Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Elektryczna pompa wspomagania, Uniwersalna jaką wybrać?
racesupport
post Sun, 28 Sep 2025 - 22:03
Post #1

Forum Killer

Szukałem ale coś wyszukiwarka kuleje lub brak wątków. Chcę wyrzucić pompę z napędu i wrzucić elektryczno-hydrauliczna. Są pompy oplowskie na allegro

Widziałem też identyczne, przynajmniej z wyglądu, trw, gość sprzedaje jako właśnie do projektów, driftowozów itp. Macie jakieś sprawdzone i dobre pompy które dadzą ciśnienie w okolicy 110-140bar?

--------------------
Audi 80 B4 Competition Vr5T
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 28 Sep 2025 - 22:03
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Ziuzio
post Tue, 30 Sep 2025 - 07:56
Post #2

Forum Killer

Do rajdowania i dyscyplin, gdzie jest dużo kręcenia(przymulają przy szybkich przekładkach, nawet puszczone na maksa; zaś wtedy krótko żyją - około 500-600km oesowych, co zależy też pewnie od wielu czynników) to kiepski wybór.
Lepiej już jakaś wspoma na kolumnę kierowniczą z Corsy C, Twingo czy Seicento, które nie wymagają za wiele sygnałów do poprawnej pracy.

+Quote Post
Rezor
post Tue, 30 Sep 2025 - 12:42
Post #3

Forum Killer

mam EPAS z opla agila, do manewrowania wystarczająca ale siła też nie powala. Wceśniej miałem wspomaganie EPS z SAXO, kompatowe, da się regulować ciśnienie napięciem sprężyny

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
done4
post Tue, 30 Sep 2025 - 19:29
Post #4

Forum Killer

CYTAT(Rezor @ Tue, 30 Sep 2025 - 12:42) *
mam EPAS z opla agila, do manewrowania wystarczająca ale siła też nie powala. Wceśniej miałem wspomaganie EPS z SAXO, kompatowe, da się regulować ciśnienie napięciem sprężyny

Są też na rynku potencjometry do wspomagań elektrycznych.
https://www.servtronic.com/products/corsa-b...h-ecu-plug-epas

+Quote Post
drag_op
post Tue, 30 Sep 2025 - 20:34
Post #5

Frequent User

Obczaj wspomaganie z megane 2 i pochodnych. Jest elektryczne, zamontowane na kolumnie i siła sterowana PWMem. Z tego co wiem EMU bez problemu sterowanie tym ogarnia.

--------------------
`05 Renault Sport Megane 225 5d

+Quote Post
racesupport
post Tue, 30 Sep 2025 - 21:12
Post #6

Forum Killer

O kurcze to mnie zmartwiliście, to te co są na allegro po 500zł czy nawet po 700zł reklamowane jako wypasione do driftu itp to nie działają ?

--------------------
Audi 80 B4 Competition Vr5T

+Quote Post
Andrzejsr
post Tue, 30 Sep 2025 - 22:35
Post #7

Forum Clubber

CYTAT(done4 @ Tue, 30 Sep 2025 - 19:29) *
Są też na rynku potencjometry do wspomagań elektrycznych.
https://www.servtronic.com/products/corsa-b...h-ecu-plug-epas

O, taki właśnie mam w Westfieldzie torowym z tj samej firmy, ze wspomaganiem z Opla Agilla / Suzuki któreś. Kierownica lekutko chodzi 280mm , ale ten potencjometr tylko delikatnie reguluje, przynajmniej u mnie.

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post
Ziuzio
post Wed, 01 Oct 2025 - 11:57
Post #8

Forum Killer

CYTAT(racesupport @ Tue, 30 Sep 2025 - 22:12) *
O kurcze to mnie zmartwiliście, to te co są na allegro po 500zł czy nawet po 700zł reklamowane jako wypasione do driftu itp to nie działają ?

Każda sytuacja jest inna, zależy od konstrukcji przekładni kierowniczej, restryktorów w układzie, zastosowanego oleju i temperatury w układzie wspomagania, podłączenia elektrycznego, opon, geometrii zawieszenia, nawierzchni, poziomu wymagań kierowcy, dyscypliny, itd.. Jeżeli pogodzisz się z "szarpaniem/przeskakiwaniem" siły wspomagania w jakichś skrajnych sytuacjach, to epompa czy epas jest ok. Jeśli chcesz bezkompromisowy układ wspomagania, to tylko klasyczna pompa hydrauliczna.

+Quote Post
Rezor
post Wed, 01 Oct 2025 - 11:58
Post #9

Forum Killer

CYTAT(Andrzejsr @ Tue, 30 Sep 2025 - 22:35) *
ale ten potencjometr tylko delikatnie reguluje, przynajmniej u mnie.

Dokładnie, potencjometr nie przeskoczy mocy silnika w kolumnie. Ja u siebie czuje różnice wł/wył ale na pewno nie chodzi tak lekko jak setup EPS

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 02 Oct 2025 - 21:31
Post #10

Forum Clubber

CYTAT(Rezor @ Wed, 01 Oct 2025 - 11:58) *
Dokładnie, potencjometr nie przeskoczy mocy silnika w kolumnie. Ja u siebie czuje różnice wł/wył ale na pewno nie chodzi tak lekko jak setup EPS

To znaczy ten potencjometr jest nie wprost na któymś kabelku a z własnym "modułem" małym elektronicznym. Są też w tej firmie takie regulujące siłę wspomagania w zależności od prędkosci ( z GPS ) .
Własnie nie wiem czy to mojego egzemplarza problem, czy wszystkie tak mają. Wg producenta powinienem wyraćnie czuć różnicę w sile w zal od ust potencjometru. A ja czuję niewyraźnie, ale za dużo zachodu z demontażm żeby reklamować i próbować drugi , a ta siła jaką daje jest idealna. Mogłem kierownicę 280mm założyć, gorące slicki , ciane kręte sekcie i wciąż nadgarstki nie bolą (a bolą mnie łatwo) .
No ale racessuport ma nieco cięższe i "nieco" smile.gif mocniejsze auto i te koła przednie w nim mają masę pracy do wykonania, nie wiem czy Opel Agilla był do tkich obciążeń przewidziany...

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 05 November 2025 - 07:15