![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
Zastanawiam sie nad zakupem fegl do mojego padla.
Chcialbym sprawic sobie cos z oferty OZ Racing. Interesujacy mnie rozmiar to 6,5x15 lub 7x15. Interesujace mnie modele to: -Crono HT -Ultraleggera -Superturismo GT -Superturismo WRC Moje pytania sa nastepujace: czy poza malowaniem sa jakies wieksze roznice miedzy Superturismo GT i WRC? Ktos sie wypowie na temat produktow OZ? Z jednej strony slysze same superlatywy (wytrzyale, wrecz niezniszczalne ) z drugiej strony duzo osob mi mowi, ze w przypadku felg nie przyznaczonych typowo do sporrtu zadna rewelacja i wysoka cena wynikajaca z prestizu samej marki. Jak jest naprawde? Moderatorow prosze o przeniesienie tematu na OT jesli nie pasuje na glownym. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 22 May 2005 Skąd: Krakow ![]() |
Ja smigam na oz titan , wiele razy w dziury wpadlem , a felga w stanie idealnym (opony z rancikiem sie przydaja)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: N51 20' 11.8" ______E16 38' 1.0" ![]() |
Jeżeli chodzi o wizualną stronę:
Oj warto, warto Co do wytrzymałości: Słyszałem, że kiedyś (kilka lat temu) różnice w jakości felg OZ typowo sportowych a "cywilnych" była bardzo zatarta. Podobo ostatnie lata przyniosły zmiany - sport to sport (wytrzymałośći ciężar na pierwszym miejscu), a "drogowe" stały się bardziej podobne do konkurencji. Musieli to zrobić, żeby z czegoś żyć. Zmieniły się materiały, technologia wykonania itp. Od miesiąca mam OZ Racing F1 więc trochę za mało, żeby już coś powiedzieć. Narazie jest OK. Profil opony 45 a zawiecha to żółte KONI więc twardo. Kilka większych studzienek już było i nic. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
CYTAT("DeviLL":21txjfko) Ja smigam na oz titan , wiele razy w dziury wpadlem , a felga w stanie idealnym (opony z rancikiem sie przydaja) dwa razy w roku mam klienta, ktory mowi to samo. jezdzi na jakims starym komplecie OZ. Twierdzi, ze juz ponad 180kkm a felgi ciagle proste. Oczywisice na zime ma identyczny komplet CYTAT("pieszy":21txjfko) Co do wytrzymałości:
Słyszałem, że kiedyś (kilka lat temu) różnice w jakości felg OZ typowo sportowych a "cywilnych" była bardzo zatarta. Podobo ostatnie lata przyniosły zmiany - sport to sport (wytrzymałośći ciężar na pierwszym miejscu), a "drogowe" stały się bardziej podobne do konkurencji. Musieli to zrobić, żeby z czegoś żyć. Zmieniły się materiały, technologia wykonania itp. Od miesiąca mam OZ Racing F1 więc trochę za mało, żeby już coś powiedzieć. Narazie jest OK. Profil opony 45 a zawiecha to żółte KONI więc twardo. Kilka większych studzienek już było i nic. F1 mi sie tez podobaja, ale nie moge ich znalesc w ofercie zadnego sklepu juz. Pozatym mi potrzeba cos z fiatowskim rozstawem srub Ogolnie wysluchalem juz opowiesci kumpla (weloletni fan rajdow, byly zawodnik-amator) o pogietych wachaczach i ciagle prostych felgach, przemawia do mnie fakt tego, ze tyle aut rajdowych startuje na kolach OZ... Ale odrobike odstrasza mnie cena. Za 15 cali musze zaplacic ponad 500 euro (Superturismo WRC), zdaje sobie sprawe, ze ta cena skads wynika. Nie chcialbym tylko aby wynikala z DAWNEJ renomy firmy Skad u mnie te obawy? Bo slyszalem tez opinie niepochlebne. Kilka osob wspominalo mi, ze jakosc wykonania nie odpowiada stosunkowo wysokiej cenie. Pocieszam sie, ze to slowa osob glownie nastawionych na felgi majace wygladac, ale mimo wszystko nie chcialbym utopic pol tysiaca w czyms co sie pognie po kilkudziesieciu tysiacach km. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Miałem kiedyś OZ Superturismo (opona 205/55/16) i Vivace (opona 195/50/15). Obie powyginałem bez wiekszych problemów Potrzebna tylko dobra dziura ...
-------------------- 2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa |
|
|
![]()
|
|
don padre Dołączył: Thu, 18 September 2003 Skąd: officially Boat. ![]() |
jakieś 100tysi zrobiłem na Racing F1. przy solidnym zaliczeniu krawężnika miałem do wymiany wahacze, felga była odrapana, wyważanie felg ani razu nie pokazało, że coś im dolega. z czystym sumieniem mogę polecić.
-------------------- Giulia/i3/S40/e36
'Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past'. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 11 January 2006 Skąd: www.ztr-tuning.pl ![]() |
Ja jestem zadowolony z Superturismo GT 17" sprawdzone w ciężkich warunkach już 1,5 roku i nadal proste...
