Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Fabia TDI i skrzynia od Fabi RS
Kamilbike
post Fri, 20 Jun 2008 - 17:21
Post #1

Forum Homee

Witam kolega ma Fabie 1.9TDI 101KM seria z programem na 150KM. Od jakiegos czasu narzeka na skrzynie biegow, podobno te skrzynie co ona ma slabo trzymaja juz takie moce. Jest zainteresowany skrzynia od Fabi RS, ale boi sie ze cos moze nie pasowac. Tlumacze mu ze te silniki sa takie same, wiec i skrzynia bedzie pasowala. Czy ktos bardziej doswiadczony moglby napisac cos wiecej w tym temacie? Ewentualnie na co uwazac przy zakupie takiej skrzyni?

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

--------------------
Reklama na forum jest możliwa jedynie na określonych warunkach.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 20 Jun 2008 - 17:21
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
zmoświ
post Fri, 20 Jun 2008 - 21:25
Post #2

Super User

razem ze skrzynią musi kupić kompletne sprzęgło ze skrzyni 6, poza tym aby skrzynia z fabii będzię p&p

+Quote Post
Wokan
post Fri, 20 Jun 2008 - 21:46
Post #3

User

Sa chyba dwa lub trzy rodzaje skrzyń 6-biegowych z Fabii RS, np: HDS i FSJ. HDS ma krótkie przełożenia, FSJ ma przełożenia podobne do 5-biegowej, z dołożonym 6 biegiem.

Sam jestem po wymianie skrzyni w swojej Fabii na szóstkę. Operacja nieskomplikowana, pod warunkiem, że masz wszystko co potrzeba oprócz samej skrzyni. Potrzebne są dodatkowo: kompletne sprzęgło 240 mm, rozrusznik od skrzyni 6, dolna łapa mocowania skrzyni 6, połosie napędowe od RSa. Powyższe elementy można brać z siostrzanych modeli (Polo, Ibiza).

Osobiście polecam HDSa - krótka czwórka i piątka fajnie się sprawdzają na trasie podczas wyprzedzania.

--------------------
Wokan
Fabia TDI++ powered by DYNOSOFT 226/425

+Quote Post
Kamilbike
post Fri, 20 Jun 2008 - 22:07
Post #4

Forum Homee

Wokan, a co sadzisz o tej skrzyni ?

klik

--------------------

+Quote Post
Wokan
post Sat, 21 Jun 2008 - 00:08
Post #5

User

No mam taką samą, ale co do tego konkretnego egzemplarza to nic więcej się nie da powiedzieć. Coś mi się wydaje, że widziałem już to ogłoszenie dawno temu.

Generalnie stara piątka a HDS to przepaść - jest cichsza, lepiej biegi wchodzą, no i różnica w dynamice na 4 i 5 jakby pod maską było 20 KM więcej smile.gif

--------------------
Wokan

+Quote Post
KruPin
post Sat, 21 Jun 2008 - 12:30
Post #6

Forum Killer

Nowszym odpowiednikiem HDS jest jeszcze skrzynia JNC, ktora sam zakupilem niedawno (z Ibizy FR TDI BLT).

Jest jeszcze skrzynia GUC / JNF, ktora jest jeszcze krotsza od powyzszych, ale ma masakrycznie dluga jedynke.

--------------------
Forum Leasing.pl

TDIRACINGTEAM

+Quote Post
Dominex
post Sat, 21 Jun 2008 - 13:39
Post #7

User

Witam, kiedys mialem plany by wsadzic 6 do starego caddy mk2tdi bo mam tam PDeka ale plany upadły i mam od golfa 4 : 6 biegowa skrzynie, sprzegło od sharana ze srubami, rozrusznik, ,półosie , wybierak zmiany biegow gdyby ktos byl zainteresowany to mam jeszcze drugie sprzeglo od tej skrzyni 240 mm i zapasowa tarcze i docisk, generalnie oddam w dobre rece smile.gif , info za komplet PW lub moge podac tel.

