![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 25 January 2013 ![]() |
Witam wszystkich urzytkownikow i zwracam sie z zapytaniem gdyz moj silniczek powoli zaczyna strajkowac-widac jak spod głowicy na wysokosci 1 cylindra wywala oliej w coraz to wiekszych ilosciach. Remontowac go bede-wymienie głowice uszczelke mały remont gory z uszczelniaczami ale chce cos juz bardziej zwawszego
Wiem ze podobno silniki c30ne c30se od omegi a i senatora pasuja to samo 2.3 TD z frontery jednak ważą swoje a duzo idzie o te kilogramy i cene c30se ok 2000zl Czytałem na tym forum ze ktos do omegi2.0 wsadzał niby z saaba silnik i mu to sie zeszło ale nie wiem jak to u mnie sie by zgrało bo to inne juz skrzynie raczej myslałem o 2.3 z saaba od 170KM w gore Czekam na wasze propozycje silnikowe ktore zepna sie z seryjna skrzynia od frontery i licze sie z wymiana wiazki elektrycznej za wszelkie pomocne rady dziekuje |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 21 November 2007 Skąd: Koszalin ![]() |
Z seryjną skrzynią od frontery którą teraz masz u siebie zepniesz tylko CIHy, czyli te silniki które wymieniłeś.
Jeśli wymienisz skrzynię na taką od 2,0 lub 2,2 to podejdą: - wszystkie V6 opla (2,5; 2,6; 3,0; 3,2) - silniki saaba 2,0 (B204) i 2,3 (B234) - oczywiście 2,0 i 2,2 łącznie z C20LET Musisz się zastanowić jaką opcję wybrać i ile docelowo ma to mieć mocy. -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm wymienic skrzynie powiadasz- a jesli mam do dyspozycji tokarke i frezarke to moze da rade spiac te silniki od saaba.Czym one sie roznia ,czy tylko otworami na bloku do mocowania ze skrzynia czy tez otworem na sprzegle i mocowaniem na kole zamachowym. Bo moze gdyby przekrecic kolo zamachowe i sprzegło od CIH do Saaba to mocowanie ze skrzynia bym juz rozwiazał-no chyba ze kolo nie wejdzie bo bedzie wieksze niz obudowa.
|
|
|
![]()
|
|
Zatem tak frotka jedzie na kanał we srode razem z druga głowica-bedzie gotowa na piatek i spokojnie bede polował na jakiegos senatora lub omege 3.0 24V za rozsadne pieniadze - ma silnik potencjał i po odprezeniu jakis kompresor mozna wstawić.
Jesli ktoś ma jakies namiary na takiego dawce w dobrych pieniadzach bede wdzieczny skrzyni moze nie byc |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 21 November 2007 Skąd: Koszalin ![]() |
Hmmm wymienic skrzynie powiadasz- a jesli mam do dyspozycji tokarke i frezarke to moze da rade spiac te silniki od saaba.Czym one sie roznia ,czy tylko otworami na bloku do mocowania ze skrzynia czy tez otworem na sprzegle i mocowaniem na kole zamachowym. Bo moze gdyby przekrecic kolo zamachowe i sprzegło od CIH do Saaba to mocowanie ze skrzynia bym juz rozwiazał-no chyba ze kolo nie wejdzie bo bedzie wieksze niz obudowa. Dzwon skrzyni i koło zamachowe mają większą średnicę w CIHu. IMHO Jeśli można kupić gotową skrzynię pasującą p&p to rzeźbienie niema sensu... Zatem tak frotka jedzie na kanał we srode razem z druga głowica-bedzie gotowa na piatek i spokojnie bede polował na jakiegos senatora lub omege 3.0 24V za rozsadne pieniadze - ma silnik potencjał i po odprezeniu jakis kompresor mozna wstawić. Jesli ktoś ma jakies namiary na takiego dawce w dobrych pieniadzach bede wdzieczny skrzyni moze nie byc C30SE jest kłopotliwy bo: 1. Jest wielki i ciężki. 2. Skończyli go produkować w 93r (20 lat temu) więc znalezienie zdrowego egzemplarza to jak wygrać w totka. 3. Niema już części do rozrządu (nie produkują), jak jeszcze były dostępne to kompletny rozrząd kosztował ponad 2000zł. Kupując taki silnik musisz liczyć się z kosztownym remontem. Jak dla mnie powinieneś odpowidzieć sobie na pytanie czy to ma być turbo czy wolnossący. Jeśli turbo - najlepiej idź w saaba. Jeśli wolnossący - silnik Y32SE (3,2V6) z vectry C. P.S. Jeśli upierasz się przy C30SE to znajomy ma całą omegę 3000 24V na sprzedaż. Jak coś to priv. -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
Masz pełna skrzynke nie mozna ci wysłac PW a chetnie bym ja łyknał, silnik bym dłubał do wiosny zeby ozył
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 10:49 |