Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Dwumasowe koło zamachowe a trzęsienie przy przyspieszaniu
1602
post Sun, 23 Sep 2007 - 16:49
Post #1

Frequent User

Auto: Seat TDI ASV z 2001 roku
Objaw: mocniejsze wciskanie gazu powoduje trzęsienie się auta, dygotanie plastików wewnątrz
Do samej dynamiki nie mam żadnych zastrzeżeń.
Auto jest kompletnie seryjne.
Czy ono posiada dwumasowe koło zamachowe które może powodować taki objaw?
dziękuję

--------------------
Starlet KP60 - jeżdżę na co dzień

Fiat 126p - sam naprawiam
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 23 Sep 2007 - 16:49
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
tdiik
post Sun, 23 Sep 2007 - 19:21
Post #2

Forum Killer

jak dla mnie masz wyrabana poduszke pod silnikiem. dwumas sie telepie jak stoisz na wolnych obrotach a nie jak dodajesz gazu. pojedz i sprawdz

--------------------
_http://img183.imageshack.us/img183/7263/avataribipk9.jpg

+Quote Post
gość_Szyd(L)o_*
post Sun, 23 Sep 2007 - 20:18
Post #3

Podepne się pod temat. VW Golf IV 1.9 Tdi na pompie dokładnie modelu silnika nie znam. Na wolnych obrotach słychać wyraźnie metaliczne telepanie/stuk, podczas jazdy, na wyższych obrotach nic nie słychać, silnik chodzi równo, nie ma problemu z przyspieszaniem. Po wciśnięciu sprzęgła stuk znika, biegi wchodzą idealnie, sprzęgło się nie ślizga. Czy to oznaka padniętego dwumasu?

+Quote Post
arti_dg
post Sun, 23 Sep 2007 - 23:49
Post #4

User

CYTAT("Szyd(L)o":2dy2zacm)
Podepne się pod temat. VW Golf IV 1.9 Tdi na pompie dokładnie modelu silnika nie znam. Na wolnych obrotach słychać wyraźnie metaliczne telepanie/stuk, podczas jazdy, na wyższych obrotach nic nie słychać, silnik chodzi równo, nie ma problemu z przyspieszaniem. Po wciśnięciu sprzęgła stuk znika, biegi wchodzą idealnie, sprzęgło się nie ślizga. Czy to oznaka padniętego dwumasu?

Mamy identyczne objawy w mondeo. Do tego czuc drzenie na pedale sprzegla. Mechanik stwierdzil 2- mas

+Quote Post
marcin_TDI
post Mon, 24 Sep 2007 - 09:57
Post #5

User

1602 masz dwumas do wymiany i tyle. przy jakich obrotach masz to drzenie ??

--------------------
Seat LeON TDI - club 100KM/1L

pozdrawiam - Marcin ;]

+Quote Post
pavel
post Mon, 24 Sep 2007 - 10:47
Post #6

Moderator

CYTAT("1602":2080essm)
Objaw: mocniejsze wciskanie gazu powoduje trzęsienie się auta, dygotanie plastików wewnątrz
Do samej dynamiki nie mam żadnych zastrzeżeń.

Sprawdź wewnętrzne przeguby pólosi czy nie maja luzów poprzecznych

--------------------
zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP

+Quote Post
mashrum
post Mon, 24 Sep 2007 - 12:53
Post #7

Rookie

siema koledzy mialem podobny problem co wy, trzeslo autem dosc mocno przy przypspieszaniu w pewnym zakresie obrotow, na postoju trzeslo znaczni mniej, po wymianie kola dwumasowego wszystko wrocilo do normy

pozdrawiam

+Quote Post
marcin_TDI
post Mon, 24 Sep 2007 - 13:10
Post #8

User

prosta metoda. rozpedz sie do predkosci 50km/h , wrzuc piaty bieg i wcisnij gaz do oporu, jak bedzie drzalo na 100% dwumas do wymiany. i nie rob tak za czesto bo sie z nim szybko pozegnasz, to tylko w ramach testu. a jak dobrze poszukasz to jest caly kpl tarcza+docisk+lozysko oporowe+dwumas do kupienia za ok 1300zl nowka i w dodatku troszke mocniejsze od serii (dexx-auto)

--------------------
Seat LeON TDI - club 100KM/1L

pozdrawiam - Marcin ;]

+Quote Post
zmoświ
post Mon, 24 Sep 2007 - 13:50
Post #9

Super User

ja bym stawiał na urwaną poduchę albo przegub wewnętrzny

+Quote Post
rumianko
post Mon, 24 Sep 2007 - 14:09
Post #10

Super User

u mnie tak samo trzesie buda jak wcisne na 6 gaz do oporu, i 2masa mam na 100% do wymiany, zadne poduszki itp.

+Quote Post
tomp
post Mon, 24 Sep 2007 - 14:11
Post #11

Forum Homee

CYTAT("Szyd(L)o":1o1e3q3o)

Ja mialem identycznie w ARL'u, słychac bylo tylko stukanie na wolnych obrotach, nie bylo zadnych drgań. Okazalo sie po wyjęciu, ze owszem koło jest idealnie proste ale tarcze koła zatarły/zablokowały się i nie obracały się względem siebie. Diagnoza inna niz zwykle ale skutek ten sam - kolo do wymiany

--------------------
"The smarter you play, the luckier you'll be"

+Quote Post
arti_dg
post Mon, 24 Sep 2007 - 23:29
Post #12

User

CYTAT("marcin_TDI":ox3b58p5)
prosta metoda. rozpedz sie do predkosci 50km/h , wrzuc piaty bieg i wcisnij gaz do oporu, jak bedzie drzalo na 100% dwumas do wymiany. i nie rob tak za czesto bo sie z nim szybko pozegnasz, to tylko w ramach testu. a jak dobrze poszukasz to jest caly kpl tarcza+docisk+lozysko oporowe+dwumas do kupienia za ok 1300zl nowka i w dodatku troszke mocniejsze od serii (dexx-auto)

A jesli drzy na niskich biegach? Na 1 i 2. Ponizej 2 tys cale auto wpada w wibracje. Jak wspomnialem na niskich biegach jest to bardzo intensywne... Tez 2-mas?

+Quote Post
mashrum
post Tue, 25 Sep 2007 - 02:50
Post #13

Rookie

siema ja tak mialem ze na 1 i 2 przy przyspieszaniu auto dostawalo wibracji jakby silnik odrzutowy sie zalaczal, po wymianie dwumasa ustalo

pozdrawiam

+Quote Post
QBAelectric
post Sat, 27 Oct 2007 - 23:58
Post #14

Rookie

...Witam...a powiedzcie mi prosze czy ja w swoim ALH (2mas do wymiany bo po chipie w momencie osiagania max momentu obrotowego czyli pedal w podlodze na wysokim biegu przy niskiej predkosci kolo wpada w wibracje) moge zastosowac zwykle sprzeglo bez 2 masu ??...jak tak to prosze Bardzo o Info jaki to musi byc komplet(typ) i jakie beda objawy w stosunku gdybym zastosowal oryginalny 2 mas...

+Quote Post
spons
post Sun, 28 Oct 2007 - 16:35
Post #15

Frequent User

Kolo z 1z lub 2,0 16v z corrado lub czegos podobnego, sprzeglo z VR6 AAA.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 14:14