![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 23 November 2004 Skąd: Kampinos ![]() |
Czy jest jakiś prosty lub mniej prosty sposób aby na podstawie pewnych danych o silniki i spreżarce oszacowac moc jaką dadzą??
Potrzebuję dobrac spreżarkę do silnika o pojemności 1,5 taką aby uzystakć przy 1 bar doładowania około 180-200 KM. Silnik CR 8,2, 16 zaworów, obrobona głowica. Pytanie powstało dlatego, że jest duża liczba sprezarek które mapą podejda z wydajnościa i ciśnieniem ale nikt ich z jakiegos powodu nie poleci lub poprostu nie bedziemy nawet myśleć ze starczy. Np mam turbo z 2,5TDS BMW , w tych silnikach było kilka rodzajów turbo które spokojnie do 1,5 podejda ale czy np taka TD04h-13G starczy czy brac 15G itd. -------------------- ...
Fiat Uno Turbo - 185KM & 232Nm Fiat Stilo 1,9 JTD - 160KM & 343Nm Lancia Delta 2.0 16V Turbo - in progres Lexus IS300 2JZ-GE Turbo Drift - w budowie |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Otaku Dołączył: Mon, 21 October 2002 Skąd: Kraków ![]() |
Starczy mitsu z imprezy/volvo t4, na 0,7bar w silniku 1.3 robi juz okolice 200KM. Nie wiem tylko jak sie ma z tds turbo do nich.
-------------------- Aerospace Electronics :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 30 March 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
ogólnie spod grubego palca:
1lb/min powietrza = 1 hp. zobacz na mapie czy turbina to uniesie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 22 May 2005 Skąd: Krakow ![]() |
1 lbs/min = 10km , ja polecam garretta T3
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1 lbs/min = 10km , ja polecam garretta T3 ![]() To znaczy sie polecasz jedna z 300 roznych sprezarek jakie sie nazywaja T3 i kazda jest inna. Nie ma to jak zajebiscie dobrze wiedziec o czym sie mowi ![]() -------------------- Aerospace Electronics :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 22 May 2005 Skąd: Krakow ![]() |
To znaczy sie polecasz jedna z 300 roznych sprezarek jakie sie nazywaja T3 i kazda jest inna. Nie ma to jak zajebiscie dobrze wiedziec o czym sie mowi ![]() Zapewniam Cie ,ze Zibi wie o co chodzi ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 23 November 2004 Skąd: Kampinos ![]() |
Zapewniam Cie ,ze Zibi wie o co chodzi ![]() Tak wiem, o tego z giełdy. Narazie jeszcze nie zdecydowaliśmy co bedzie za turbo. Pytanie jeszcze co do turbiny z imprezy np. A jak wstaje przy silniku 1,3?? -------------------- ...
Fiat Uno Turbo - 185KM & 232Nm Fiat Stilo 1,9 JTD - 160KM & 343Nm Lancia Delta 2.0 16V Turbo - in progres Lexus IS300 2JZ-GE Turbo Drift - w budowie |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 29 March 2007 Skąd: Tarnowskie Góry-Sląskie ![]() |
Jeśli w 1.8T, K03 wstaje przy 2200Rpm to w silniku 1.5 będzie wstawać na pewno później. Chyba, że się mylę.
-------------------- Audi 20V Turbo Quattro
|
|
|
![]()
|
|
2000obr sie pojawia doladowanie, pelne jest przy 4000 lub deczko nizej zaleznie od setupu.
-------------------- Aerospace Electronics :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 07:30 |