![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 14 August 2004 Skąd: Łomianki ![]() |
Auto kolegi (Majki). 99% zrobione u mnie ale właściciel tez czasem sobie dłubie przy nim. Projekt zaczęty ponad rok temu i ciągle się rozwija.
Założenie projektu jest takie, żeby auto było drogowe ale można nim było poszaleć, ma skręcać i dawać frajdę ze skręcania - więc auto musi być lekkie etc. MODEL: Fiat 125peee Stan na dziś: Silnik: zmiana 1.5 ohv 0 koni na rover 1.8 VVC seria 145 koni, teraz pewnie ponad 170 koni -skończony Modyfikacje głowicy: Kanały dolotowe dopasowane do kolektorów Modyfikacje bloku: brak Układ dolotowy: skończony customowy kolektor z aluminium plus itb. Układ wydechowy: kolektor rurowy 4w2w1 z rovera, mocno przespawany (nie mieścił się do auta) dalej całość z nierdzewki na 2 tłumikach przelotowych Układ wtryskowy: skończony seria Elektronika: skończona seryjny komputer do sterowania vvc plus ecumaster w fuel implancie (dzięki Jadźwin za ekstra support!!) Układ chłodzenia: seria 125p, wiatrak chinski spal:D (tani, cichy - polecam), customowe nierdzewne rury chłodzenia zamiast baaardzo awaryjnych stalowych odpowiedników. Układ napędowy: skończony Skrzynia biegów - seria po przeglądzie - wszystkie tryby i łożyska nowe. Short shifter własnego pomysłu. wał po regeneracji Most z przełożeniem 4.3 Elektroszpera Zawieszenie: Układ kierowniczy cały nowy - od łożysk w kolumnie kierowniczej, przez przekładnię po drążki Całość wypiaskowana, obspawana i pomalowana przód: twardsze, niższe sprężyny, amortyzatory regulacją GAZ, poliuretan WSZĘDZIE, nowe zworznie,, stabilizator od poldorovera, przerobiona belka silnika - płynna regulacja pochylenia koła, negatyw 1.5 stopnia tył: bilstein, poliuretany WSZĘDZIE, dołożony stabilizator (seryjnie nie ma) obniżone kolumienki resorów dystanse Hamulce: Seria po całkowitej renowacji na tarczach brembo i klockach trw - blokuje koła bez większych problemów ale oczywiście 2 hamowań z 200 nie lubią - tyle, że nikt tym tak nie jeździ. Koła były ronale turbo 15 cali, teraz sąbbsy też 15 cali Wnętrze: Kierownica grant, obrotomierz autometer, fotele recaro, pasy szelkowe sparco. Do tego duperele jak nierdzewne pasy baku i inne pierdoły BODY KIT: Żart. Teraz plany - bardzo zaawansowane, 0 fantazjowania: Przeniesienie napędu: Na dniach skrzynia biegów zostanie zamieniona na fordowską 9tkę, wał ze sierry, do mostu od dużego fiata zostanie dołożona szpera z bmw (mała) a przełożenie zmieni się na 4.1. Silnik: Przez zimę wyleci itb, dojdzie kompresor. Hamulce: 4tłoczkowe brembo na przód, na tyle pewnie zostanie co jest (zobaczymy) PODZIĘKOWANIA: Majka za cierpliwość, wytrwałość i masę pomysłów (great minds think alike:D), Jankowi za kabelkowanie. Fotki - pamiętajcie, że są to fotki robione w trakcie powstawania auta więc widać różnice i ewolucję. Fotki nie są piękne ale wolę robić niż picować zdjęcia. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciekawe czemu majk tak lubi robić z Kalą felgi? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W trakcie robienia elektryki - dla tego jest bałagan: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze tylko napiszę o efektach:
-auto sie odpycha całkiem przyjemnie -dźwięk itb jest niesamowity w środku i z przodu auta -do zera pozbyliśmy się gumowatości kanta - auto jest mega czułe i hmm responsywne - feedback z układu keirowniczego jest mistrzowski, zero opóźnienia przy wchodzeniu w zakręty, podsterowność została usunięta, auto wchodzi w zakręty bez jej śladu z naprawdę duużymi predkościami - aż sam się zdziwiłem, że zawieszenia kanta może tak niesamowicie pracować -kiera chodzi bardzo lekko pomimo braku wspomagania -auto wydaje się być lekkie -pali maaaało:P |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 05 May 2009 Skąd: Nowa Huta ![]() |
Fiacior z niezłą motorownia to jest to
![]() ITB bardzo profi wygląda, z czego wytoczone zaślepki do przepustnic? Ps. Z takim suportem musiał się projekt udać ![]() -------------------- BMW...freude am fahren...
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 12 August 2011 Skąd: Radość. ![]() |
fajny wykres w czterocylindrowym wolnossaku
![]() Piękne auto. -------------------- Żadne hobby, daj mi spokój i sam dorośnij.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
swietny projekt, mam sentyment do 125p, dawno temu miałem takiego własnie w tym kolorze
na ronalu turbo jakos bardziej mi podchodzi... akurat w giełdzie sa teraz fajne felgi ATS -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 16 September 2010 Skąd: Trójmiasto ![]() |
Nieźle się odpycha a na nowych gratach wygląda cudnie!