Dominik

+Quote Post
tdiik
post Sat, 21 Jun 2008 - 19:06
Post #8

Forum Killer

skrzynia z golfa nie pasuje do ibizy ani do fabii plug and play problem lapy ktora trzeba przerabiac. jak zmienisz skrzynie na 6 to musisz zmienic poloski jeszcze. poza tym z tego co sie orientuje bedzie problem z zegarami które tez trzeba zmienic bo w skrzyni 5tce czujnik predkosci jest na kablu ze skrzyni natomiast w 6 czyta predkosc z abs. taka konwersje co prawda w ibie pd 100 robil kolega arturoo z forum seat racing. jak szukasz skrzyni to wez sobie skrzynie z cupry guc. dluga jedynka jest fajna. jak chcesz miec skrzynie do oszczednej jazdy zeby woz ci malo palil to wez skrzynie FJW (fjs nie istnieje). tylko zemoca 150 koni na tej skrzynie przyspieszanie bedzie trwalo lata swietlne. jak mam cos doradzic to bierz skrzynie fjw. jnc to prawie to samo co guc ale ma krotka jedynke

--------------------
_http://img183.imageshack.us/img183/7263/avataribipk9.jpg

+Quote Post
Kamilbike
post Sun, 22 Jun 2008 - 20:37
Post #9

Forum Homee

Wlasnie chodzi o to zeby samochdo fajnie sie zbieral. Fabia jest w kombiaku, wiec wazy wiecej niz reszta Fabi. Mysle ze oszczednosc miedzy FJW a reszta nie bedzie az taka kolosalna, chyba ze bedzie to 5l roznicy na 100km tongue.gif

--------------------

+Quote Post
mate1983
post Sun, 29 Jun 2008 - 20:59
Post #10

Rookie

witam!
aby nie zakladac kolejnych podobnych tematow pozwole sobie podlaczyc sie do rozmowy -
na allegro znalazlem cos takiego:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5454613
czy silnik o mocy 130 koni nie byl montowany tylko w rsach?
jesli natomiast nietylko, jakie sa roznice miedzy ta skoda a fabia rs?
chodzi mi o kwestie mechaniczne,
pzdr

+Quote Post
Wokan
post Sun, 29 Jun 2008 - 21:08
Post #11

User

CYTAT(Kamilbike @ Sun, 22 Jun 2008 - 19:37) *
Wlasnie chodzi o to zeby samochdo fajnie sie zbieral. Fabia jest w kombiaku, wiec wazy wiecej niz reszta Fabi. Mysle ze oszczednosc miedzy FJW a reszta nie bedzie az taka kolosalna, chyba ze bedzie to 5l roznicy na 100km tongue.gif

Silnik 130KM był montowany TYLKO w RSach. Koleś z ogłoszenia albo ściemnia, albo nie wie co ma pod maską, albo ma zmieniony program na 130KM i o tym nie wspomnial.

--------------------
Wokan

+Quote Post
mate1983
post Sun, 29 Jun 2008 - 23:36
Post #12

Rookie

ehhh
cos mi to wlasnie za pieknie wygladalo...
przegladajac forum nei znalazlem tematow o modyfikowaniu vw polo, z silnikiem 1,9 o mocy 130KM...
za to sporo pisze sie o ibizie,
przypadek to czy jest jakis powod- nie wiem, w ibizie mozna latwo wymenic chlodnice, ma bardziej wytrzymaja skrzynie biegow??

