![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 November 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
Witam kolega ma Fabie 1.9TDI 101KM seria z programem na 150KM. Od jakiegos czasu narzeka na skrzynie biegow, podobno te skrzynie co ona ma slabo trzymaja juz takie moce. Jest zainteresowany skrzynia od Fabi RS, ale boi sie ze cos moze nie pasowac. Tlumacze mu ze te silniki sa takie same, wiec i skrzynia bedzie pasowala. Czy ktos bardziej doswiadczony moglby napisac cos wiecej w tym temacie? Ewentualnie na co uwazac przy zakupie takiej skrzyni?
Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam -------------------- Reklama na forum jest możliwa jedynie na określonych warunkach.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 08 May 2005 Skąd: mam? Nie powiem ![]() |
razem ze skrzynią musi kupić kompletne sprzęgło ze skrzyni 6, poza tym aby skrzynia z fabii będzię p&p
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 29 October 2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Sa chyba dwa lub trzy rodzaje skrzyń 6-biegowych z Fabii RS, np: HDS i FSJ. HDS ma krótkie przełożenia, FSJ ma przełożenia podobne do 5-biegowej, z dołożonym 6 biegiem.
Sam jestem po wymianie skrzyni w swojej Fabii na szóstkę. Operacja nieskomplikowana, pod warunkiem, że masz wszystko co potrzeba oprócz samej skrzyni. Potrzebne są dodatkowo: kompletne sprzęgło 240 mm, rozrusznik od skrzyni 6, dolna łapa mocowania skrzyni 6, połosie napędowe od RSa. Powyższe elementy można brać z siostrzanych modeli (Polo, Ibiza). Osobiście polecam HDSa - krótka czwórka i piątka fajnie się sprawdzają na trasie podczas wyprzedzania. -------------------- Wokan
Fabia TDI++ powered by DYNOSOFT 226/425 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Reklama na forum jest możliwa jedynie na określonych warunkach.
|
|
|
![]()
|
|
No mam taką samą, ale co do tego konkretnego egzemplarza to nic więcej się nie da powiedzieć. Coś mi się wydaje, że widziałem już to ogłoszenie dawno temu.
Generalnie stara piątka a HDS to przepaść - jest cichsza, lepiej biegi wchodzą, no i różnica w dynamice na 4 i 5 jakby pod maską było 20 KM więcej ![]() -------------------- Wokan
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 21 June 2003 Skąd: Płock/W-wa ![]() |
Nowszym odpowiednikiem HDS jest jeszcze skrzynia JNC, ktora sam zakupilem niedawno (z Ibizy FR TDI BLT).
Jest jeszcze skrzynia GUC / JNF, ktora jest jeszcze krotsza od powyzszych, ale ma masakrycznie dluga jedynke. -------------------- Forum Leasing.pl
TDIRACINGTEAM |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 24 October 2006 Skąd: wOLSZTYN ![]() |
Witam, kiedys mialem plany by wsadzic 6 do starego caddy mk2tdi bo mam tam PDeka ale plany upadły i mam od golfa 4 : 6 biegowa skrzynie, sprzegło od sharana ze srubami, rozrusznik, ,półosie , wybierak zmiany biegow gdyby ktos byl zainteresowany to mam jeszcze drugie sprzeglo od tej skrzyni 240 mm i zapasowa tarcze i docisk, generalnie oddam w dobre rece
![]() Dominik |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 28 February 2004 Skąd: Bielsko B / Kraków ![]() |
skrzynia z golfa nie pasuje do ibizy ani do fabii plug and play problem lapy ktora trzeba przerabiac. jak zmienisz skrzynie na 6 to musisz zmienic poloski jeszcze. poza tym z tego co sie orientuje bedzie problem z zegarami które tez trzeba zmienic bo w skrzyni 5tce czujnik predkosci jest na kablu ze skrzyni natomiast w 6 czyta predkosc z abs. taka konwersje co prawda w ibie pd 100 robil kolega arturoo z forum seat racing. jak szukasz skrzyni to wez sobie skrzynie z cupry guc. dluga jedynka jest fajna. jak chcesz miec skrzynie do oszczednej jazdy zeby woz ci malo palil to wez skrzynie FJW (fjs nie istnieje). tylko zemoca 150 koni na tej skrzynie przyspieszanie bedzie trwalo lata swietlne. jak mam cos doradzic to bierz skrzynie fjw. jnc to prawie to samo co guc ale ma krotka jedynke
-------------------- _http://img183.imageshack.us/img183/7263/avataribipk9.jpg
|
|
|
![]()
|
|
Wlasnie chodzi o to zeby samochdo fajnie sie zbieral. Fabia jest w kombiaku, wiec wazy wiecej niz reszta Fabi. Mysle ze oszczednosc miedzy FJW a reszta nie bedzie az taka kolosalna, chyba ze bedzie to 5l roznicy na 100km
![]() -------------------- Reklama na forum jest możliwa jedynie na określonych warunkach.
