Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Jaka dÅ‚uga skrzynia do cordoby 6k?, zmiana 2y na dÅ‚uższÄ…
lh80
post Wed, 10 Mar 2010 - 21:25
Post #1

User
SkÄ…d: DST

Mam cordobę 6k jako królika doświadczalnego,trochę już dłubniętego przez poprzednika.Na chwilę obecną jest abf+skrzynia2y+koła 15''.
Taka konfiguracja całkowicie mi nie odpowiada,potrzebuję skrzyni która zapewni możliwość utrzymania stałej prędkości 240+ a vmax około 270.

Proszę o podanie oznaczeń skrzyń i dawców w jakich występują.Mogą być 6-biegowe jak również 5 biegowe.
Z racji,że rozważam swap na v6 lub r32 mogą być skrzynie pasujące do VRów-ale tu chyba tylko 5ka podejdzie ze względu na komorę silnika.
Go to the top of the page

+Quote Post
Honada
post Wed, 10 Mar 2010 - 21:54
Post #2

Super User
SkÄ…d: Warszawa-Marki

sporo jak na tak krotki rozstaw osi. Punto Noviteca przy 270km/h było bardzo nerwowe i nieprzewidywalne. próbował ktoś z ibizą ?smile.gif

--------------------
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

"A driver must not wait for things to happen, he must act first"
Ayrton Senna

+Quote Post
lh80
post Wed, 10 Mar 2010 - 22:35
Post #3

User

3 centy różnicy rozstawu w stosunku do Corrka,którym trochę ponad 150 jeździłem więc powinno dać radę...

+Quote Post
cichyg60
post Wed, 10 Mar 2010 - 22:43
Post #4

Super User
SkÄ…d: Warszawa / cultstyle.pl

Jak chcesz to mam seryjna skrzynie z ABF czyli CDA, jest dłuzsza od 2Y - ja z kolei robie swap abf do mk2 i jakby co to mozemy zrobic jakas zamiane wink.gif moja skrzynia jest w 100% sprawna i sprawdzona. Tobie powinna wystarczyc bo nawet w projektach ABF Turbo zostawiaja zazwyzcaj skrzynie cda własnie

--------------------

+Quote Post
Reaper
post Wed, 10 Mar 2010 - 23:40
Post #5

Super User
SkÄ…d: Malbork

ATB z G60 podepnij smile.gif

--------------------
VW Corrado 16V+
HiFi Ja i Ty - Salon HiFi & Hi-End
www.hifijaity.pl
513 07 07 30

+Quote Post
lh80
post Thu, 11 Mar 2010 - 22:52
Post #6

User

CYTAT(Reaper @ Wed, 10 Mar 2010 - 23:40) *
ATB z G60 podepnij smile.gif

Też nad tą skrzynią się zastanawiam,tylko w niej dość szybko synchronizator 2giego biegu zaczął niedomagać.Może nadpobudliwy byłem,albo 140 tyś mil przelotu skrzynię sponiewierało...

Z klekota jakaś skrzynka by nie zapasowała?

+Quote Post
syncros
post Fri, 12 Mar 2010 - 03:27
Post #7

Frequent User

Do takich predkosci to tylko skrzynia z tdi, podejdzie kazda z poprzecznej czterocylindrowki.

+Quote Post
LCQ
post Fri, 12 Mar 2010 - 10:30
Post #8

Super User
SkÄ…d: to wiesz?

jeśli masz seryjnego abfa, to mija się to z celem, zanim się rozpędzisz do 240+ zaśniesz, ja miałem skrzynie CHE (tarcza 210 mm) z abfem po przeróbkach (np: Schricki 276/276) i było ok, ale dłuższej bym nie dawał, po drugie sterowność Cordoby przy takich prędkość to lekkie ryzyko, ja miałem ibize bardzo usztywnioną i uglebioną

i przy ok 235 było czuć jeszcze pewność sterowania, ale po przekroczeniu 240 nie byłoby tak pięknie, nie mówią już o 260...
Cordoba ma jeszcze jedną wadę, kufer z tyłu, który przy mocnym wietrze bocznym, powoduje myszkowanie auta, troche swego czasu testowałem tych samochodów, więc osobiście polecam ci zostać przy 2Y, lub CDA/CHE do 240 km/h, chyba że lubisz ryzykować, i masz na tyle zrobione auto, włącznie z silnikiem..

P.S. CHE- ma tarcze 210 mm więc najlepiej zastąpi ci 2Y, ale jeśli masz serie to zrobisz sobie muła z cordoby (CHE jest lżejsza od CDA o jakieś 15 kg<-orientacyjnie bo nie ważyłem dokładnie)

--------------------
R4/V6BiT/V8K
101/300/390

+Quote Post
lh80
post Fri, 12 Mar 2010 - 14:13
Post #9

User

Potrzebuję auta na wyjazdy do rodziny a golf w automacie nie lubi gonienia 220 non stop na odcinku W-w -Gliwice,stąd długie końcowe przełożenie jest potrzebne.
Cordoba jedzie na 2-óch biegach(4i5),dekiel zaworów był odkręcany,wkład KN,wydech na jednym(dwóch,bo podwójnie poprowadzony)tłumikach, więc coś mogło być w Niemczech dłubane jak koleś się zarzekał...
Gleba -100mm i paskudnie twardo tongue.gif Po wizycie na stacji diagnostycznej jest wszystko OK z podwoziem.
Docelowo ma być 220-240ps więc abf+kompresor albo 24v Vr6+nowy soft.

Co do stabilności to nie wiem ale do końca 5tki było ok,tyle tylko,że to 200+było.

Z tego co już wyczytałem to forumowicze chwalą skrzynie z Ibizy TDI 90ps za długie przełożenie i trwałość.
Skoro KAŻDA skrzynia z tdi ma pasować to może ją zaaplikować?

+Quote Post
lh80
post Tue, 06 Apr 2010 - 20:43
Post #10

User

W ramach świątecznej głupawki(nadmiar czasu) AGC wylądowało w seacie i auto ma trakcję na 3biegu smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 31 July 2010 - 14:27