Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Galletto 1260 - Nie można zainstalowac sterowników WIN7
noname0014
post Fri, 04 Sep 2015 - 05:50
Post #1

Rookie

Witam.
Mam problem z instalacją steroników do kabla programistycznego Galletto 1260.
Sprawa jest dziwna ponieważ formatuję komputer nie pierwszy raz nigdy nie miałem takiego problemu.
Korzystam z systemu Windows 7 32bit SP1 (Starter, Home Basic - posiadam dwa oryginalne klucze licencyjne ) próbowałem już na obu i nic. Zawsze instaluje trzy kable z których regularnie korzystam tj. VagCom, ELM327, Galletto.
ELM 327, oraz VagCom działają bez problemu, sterowniki do Galletto zawsze instalowałem z płyty dołaczonej do kabla poprzez menadżer urządzeń i podaniu ścieżki ze sterownikami, nigdy nie było problemu, teraz system nie może ich zainstalować.
Komputer wykrywa kabel jako EOBD2, a więc prawidłowo tak jak zawsze.
Daje zainstalowac się pakiet sterowników od FTDI (CDM v2.12.06 WHQL Certified) i kabel teoretycznie staje się juz widoczny i powstaje port wirtualny jako Serial Port COMx natomiast nie mogę połaczyć się ze steronikiem żadną wersją oprogramowania.
Po odinstalowaniu już tego pakietu sterowników z systemu kabel znów staje się nierozpoznawalny dla systemu ale wykrywa go już z wykrzynikiem jako Serial Port, nie jako EOBD2.

Wie ktoś co może być przyczyną tego problemu? Ostatni raz korzystałem z kabla 10 minut przed formatem komputera bez najmniejszych problemów.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 04 Sep 2015 - 05:50
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
drag_op
post Fri, 04 Sep 2015 - 06:13
Post #2

Frequent User

Usuń permanentnie (sprawdź ścieżki plików w menadżerze urządzeń i wywal je ręcznie, tak samo usuń z dysku wszystko co kojarzy się z ftdi) sterowniki od VAGa/ELMa i wgraj jako pierwsze te od galletto.

--------------------
`05 Renault Sport Megane 225 5d

+Quote Post
noname0014
post Sun, 06 Sep 2015 - 04:25
Post #3

Rookie

Formatowałem komputer raz jeszcze, wgrywałem Galletto jako pierwszy kabel, nic nie pomogło.
Kabel za pare groszy, być może po prostu sie wysypał i tyle, aczkolwiek czytalem ze jezeli cos sie z nimi dzieje komputer wykrywa go pod dziwnymi nazwami a tutaj jest wszystko w porządku jak i również identyfikator sprzetowy.

Zrobie sobie jeszcze LiveUSB z Windowsem XP i zobacze ostatecznie czy ruszy pod tym systemem.

+Quote Post
drag_op
post Sun, 06 Sep 2015 - 22:12
Post #4

Frequent User

Hm, a wgrywaleś może sterowniki od magistrali USB?
Czasami windows je sobie sam wykrywa, ale wgranie nowszych ze strony producenta pomaga na takie wybryki.

--------------------
`05 Renault Sport Megane 225 5d

+Quote Post
kajman500
post Sun, 06 Sep 2015 - 22:32
Post #5

Frequent User

Jesli takie Ci sie rzeczy dzieja po formacie to nie wina kompa tylko na 99% kabla. Skonfiguruj go na innym laptopie dla pewnosci.

--------------------
--
B18c = 210hp/195nm
K20z4 = 255hp/235nm
STi = 350hp/500nm

+Quote Post
noname0014
post Wed, 09 Sep 2015 - 09:37
Post #6

Rookie

Tez nad tym myślałem i wgrałem nowe sterowniki magistrali. Na innym kompie też nie dziala. Może wsad epromu kabla mu załadować? Ma ktoś takowy?
Pół roku się pojawiło kablem i padł, niby gwarancja ale paragon poszedł do kosza. Jakieś kable cenowo podobnie do tego galletto a trwalsze? Nie mam potrzeby inwestycji w dobry sprzęt bo używam tego amatorsko.

+Quote Post
siewcu
post Wed, 09 Sep 2015 - 12:45
Post #7

Forum Clubber

za ten hajs to ewentualnie mpps jakiś z allegro...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 08:56