![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 22 June 2008 Skąd: Cieszyn ![]() |
Witajcie,
Szukałem trochę na forum na temat tych dwóch urządzeń ale nie znalazłem zadowalających odpowiedzi. Interesują mnie opinie osób, która miały z tym styczność. Chodzi mi o urządzenia firm GTech oraz Racelogic, które bazują na 10Hz sygnale z GPS. Jakie macie spostrzeżenia? Co wybrać do pomiaru przyspieszeń, mocy itp.? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 03 November 2003 Skąd: W-wa/ Radom ![]() |
Po pierwsze to niestety, nie będzie to pomiar, a wskazanie.
Po drugie GPS nie jest dokładnym systemem, żeby pomiar faktycznego miejsca położenia był dokładny (a to podstawa bo zmiana lokalizacji w czasie daje nam przyspieszenie i predkosc) to trzeba miec system kosztujący ponad 50 tys pln i korzystający z sygnału referencyjnego jakiejś sieci krajowej, który ustala wektor błędu, i tym samym można sie przybliżyć znacząco do realnych wyników. Zwykły goły gps ma błędy minimalne 10m, a spokojnie dochodzą one do 100m, i np. samoloty nie używają gps do koordynacji schodzenia przy lądowaniu. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1862185.html http://zasoby1.open.agh.edu.pl/dydaktyka/i...itarna/gps.html -------------------- Boogie
Sprzedam SkRzYnIe Manual 6-b z M5 e39 w super stanie, info na priv |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 21 March 2012 ![]() |
Boogie zarówno jedno jak i drugie pomiar wspomaga GPSem. Przecież to nie jest głowne źródło pomiaru, bo by było faktycznie, nieprecyzyjnie.
|
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Boogie zarówno jedno jak i drugie pomiar wspomaga GPSem. Przecież to nie jest głowne źródło pomiaru, bo by było faktycznie, nieprecyzyjnie. Wiecie,ze niedokladnosc pomiaru pozycji gpsem wynika ze stalego przesuniecia (taki sposob zaklocania publicznych urzadzen). Jesli gps przeklamuje o 2m, to zarowno na poczatku, jak i na koncu pomiaru bedzie przeklamywal o te 2m w ta sama strone. Sa specjalne radiowieze, ktore mierza blad pomiaru gps i wnoszac korekte z takiej lokalnej wiezy jestes w stanie miec bardzo precyzyjny pomiar. Moj gps zewnetrzny przy dobrej pogodzie ma dokladnosc 0.8m, wiec o czym w ogole mowimy? Ustawienie roll-out lub predkosci poczatkowej pomiaru ma wiekszy wplyw na wynik, niz blad pomiaru. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 22 June 2008 Skąd: Cieszyn ![]() |
A ma ktoś doświadczenie z urządzeniami, o które pytałem?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 31 December 2008 Skąd: MIRAGE ![]() |
Ja mam Racelogica, który jest duuużo dokładniejszy, gorsze wyniki wychodzą niż na Gtechu, za to powtarzalne.
100x bardziej polecam racelogica -------------------- Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 22 March 2008 Skąd: Mazowieckie ![]() |
Ja mam Racelogica, który jest duuużo dokładniejszy, gorsze wyniki wychodzą niż na Gtechu, za to powtarzalne. 100x bardziej polecam racelogica http://www.youtube.com/watch?v=B2eX-NVuV78 - RL 5,3 , GTECH 5,54 także RL w tym przypadku pokazał lepszy wynik. ![]() Ja korzystam z nowego GTECH FANATIC i jest ok. ![]() |
|
|
![]()
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=B2eX-NVuV78 - RL 5,3 , GTECH 5,54 także RL w tym przypadku pokazał lepszy wynik. ![]() Ja korzystam z nowego GTECH FANATIC i jest ok. ![]() Czy w Twoim g-techu mozna robic pomiar "z rolki"? W poprzednich g-techach trzeba bylo startowac z zatrzymanego. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 21 June 2003 ![]() |
Już G-Tech Pro Competition dostarcza informacji o przyspieszeniach od zadanych prędkości.
Tzw rolkę sobie można bez problemu sprawdzić na wykresie prędkości ze startu zatrzymanego ustawiając początek pomiaru na punkt inny niż 0. -------------------- 7:39,9
2:35,8 1:37,9 |
|
|
![]()
|
|
Już G-Tech Pro Competition dostarcza informacji o przyspieszeniach od zadanych prędkości. Tzw rolkę sobie można bez problemu sprawdzić na wykresie prędkości ze startu zatrzymanego ustawiając początek pomiaru na punkt inny niż 0. Ale ja pytam,czy mozna go uruchomic z predkosci 80km/h. Ktos pisal,ze g-tech wymaga zatrzymania i nie "uaktywni" sie, gdy jest sie w ruchu. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
tak można robić pomiary z rolki. Rozpędzasz się do powiedzmy 80km/h wciskasz przycisk start pomiaru i wtedy przyśpieszasz, później zaznaczasz na wykresie prędkość początkową np. 100km/h i prędkość końcową np. 200km/h i pokazuje nam czas 100-200km/h
|
|
|
![]()
|
|
Słuchajcie, na pewno racelogic ma więcej funkcji. Jest też dużo droższy, a nie każdy potrzebuje czegoś takiego. Dobrze, że jest alternatywa
-------------------- Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sat, 21 February 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
A czy Racelogic przekłamuje?
|
|
|
![]()
|
|
A czy Racelogic przekłamuje? Kazdy sprzet "przeklamuje". Pytanie,czy jest to 1,2,5 czy 10%. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
A czy Racelogic przekłamuje? Ty też mierzysz się RLem przecież -------------------- Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 03 December 2006 Skąd: Pd ![]() |
Te urzadzenia maja najczesciej opcje 'pomiaru mocy'. W jakim algorytmie to urzadzonko szacuje moc? Czy ktos porownywal moc z Gtecha z moca z dobrze skalibrowanej hamowni? |
|
|
![]()
|
|
Te urzadzenia maja najczesciej opcje 'pomiaru mocy'. W jakim algorytmie to urzadzonko szacuje moc? Czy ktos porownywal moc z Gtecha z moca z dobrze skalibrowanej hamowni? Rozpedzenie samochodu od Vp do Vk to przyrost jakiejs energii kinetycznej (do tego potrzebna jest masa samochodu). Przyrost energii w czasie to moc. Wpisujac dane aerodynamiczne oraz szacowane straty skrzyni, mozna wyliczyc jaka jest moc na wale silnika. Dlatego duzo zalezy od podania prawidlowych danych. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
akurat ten nowy gtech fanatic nie bardzo sobie radził z tą funkcją i była duża rozbieżność między pomiarami, bynajmniej na starszym sofcie.. być może w nowym sofcie jest już to poprawione.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sat, 21 February 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Ty też mierzysz się RLem przecież No tak. Ale dla mnie RL jest najbardziej dokładny. No i nie bardzo rozumiem jak RL przekłamuje skoro ileś tam razy na sekundę sprawdza pozycje, nie potrzebuje żadnej kalibracji i może mierzyć dokładnie czas nawet jak zwisa sobie na jednej przyssawce...? W każdym razie wszystkie wyniki z Unlim 500+ pokrywają sie RL z Najnowszym Race Ameryka... |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Po prostu każde urządzenie posiada pewną niedokładność pomiaru. To nie znaczy, że zawsze przekłamuje, tylko, że jeśli RL pokaże Ci 7.5 do setki to musisz mieć świadomość, że tak na prawdę mogło to być 7.4 albo 7.6
-------------------- ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 14:31 |