![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 23 September 2009 Skąd: Łódź ![]() |
W Astrze (1.6) i Legacy (2.0T) przenosimy akumulator na tyl. W Astrze w okolice nadkola, w Legacy za fotel pilota. Chyba podobne obciazenia, bo drugi silnik wiekszy ale z nizszym stopniem sprezania. Dlugosc kabla okolo 6m (masa jak rozumiem po budzie).
Jak gruby powinien byc kabel? Ze znalezionej tabelki ok. 50mm wk. Nie wiem tylko pod jaki czas obciazenia to jest obliczone. Wydaje mi sie to harcorowe, ale moze tak musi byc? Nie chodzi mi o to zeby raz na jakis czas odpalic auto i zakladac ze bedzie dobrze. Auta sa normalnie uzywane, ma dzialac nawet zima przy ew. dluzszym kreceniu. ![]() -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
ja u siebie mam 35.ale zalecalbym 50mm2.i ni ejst to hardocre zaden.cena 6 metrow kabla nie ejst jakis kosmiczny.do tego oczywiscie w peszlu puscic i najlepiej kabel w podwojnej izolacji.ja tam profilaktycxznie owijalem na calej dlugosci izolacja dodatkowo.wiadomo czort nie spi.a samochodziki fajnie sie pala od zwarcia.
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 10 November 2008 ![]() |
35-50mm2 bedzie OK.
Daj tylko zaraz za samym akumulatorem bezpiecznik i tyle. Takie tabelki sa liczone na podstawie jakiegos tam zalozonego maksymalnego spadku napiecia na kablu przy danym pradzie. U Ciebie najwiekszy prad bedzie wystepowal glownie przy rozruchu i nawet bat typu 16-20mm2 da spokojnie rade ale bezpieczniej dac wiekszy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 18 February 2004 Skąd: MIASTO MOCY... WROCŁAW ![]() |
Najlepiej kupić jakiś gotowy kabel np z merca bmw
![]() ja mam u Siebie plusowy z BMW a Mase z Audi bo to akurat bylo ![]() -------------------- Fuel Games Part I am 21.05.2011 Rothenburg 1/4 ET 13,6 SCIERWOLOT
https://picasaweb.google.com/112471818709940932677/SIERRACOSWORTHKOSIARZ http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz http://tnij.org/cosworth Mój projekt |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
zdecydowanie 50mm2 jesli ma pozadnie krecic w zimie.
-------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
szukaj pod nazwa kabel do spawary bedzie najtaniej
-------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
Pieknie dziekuje za odpowiedzi!
Nie pytalem z oszczednosci tylko z doswiadczenia... bo mam tendencje do przesadzania z wytrzymaloscia roznych rozwiazan ![]() kable spawalnicze znalazlem i wlasnie takie bede kupowal. Watpliwosci co do przekroju rozwiane. -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 02 November 2008 ![]() |
Tak jak pisze Kosiarz najłatwiej kupić z auta które ma aku w standardzie z tyłu. Plusy to zazwyczaj cena i to że ma już zarobione końce tzn klema i oczko, dodatkowo nie zastanawiasz się czy aby nie jest za cienki. Ja płaciłem bodaj 50 zeta za ekstra gruby czerwony kabelek z jakiegoś merca czy bmw. Nie było z nim najmniejszego problemu czy to zimą czy latem.
EDIT Widzę że decyzja zapadła ![]() |
|
|
![]()
|
|
melina26, blizej mam do firmy handlujacej spawarkami niz na zlomowisko. Lenistwo
![]() -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 18 February 2004 Skąd: MIASTO MOCY... WROCŁAW ![]() |
allegro do wyboru do koloru ;D i jeszcze dostarczą do drzwi
![]() http://allegro.pl/kabel-przewod-pirotechni...1481209808.html http://allegro.pl/masa-kabel-klema-bmw-e36...1485110322.html masa tego jest na allegro i tanio idzie dostac juz zarobione z klemami -------------------- Fuel Games Part I am 21.05.2011 Rothenburg 1/4 ET 13,6 SCIERWOLOT
https://picasaweb.google.com/112471818709940932677/SIERRACOSWORTHKOSIARZ http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz http://tnij.org/cosworth Mój projekt |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
normalnie opalić z izolacji i można na złom oddawać
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 31 December 2008 Skąd: MIRAGE ![]() |
Też mnie to czeka. Ciekawe informacje. Najbliżej mam do Volvo. Sprawdzę ile kosztuje kabel z s60
-------------------- Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
bezpiecznik?prad rozruchowy z akumulatora to ponad 300amper.to co bezpeicznik 400amper?co to da.bez sensu.ja bym dal jakis rozlacznik duzego kalibru w kabinie i tyle.za kazdym razem wychodzac z auta wylaczac napiecie.albo dac przez przekaznik ze stacyjki.tylko nie wiem czy znajdziesz taki wielki przekaznik 12v na ponad 100A.
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 02 September 2010 Skąd: Zabrze ![]() |
ja bym dal jakis rozlacznik duzego kalibru w kabinie i tyle. Długo nad tym myślałeś? ![]() Brak centralnego zamka, alarmu, kodowanie radia itp itd ?! -------------------- Audi A4 B5 1.9 TDI AFN // Suzuki SV650N K8 // Nissan Sunny GTi 5-doors
-------------------- "Kto hamuje, ten przegrywa" |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 08 December 2007 Skąd: Dominican Republic ![]() |
u mnie Guzik pociągnął właśnie od spawary i jest malina
-------------------- BRmotoRS
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 02 September 2010 Skąd: Zabrze ![]() |
Dobra, a powiedzcie mi, jak macie połączony kabel idący od aku z klemą z komory silnika? Macie to złączone zwyczajnie i grubo zaizolowane i gdzieś tam zamocowane w komorze? Czy robiliście może taki punkt mocowania jak w bmw?
-------------------- Audi A4 B5 1.9 TDI AFN // Suzuki SV650N K8 // Nissan Sunny GTi 5-doors
-------------------- "Kto hamuje, ten przegrywa" |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Kabel od spawary, a izolacja jeśli słaba to wsadzić w węża ogrodowego, koledzy tak robią w car-audio i jeszcze nikomu izolacja się nie przetarła;p
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 08 December 2007 Skąd: Dominican Republic ![]() |
Dobra, a powiedzcie mi, jak macie połączony kabel idący od aku z klemą z komory silnika? Macie to złączone zwyczajnie i grubo zaizolowane i gdzieś tam zamocowane w komorze? Czy robiliście może taki punkt mocowania jak w bmw? pogadam z Guzikiem to cyknie fotę i pokażę jak to jest u mnie zrobione -------------------- BRmotoRS
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 20 May 2010 ![]() |
pogadam z Guzikiem to cyknie fotę i pokażę jak to jest u mnie zrobione I jak tam, wiadomo coś? Bo sam się zastanawiam jak to zrobić. Widziałem u pewnej osoby połączony kabel "+" z bagażnika z kablem z komory silnika poprzez wyłącznik prądu, taki dwubiegunowy. Czy to dobry patent czy jakieś inne złączki występują? |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 01 May 2010 Skąd: Łomża ![]() |
Jesli to auto nie używane na codzień to taki hebel jest może i dobrym rozwiazaniem, jednak jesli auto uzytkowane codziennie, to ciagłe odłaczanie nie dość, że uciazliwe, to jak koledzy napisali, pozbawia centralnego alarmu, czy nawet zeruje zegarek i ustawienia radia.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 05:41 |