Kalisz ![]() |
jeżeli jesteśmy już przy sprzęgle i dwumasie - nie mogę dostać dwumasa do swojego AJL, czy da radę czymś go zastąpić? czy założenie tarczy, docisku i jednomasa z innego silnika jest całkowicie bezpieczne? jakie są koszty takiej zabawy przy sprzęgle, które wytrzyma ~200KM?
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 07 June 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
No to odgrzeje kotleta
![]() Zastanawiałem się nad czymś od RS czy by podpasowało...? Z tego co mi wiadomo to jest jeszcze opcja wymiany skrzyni na 6 gang np. Od Octavi 1.8T RS i do tego komplet Sachs Racing zestaw wytrzyma jakieś. 400PS, tylko ile to zabawy i jake koszta ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 31 October 2003 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Jak chcesz zalozyc do A4 skrzynie od Octavi ?
-------------------- <--LUKE-->
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 20 August 2011 Skąd: 3Miasto ![]() |
nie ma takiej opcji aby włożyć skrzynię od poprzeczniaka do wzdłużnego silnika,
jak chcesz zaczęrpnąć informacji co do modów 1.8t to służę pomocą, też jestem z 3miasta i możesz u mnie zobaczyć jak wygląda 1.8t zdłubane na 300HP+ |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 07 June 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
Przepraszam za wprowadzenie w błąd (nie dopatrzyłem że skoda ma silnik poprzecznie). Znalazłem rozwiązanie, niestety bardzo kosztowne 949€ F1 RACING SPORT SPRZĘGŁO I KOŁO ZAMACHOWE 1,8 T 228mm 490nm
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 24 June 2010 ![]() |
Jak to 1.8t nie za mocno zmodzone to pasuje komplet sprzęgła z 1.9tdi AWX - 228mm 23 zęby
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 30 December 2010 ![]() |
a co by panowie polecali do quattro i mocy ok 350 km? sachs race dałby radę czy trzeba by iśc w spiek?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 30 October 2010 ![]() |
Zależy jaki masz niuton i jak poprowadzony, czy chcesz strzelać ze sprzęgła LC czy normalnie użytkujesz, to że masz 350hp nie jest żadnym wyznacznikiem, bo takie moce wytrzymują sprawne seryjne sprzęgła 240mm.
Pogogluj sobie co to jest race i ile wytrzymuje i do czego służy spiek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 22:50 |