Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Hyundai Tiburon (Coupe) Alpine 2.7 V6 Supercharger Stage II
walt666
post Mon, 27 Nov 2006 - 13:43
Post #1

Rookie

Czy ktos instalowal ten KIT w swoim aucie, jestem ciekawy jakie sa efekty? Czy jest problem z instalacja etc... Ludzie z USA twierdza ze daje swietny rezultat - 300 koni to juz jest cos, a obywa sie bez ingerencji w silnik.

dla zainteresowanych:
http://www.sfxperformance.com/parts/APLHT27S0002.htm
http://www.alpine-developments.us/scstage2upg.html
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 27 Nov 2006 - 13:43
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
ITR
post Mon, 27 Nov 2006 - 19:56
Post #2

Forum Clubber

kompletny kit sc to raczej nie problem w instalacji. Wiecej mozesz zapytac uzytkownika Wojtrek, on zakladal jacksona sc do hondy. Co prawda to nie ten kit ale to wszystko niemal to samo. Napewno wyczerpujaco ci odpowie na twoje pytania apropos instalacji.

--------------------
Girls are like cars you want every hot one that you see, but you only love yours.
9.439@244 1/4mile FWD
1.48 @ Poznan AWD

+Quote Post
hin
post Mon, 27 Nov 2006 - 22:50
Post #3

Super User

U nas na 99% nikt nie montował tego do Tiburona. W każdym razie kity Alpine-a są bardzo dobre, dobrze dopracowane i przy odrobinie zdolności manualnych, podstawowych narzędzi i chęci bez problemu sam jesteś w stanie to zalożyć. A przede wszystkim nie trzeba nic dorabiać/ przerabiać. Poczytaj/ pytaj na forum newtiburon.com (o ile jeszcze nie znasz tego forum).

--------------------
stara Toyota

+Quote Post
wojtrek
post Tue, 28 Nov 2006 - 11:35
Post #4

Supra User

co do takiej łatwości montażu i plug&play to nie był bym taki pewien. ja też zakladalem zestaw kompresora jackson racing DEDYKOWANY do silnika B16A2 hondy. prawda jest taka, ze silniki (przynajmniej hondy) na rynek USDM się różnią małymi detalami w stosunku do JDM czy EDM. I mimo dedykowanego zestawu trzeba bylo się namęczyć, żeby to wcisnąć tam gdzie powinno być. W USDM nie mają chlodnicy oleju, my mamy, w USDM inaczej szły kanały wody (chlodzenia) i trzeba bylo pare częsci podszlifować (np. flansze od ssacego) bo sie nie mieścił. i inne takie pierdoły, które w przypadku mojej hondy po prostu były upierdliwe i z 8godzin, które jackson racing przewiduje na montaz zrobily się 3 dni po 8 godzin. ale nie ma co narzekać, zmiescilo się i dziala.
moja rada jest taka: dowiedz się czy na pewno się silniki z rynku USA i europejskiego nie różnią, a jak różnią to czy na tyle małymi detalami, ze to będziesz mógł założyć.
poza tym, od razu mówie, ze nie mozesz zakladać, ze osiągniesz przyrost, o którym oni piszą. tzn. że auto, twoj hyundai, który ma seryjnie ok. 170KM przy doładowaniu 8lbs czyli ciut ponad pół bara osiągnie 300KM. jedni piszą o przyroscie 100KM na kolach. nie wiem jakim cudem przyrost 100KM na kolach ma dać 130 na silniku. ci drudzy piszą o przyroscie 82KM, bardziej realne, ale nadal nei wiem jakim cudem z przyrostu 82KM na kolach ma byc 300na silniku w aucie 170konnym.
w USA hamownia to jakas dziwna zabawka, gdzie sobie robią tak, ze seryjne silniki mają na kolach tyle ile u nas na silniku prawie
w kazdym razie, sprawdz czy silnik sie nie rozni i jak ci pasuje, ze bedziesz mial ok. 250KM na silniku to rób
a! no i pamiętaj, ze na 90% musisz zrobić wydech, bo seryjny nie poradzi sobie z tak duzą ilością spalin i cylindy nie zdąrzą sie opróżniać!

--------------------
chiptuning.poznan.pl - więcej mocy w Twoim aucie. Chiptuning i hamownia w Poznaniu.
hamownia.info - potrzebujesz hamownię? Przenośne, drogowe i podwoziowe.