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 01 April 2006 ![]() |
witam!
aby nie zakladac kolejnych podobnych tematow pozwole sobie podlaczyc sie do rozmowy - na allegro znalazlem cos takiego: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5454613 czy silnik o mocy 130 koni nie byl montowany tylko w rsach? jesli natomiast nietylko, jakie sa roznice miedzy ta skoda a fabia rs? chodzi mi o kwestie mechaniczne, pzdr |
|
|
![]()
|
|
Wlasnie chodzi o to zeby samochdo fajnie sie zbieral. Fabia jest w kombiaku, wiec wazy wiecej niz reszta Fabi. Mysle ze oszczednosc miedzy FJW a reszta nie bedzie az taka kolosalna, chyba ze bedzie to 5l roznicy na 100km ![]() Silnik 130KM był montowany TYLKO w RSach. Koleś z ogłoszenia albo ściemnia, albo nie wie co ma pod maską, albo ma zmieniony program na 130KM i o tym nie wspomnial. -------------------- Wokan
|
|
![]()
|
|
ehhh
cos mi to wlasnie za pieknie wygladalo... przegladajac forum nei znalazlem tematow o modyfikowaniu vw polo, z silnikiem 1,9 o mocy 130KM... za to sporo pisze sie o ibizie, przypadek to czy jest jakis powod- nie wiem, w ibizie mozna latwo wymenic chlodnice, ma bardziej wytrzymaja skrzynie biegow?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 28 February 2004 Skąd: Bielsko B / Kraków ![]() |
w polo ten silnik tez wystepuje ale niezmiernie rzadko polo 130 ps fabia 130ps oraz ibiza 130 ps maja ten sam silnik
-------------------- _http://img183.imageshack.us/img183/7263/avataribipk9.jpg
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 07 December 2005 Skąd: Osterdam ![]() |
"Koleś z ogłoszenia albo ściemnia, albo nie wie co ma pod maską, albo ma zmieniony program na 130KM i o tym nie wspomnial. "
zapewne sugerowal sie czerwonym DI na pokrywie ktore w Fabii oznacza ATD (100KM) ... ASZ w Fabii RS ma cale czerwone TDI ;] -------------------- Digital photography is for pussies !!! ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 04 June 2007 Skąd: inowrocław ![]() |
ehhh cos mi to wlasnie za pieknie wygladalo... przegladajac forum nei znalazlem tematow o modyfikowaniu vw polo, z silnikiem 1,9 o mocy 130KM... za to sporo pisze sie o ibizie, przypadek to czy jest jakis powod- nie wiem, w ibizie mozna latwo wymenic chlodnice, ma bardziej wytrzymaja skrzynie biegow?? postaw sobie te 2 auta koło siebie - ibi i fabie to bedziesz sam wiedział dlaczego - mechanicznie jest to samo, a o polo nie mowie bo kupic ASZ`ta jest strasznie ciezko. no i faktycznie do ibizy masz orginalnie przygotowany FMIC z bpx`a EOT! -------------------- Facebook - Brk-tuning
1,9tdi + NX 13,3et |
|
|
![]()
|
|
napisalem do goscia z pytaniem czy to silnik asz i nagle ,,Skoda fabia 2003 rok 1,9tdi w wersji 130KM'' z ogłoszenia zmienila sie w ,,wersje atd po chip tuningu u Pana Godula''...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 06 February 2006 Skąd: Warszał ![]() |
ASZ w Fabii RS ma cale czerwone TDI ;] Oczywiście nie jest to regułą, u mnie litery TDI są srebrne, u kolegi ptk występuje jeszcze na pokrywie silnika znaczek RS'a którego u mnie nie ma więc ja bym się tym nie sugerował. Z tego co się orientuję RS'a można było kupić tylko w kolorze: czerwonym, żółtym, czarnym i srebrnym. Poza tym RS ma dwukolorowe fotele, zielone zaciski, felgi szprychowe 16''. Tak jak pisali koledzy powyżej, ASZ był dostępny w Ibizie FR, Fabi RS i w Polo. -------------------- Michał [vRS]
Manual Devil |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 20 November 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
ASZ był dostępny w Ibizie FR, Fabi RS i w Polo. oraz Ibizie Sport ![]() -------------------- 2.0 TFSI CLDA powered by R PERFORMANCE
www.VAG-racing.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
ehhh cos mi to wlasnie za pieknie wygladalo... przegladajac forum nei znalazlem tematow o modyfikowaniu vw polo, z silnikiem 1,9 o mocy 130KM... za to sporo pisze sie o ibizie, przypadek to czy jest jakis powod- nie wiem, w ibizie mozna latwo wymenic chlodnice, ma bardziej wytrzymaja skrzynie biegow?? Widziałem kiedyś polo 130 od compsportu zrobione o ile pamiętam na 200+ więc da się ![]() -------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
Widziałem kiedyś polo 130 od compsportu zrobione o ile pamiętam na 200+ więc da się ![]() Nikt tu przeciez nie pisał, że się nie da. Chodzi o to, że Polówek z tym silnikiem jest bardzo mało. Przygniatająca większość to Ibizy. -------------------- Wokan
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 11:37 |