![]() Jago, jeśli to nie tajemnica to proszę na PW przybliżony koszt budowy bo po wysypie "aut z PRL" na forum sam się nad takim czymś zastanawiam... |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 21 December 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
swietny projekt, mam sentyment do 125p, dawno temu miałem takiego własnie w tym kolorze na ronalu turbo jakos bardziej mi podchodzi... akurat w giełdzie sa teraz fajne felgi ATS "Koła były ronale turbo 15 cali, teraz sąbbsy też 15 cali" ![]() -------------------- wiem
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 23 March 2013 ![]() |
cos chcialem powiedziec ale cycki mnie pochlonely... zadzroscic tylko warunkow do budowy
![]() |
|
|
![]()
|
|
tak na prawdę to na początku Majki założył ats classic 13x7, potem ronale i teraz bbsy. Osobiście wydaje mi się, że ronale wyglądały najlepiej ale bbsy ze szarym środkiem też wyglądają nieźle - wcześniej były czarne i to nie było to.
Ile kosztował ten projekt - nie wiem - on ewoluował, jeździł w międzyczasie, były zmiany koncepcji etc więc to nigdy nie jest tanie. Myślę jednak, że jeśli chciałbyś zrobić wszystko na raz to razem z zakupem samochodu i robocizną to jakieś 25-30kpln - oczywiście jest tu dużo zmiennych ale to taka dolna granica tak kompleksowego projektu myślę - tak na oko. Wszystkie zaslepki sa z mosiadzu, pasowane dosc ciasno, wcisniete z locktitem |
|
|
![]()
|
|
A co do wykresu - jest zrobiony przed przejściem na FIT, teraz jest lepiej więc 170plus będzie. Chyba całkiem niezłe przyrosty jak na dolot-wydech (kolektor jest seryjny co widać na wkresie) - plus 25 koni a dół ma nadal niezły. No i ten dźwięk...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Wszystko fajnie tylko ITB nie jest czasem z blisko silnika? tak małe odległości widuje się w japońskich szlifierkach które zaczynają jechać przy 7tyś a max moc maja przy 14tyś... możne mi ktoś wyjaśnić czego nie daliście dłuższego adaptera celem poprawy dołu...
Tak wiem czepiam się... -------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
Czekaj czekaj, może dla tego że.... nie chcieliśmy poprawiac dołu? Tak to może być to!
![]() Robienie długiego kolektora kest o tyle problematyczne, że: a)Tutaj trzeba by robić cały kolektor od 0 - a tak wykorzystaliśmy początek fabrycznego (dalej skręca). b)Kwestie upchania tego w normalny sposób c)W takiej możesz sobie dowolnie zmieniać długość układu w bardzo łatwy sposób - trąbkami. odkręcasz jedne przykręcasz drugie. Jeśli zrobisz długi kolektor to skrócić go nie jest tak łatwo. Planowaliśmy zabawę z trąbkami ale wykres wyszedł fajny a silnik idzie w innym kierunku. d)Pierwotnie plan przewidywał rasowanie tego silnika dalej - ostre wałki, większy wydech i takie tam - w czym długi kolektor by przeszkadzał - ale plan się zmienił. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
"Koła były ronale turbo 15 cali, teraz sąbbsy też 15 cali" ;) czytanie ze zrozumieniem ? przeciez jest fotka na ronalach i tam wygladał lepiej niz na tych RSach mysle ze na ATSach tez by nieźle wygladał.. no ale rozumiem ze do TYCH mozna miec BBSów sentyment ;) ![]() plany zacne z kompresorem to juz bedzie w ogóle szał pał -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 21 December 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
czytanie ze zrozumieniem ? przeciez jest fotka na ronalach i tam wygladał lepiej niz na tych RSach mysle ze na ATSach tez by nieźle wygladał.. no ale rozumiem ze do TYCH mozna miec BBSów sentyment ![]() plany zacne z kompresorem to juz bedzie w ogóle szał pał Ups... Brak czytania ze zrozumieniem z mojej strony. No offence. Może dlatego, że na Ronalach mniej mi się podoba. ![]() -------------------- wiem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań ![]() |
Patrząc po filmie po pierwsze rzuca się "w słuch" bardzo długa skrzynia - moim zdaniem ze 170cioma końmi powinno to jeździc szybciej. Po drugie nie pamiętam kiedy tak stare auto wywarło na mnie tak dobre wrażenie. Po 3cie w połowie przeglądania zdjęc juz przestało wywierać....nie róbcie tego
![]() -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
Fawor - bardzo słuszna uwaga - na filmie auto ma przełożenie główne 3.9 (teraz 4.3) i skrzynię biegów z poloneza - jest zestopniowana tragicznie - silnik wypada z rytmu bardzo - dla tego tak jak napisałem w planach jest skrzynia z forda która ma biegi bliżej niż polonez (plus można łatwo kupić do niej inne tryby). Może dziś rzucę fotki z prac nad nowym napędem bo są zaawansowane.
Tu masz filmik z 4.3 ale nadal 2jka jest do 100km/h czy prawie do 100. Odleglosc miedzy 1 i 2 jest duuuża. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań ![]() |
No - na tej skrzyni jest już ciekawiej
![]() -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
Przelozenie glowne jest w moscie, skrzynia jest ciagle poldowa - to jest tylni naped;)
Skrzynia bedzie lepiej zestopniowana jak napisalem - wczoraj ja malowalem. Przelozenie glowne nie bedzie krotsze bo dla wlasciciela liczy sie tez komfort jazdy z wieksza predkoscia (ja osobiscie wsadzil bym krotsze przelozenie). |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
Swietny projekcik, wiecej nie umiem napisać hehe.
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 13:56 |