![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 20 August 2003 Skąd: Szczytno ![]() |
Witam.
Mam problem z głośnością układu wydech. w e46, w tylnym tłumiku jest zawór, który powinien się zamykać i otwierać, u mnie akurat jest otwarty cały czas i do 3tyś obr. jest bardzo głośno, po zamknięciu klapki jest ciszej, ale według mnie powinno być jeszcze dużo ciszej, czy problem może rozwiązać wymiana tylnego tłumika? Auto ma przejechane 86tyś km, więc wydech powinien być bdb. Miałem wcześniej e46 328i z tłumikem supersprinta i było ciszej. Chyba raczej żadna inna rzecz, nie ma wpływu na głośność wydechu. Dzięki za wszelkie info. Pozdrawiam. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 30 January 2007 Skąd: Kraków ![]() |
Czy katalizatory masz w porządku czy np. są puste w środku?
|
|
|
![]()
|
|
Katy są razem z kolektorem, sondy odczytują dobrze wszystkie parametry więc raczej są wporządku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 26 October 2006 ![]() |
ja mam wolny wydech z baranami od m3 po nich totalny przelot a podrodze dwa tłumiki przelotowe i jest cicho nawet bardzo uwazałem ze ten silnik nie moze głosno krzyknac (takie samo rozwiazanie posiadalem w m50 i tu bylo troche inaczej) a tu prosze jednak moze
|
|
|
![]()
|
|
A może dlatego że to cabrio i dlatego jest głośno w kabinie, ale zauważyłem też jedną rzecz, środkowy tłumik jest wgięty od jakiegoś uderzania w taki sposób, że aż podbił się cały układ wydechowy do góry, może przenosi jakieś wibracje i dlatego tak jest.
|
|
|
![]()
|
|
Dzisiaj sprawdziłem jedną rzecz, mianowicie:
- Przy zamkniętej przepustnicy w tłumiku przy stałym utrzymywaniu np. 3 tyś obr. na 2 biegu przy puszczeniu gazu słyszalne jest delikatne bulgotanie w wydechu. - Przy otwartej przepustnicy w tłumiku przy stałym utrzymywaniu np. 3 tyś obr. na 2 biegu przy puszczeniu gazu słyszalne jest głośne bulgotanie w wydechu, jak przy układzie przelotowym, czy tak ma być, czy po prostu z tym wydechem jest coś nie tak, Supersprint w moim poprzednim aucie e46 328i był dużo cichszy od tego seryjnego układu. Pozdawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 13:16 |