![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 24 October 2011 ![]() |
Siema!
Będę wymieniał szklanki w swoim Golfie 4 TDI VP ALH. Od niedawna zaczęły stukać przy odpalaniu na zimnym a słyszałem, że luz na szklankach może być przyczyną uszkodzeń wałka rozrządu. Jest bardzo mało prawdopodobne, żeby wałek ucierpiał z tego powodu, bo dopiero od niedawna te szklanki stukają, ale jak już będę miał go w ręku to jak poznam czy jest uszkodzony?. Najlepiej jak by ktoś dał link do zdjęć uszkodzonego wałka w wyniku luzów zaworowych, abo przynajmniej opis słowny by się przydał. Pozdro! |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 12 October 2007 ![]() |
misiek trudno nie poznac wytartej powierzchni. slepy by wymacal, a widzacy zauwazy na pierwszy rzut oka. nie ma wglebien na powierzchni = dobry.
-------------------- A14NET
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 24 October 2011 ![]() |
Nigdy nie miałem w ręku wałka uszkodzonego przez luźne szklanki. Będzie to wyglądało podobnie do panewek do których nie dochodzi olej? Może jakieś przebarwienia, odpryski na krawędziach krzywek?
|
|
|
![]()
|
|
przebarwienia beda na 100%, ale tym sie nie przejmuj. widac wyrazne zuzycie szpica krzywki, a jesli zuzyla sie warstwa powierzchniowa, to trzonek zaworu powoli zaczyna wycierac rowek w krzywce. odpryski tez moga sie pojawic, ale zalezy jak duze i gdzie zlokalizowane. u mnie odprysk w zaden sposob nie wplynal na funkcjonowanie walka, bo jest na samej krawedzi krzywki.
-------------------- A14NET
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 18 January 2012 ![]() |
tak jak poprzednicy bedzie widac, druga sprawa poczujesz tez pod palcem jak przesuniesz czy jest rowno na calej powierzchni stozka
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 01 May 2010 Skąd: Łomża ![]() |
Nie chce nic mowic, ale skoro hydrauliczne popychacze, to jak moze trzonek zaworu orać w krzywce?
|
|
|
![]()
|
|
nie może. moj blad
![]() -------------------- A14NET
|
|
|