-------------------- Celica ZTR Drag FWD Turbo 2GR-FE 1057HP 1075Nm 1/4 Best ET 9.5sec./260Km/h
Mistrz Polski Rover ZTR 1548cc 450HP BEST ET 10.83/400m TUNING TECHNICZNY I ELEKTRONICZNY WSZYSTKICH MAREK-INSTALACJE TURBO,CZĘŚCI ZAMIENNE,UKŁ. HAMULCOWE I ZAWIESZENIA,POMIAR MOCY, ECUMASTER EMU DET3 itp... Odwiedź moją stronę Celica ZTR Drag FWD Odwiedź moją stronę ZTR-Tuning |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sat, 14 October 2006 Skąd: Warszawa - Grochów ![]() |
mam chyba tak stary model OZetow ze nie ma ich juz w katalogach, ale od 3 lat na nich jezdze i zlego slowa nie powiem
polecam, bo ich wytrzymalosc nie jest przesadzona |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 06 January 2007 Skąd: to wiesz? ![]() |
Kolega ma Oz Ultraleggera i jest bardzo zadowolony a jezdzi na nich jakieś pół roku i miesiecznie robi po 2,5 tys km ,i zero oznak uszkodzenia,
-------------------- Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
Porsche Cayenne II V6 TDI Stage1+ |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
CYTAT("Elberoth":2f8ql4e1) Miałem kiedyś OZ Superturismo (opona 205/55/16) i Vivace (opona 195/50/15). Obie powyginałem bez wiekszych problemów Potrzebna tylko dobra dziura ...
Nawet na rajdach padają felgi,wystarczy tylko przy 100km/h wydzwonić w krawężnik. Pytanie zatem w co za dziury i przy jakiej prędkości wjeżdżałeś swoim autem? -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 31 October 2002 Skąd: z doliny zakutych łbów ![]() |
Dobre felgi ale za drogie IMHO jak na tą jakość.
Generalnie polecam choć ja kupiłbym inne. -------------------- ...
Tor Poznań 1:38:100 (na starym asfalcie) www.select-automotive.pl Spełniamy marzenia najtaniej... |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 26 May 2004 Skąd: Sosnowiec / Katowice ![]() |
OZ sam w sobie jest troche przereklamowany i " jedzie" na image rajdowym, ale fakt faktem, że są to solidne felgi. Jednak IMO troszke przepłacone.
Podobno starsze modele były bardziej wytrzymałe niż współczesne. Ostatnio przez moje ręce przeszły F1 17" , po 60 tyś km, na profilu 40 i musze przyznać, że na wyważarce nie wykazywały zbytnich odchyleń od normy. -------------------- CLS V8
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 23 December 2004 Skąd: Gdansk ![]() |
Dodam tylko tyle
-Superturismo waga koło 8.5 kg w rozmiarze 15" -Ultraleggera ponoć poniżej 6kg też w 15" |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 29 July 2003 Skąd: Sulechów - Zielona Góra ![]() |
A im lzej tym lepiej. Moje roty w 16" waza 6,3kg
-------------------- Tuuurbo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: zza winkla ![]() |
Mam 3 komplet (F1 Cup, Superturismo GT i Superleggera) na różnych autach. F1 już były prostowane no ale przebieg mają niebanalny. Superleggery też były prostowane, żadna felga nie jest niezniszczalna zależy jak wysoką jest gumą obciągnięta.
Jeżeli zależy Ci na efekcie pokazowym (że masz felgi tej akurat firmy) to za to dopłać. Jeżeli nie interesuje Cię aż tak bardzo jakość wykończenia a wolisz przyoszczędzić to kup inne. Natomiast sprawdza się w przypadku OZów teoria you get what you pay for. -------------------- Nie jestem pilotem Kubicy więc się nie lansuję że go znam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
CYTAT("Walter":28e4kjz7) -Superturismo waga koło 8.5 kg w rozmiarze 15" w wypadku tej felgi za waga idzie pancerna wytrzymalosc cos za cos.
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: z dupy... ![]() |
Supertuismo to chyba leader w wytrzymałości udarowej... Mam takie- trudno je zchetać...
Kuba -------------------- 530---------------220koni
LC----------------230 koni Evolution V------496 koni V12--------------408 koni |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 12 January 2005 Skąd: ScyZZor'kowo ![]() |
CYTAT("dejv667":27yxha5f) Skad u mnie te obawy? Bo slyszalem tez opinie niepochlebne. Kilka osob wspominalo mi, ze jakosc wykonania nie odpowiada stosunkowo wysokiej cenie.
Wszystko zależy od tego za ile je kupisz.To normalne,że ktoś ma większe wymagania i więcej oczekuje od felgi jak kupi w sklepie nówki sztuki za 4000zł niż osoba,która kupi takie same felgi na allegro za 1000zł Nie ma rzeczy niezniszczalnych.Jak dobrze sie zajeb... w dziurę to nawet felgę magnezową szlag trafi,bo jej już sie nie pospawa czy wyprostuje.Jakby nie patrzył to OZ produkuje jedne z najlepszych felg na świecie a jeśli ktoś będzie o nie dbał,to napewno będą mu długo służyć. -------------------- Nauka jazdy,przygotowywanie do KJS/OES - /Tor Kielce,Ułęż,NMnP/ - pisać PW ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 22 May 2005 Skąd: Krakow ![]() |
OZ sa produkowane ponoc inna technologia niz wiekszosc "tanich" felg. Sa spiekane , wiec maja lepsze wlasnosci niz odlewane
Niby za cene 15" OZ , mozna miec 16-17" innej firmy , ale porownania jakosciowego nie ma. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("Bullitt":3oud6t1o) Supertuismo to chyba leader w wytrzymałości udarowej... Mam takie- trudno je zchetać...
Kuba Eeee tam. Ja swoją 16" z oponą 205/55/16 a więc niezłym "balonem" wjechałem w jedną z warszawskich dziur i po feldze Normalnie wygieła się w jajo. Na szczęście kochany ZDM zapłacił -------------------- 2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 17:15 |