Supra TT 6spd, F430 spider 6spd.

+Quote Post
Maciek1234
post Tue, 28 Nov 2006 - 14:40
Post #5

Forum Homee

ten koleś podkręcił Hultaja
http://www.cardomain.com/ride/582846
całkiem niezła dokumentacja fotograficzna jest - opis zresztą również.

z konkreta:
MOD LIST; Short Ram Intake; OBX Headers; Borla Catback Exhaust; NGM Stage I Lower Intake Manifold; Hondata Intake Spacer; NGM Stage 1 Fully Modified and Show Polished Supercharger; NGM Polished and Powdercoated Valve covers; Zone5/NGM MAFterburner; WolF Racing Fuel Rail; NGM Adjustable Fuel Pressure Regulator; K-Spec 290cc Injectors; Vitek High Performance Ignition Wires; Koyo Racing Radiator; BMM Engine oil Cooler; JDM Oil Catch Tank; Oil Catch Tank With Breather; Custom Grounding System; Throttle Body Coolant Bypass; Krank-Vents; NGM 7" Lower Pulley; RIPP Motor Mounts

to wszystko dało mu 260-280whp - czyli, że niby na kołach.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
wojtrek
post Tue, 28 Nov 2006 - 15:33
Post #6

Supra User

CYTAT("Maciek1234":18q88ykp)
to wszystko dało mu 260-280whp - czyli, że niby na kołach.

no właśnie w tym rzecz, że sam napisał:
"Currently I have no dyno sheet. The dyno that I tuned on was a mustang dyno that needed calibration and a software upgrade. The dyno was fine to tune on but gave extremely low whp numbers. My ride @ 10psi would be in the neibourhood of 260-280whp (low-to-high whp rating)"

czyli, że nie wie ile KM ma. on SZACUJE, ze ma 260-280...
i to z tego co widze na stage1 czyli pewnie bez intercoolera...
LOL i tyle

--------------------
chiptuning.poznan.pl - więcej mocy w Twoim aucie. Chiptuning i hamownia w Poznaniu.
hamownia.info - potrzebujesz hamownię? Przenośne, drogowe i podwoziowe.

Supra TT 6spd, F430 spider 6spd.

+Quote Post
walt666
post Tue, 28 Nov 2006 - 15:52
Post #7

Rookie

Dzieki za pomoc, poczytalem troche na forum newtiburon.com
i widze ze lepszym rozwiazaniem jest jednak NGM ASSASIN...
bo jest rozwojowy. Wiekszosc osob uwaza ze jest lepszy od Alpine, dochodza jeszcze takie wzgledy ze Alpine niezbyt dobrze traktuje klientow...

Mam znajomego mechanika od Hyundaia, wiec chyba sami damy rade to zamontowac

+Quote Post
Krueger
post Thu, 25 Nov 2010 - 22:01
Post #8

Rookie

Zgłoś się do Projectxs do Kraka. Oni robili mojego eclipsa 3g, mam kompresor vortecha (rippmods). Sprzęt git i działa, ale... no właśnie. Montaż wcale nie był prosty, potrzebne były przeróbki itp. To nie jest zabawa garażowa, tylko gruba robota.

+Quote Post
ZoLt4R
post Thu, 25 Nov 2010 - 22:08
Post #9

Forum Killer

dobry kotlet

--------------------
ITAL Performance

www.ital-performance.pl

+Quote Post
kuba_195
post Fri, 26 Nov 2010 - 00:44
Post #10

Super User

kolego , nie wiem czego nie rozumiesz w tym że przykładowo przyrost mocy na kołach był 100km a na silniku 130km.... skrzynia stawia ogromne opory , zanim moc zostanie przekazana na koła. Chyba nie muszę tłumaczyć. pzdr

+Quote Post
Rijndael
post Fri, 26 Nov 2010 - 01:38
Post #11

Super User

CYTAT(kuba_195 @ Fri, 26 Nov 2010 - 00:44) *
kolego , nie wiem czego nie rozumiesz w tym że przykładowo przyrost mocy na kołach był 100km a na silniku 130km.... skrzynia stawia ogromne opory , zanim moc zostanie przekazana na koła. Chyba nie muszę tłumaczyć. pzdr

A może ta różnica wynika z wydatku mocy na napędzanie samego kompresora? Pytanie, jak ta moc "na silniku" była dokładnie mierzona...

--------------------
:)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 02:04