+Quote Post
tdiik
post Sun, 29 Jun 2008 - 23:54
Post #13

Forum Killer

w polo ten silnik tez wystepuje ale niezmiernie rzadko polo 130 ps fabia 130ps oraz ibiza 130 ps maja ten sam silnik

--------------------
_http://img183.imageshack.us/img183/7263/avataribipk9.jpg

+Quote Post
Moshic
post Mon, 30 Jun 2008 - 01:04
Post #14

User

"Koleś z ogłoszenia albo ściemnia, albo nie wie co ma pod maską, albo ma zmieniony program na 130KM i o tym nie wspomnial. "

zapewne sugerowal sie czerwonym DI na pokrywie ktore w Fabii oznacza ATD (100KM) ... ASZ w Fabii RS ma cale czerwone TDI ;]

--------------------
Digital photography is for pussies !!! ...

+Quote Post
rumianko
post Mon, 30 Jun 2008 - 15:40
Post #15

Super User

CYTAT(mate1983 @ Sun, 29 Jun 2008 - 23:36) *
ehhh
przegladajac forum nei znalazlem tematow o modyfikowaniu vw polo, z silnikiem 1,9 o mocy 130KM...
przypadek to czy jest jakis powod- nie wiem, w ibizie mozna latwo wymenic chlodnice, ma bardziej wytrzymaja skrzynie biegow??

postaw sobie te 2 auta koło siebie - ibi i fabie to bedziesz sam wiedział dlaczego - mechanicznie jest to samo, a o polo nie mowie bo kupic ASZ`ta jest strasznie ciezko. no i faktycznie do ibizy masz orginalnie przygotowany FMIC z bpx`a

EOT!

--------------------
Facebook - Brk-tuning
1,9tdi + NX 13,3et

+Quote Post
mate1983
post Mon, 30 Jun 2008 - 18:52
Post #16

Rookie

napisalem do goscia z pytaniem czy to silnik asz i nagle ,,Skoda fabia 2003 rok 1,9tdi w wersji 130KM'' z ogłoszenia zmienila sie w ,,wersje atd po chip tuningu u Pana Godula''...

+Quote Post
vRS
post Tue, 01 Jul 2008 - 13:26
Post #17

Forum Killer

CYTAT(Moshic @ Sun, 29 Jun 2008 - 23:04) *
ASZ w Fabii RS ma cale czerwone TDI ;]

Oczywiście nie jest to regułą, u mnie litery TDI są srebrne, u kolegi ptk występuje jeszcze na pokrywie silnika znaczek RS'a którego u mnie nie ma więc ja bym się tym nie sugerował. Z tego co się orientuję RS'a można było kupić tylko w kolorze: czerwonym, żółtym, czarnym i srebrnym. Poza tym RS ma dwukolorowe fotele, zielone zaciski, felgi szprychowe 16''. Tak jak pisali koledzy powyżej, ASZ był dostępny w Ibizie FR, Fabi RS i w Polo.

--------------------
Michał [vRS]
Manual Devil

+Quote Post
piotrek_tsi
post Wed, 02 Jul 2008 - 00:36
Post #18

Super User

CYTAT(vRS @ Tue, 01 Jul 2008 - 13:26) *
ASZ był dostępny w Ibizie FR, Fabi RS i w Polo.

oraz Ibizie Sport wink.gif

--------------------
2.0 TFSI CLDA powered by R PERFORMANCE
www.VAG-racing.pl

+Quote Post
rennen
post Wed, 02 Jul 2008 - 10:09
Post #19

I live here !

CYTAT(mate1983 @ Sun, 29 Jun 2008 - 23:36) *
ehhh

Widziałem kiedyś polo 130 od compsportu zrobione o ile pamiętam na 200+ więc da się smile.gif

--------------------
'93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8

+Quote Post
Wokan
post Wed, 02 Jul 2008 - 12:16
Post #20

User

CYTAT(rennen @ Wed, 02 Jul 2008 - 09:09) *
Widziałem kiedyś polo 130 od compsportu zrobione o ile pamiętam na 200+ więc da się smile.gif

Nikt tu przeciez nie pisał, że się nie da. Chodzi o to, że Polówek z tym silnikiem jest bardzo mało. Przygniatająca większość to Ibizy.

--------------------
Wokan

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 11:37