![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 20 September 2005 ![]() |
Auto: Seat TDI ASV z 2001 roku
Objaw: mocniejsze wciskanie gazu powoduje trzęsienie się auta, dygotanie plastików wewnątrz Do samej dynamiki nie mam żadnych zastrzeżeń. Auto jest kompletnie seryjne. Czy ono posiada dwumasowe koło zamachowe które może powodować taki objaw? dziękuję -------------------- Starlet KP60 - jeżdżę na co dzień
Fiat 126p - sam naprawiam |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 28 February 2004 Skąd: Bielsko B / Kraków ![]() |
jak dla mnie masz wyrabana poduszke pod silnikiem. dwumas sie telepie jak stoisz na wolnych obrotach a nie jak dodajesz gazu. pojedz i sprawdz
-------------------- _http://img183.imageshack.us/img183/7263/avataribipk9.jpg
|
|
|
gość_Szyd(L)o_* |
![]()
|
![]() |
Podepne się pod temat. VW Golf IV 1.9 Tdi na pompie dokładnie modelu silnika nie znam. Na wolnych obrotach słychać wyraźnie metaliczne telepanie/stuk, podczas jazdy, na wyższych obrotach nic nie słychać, silnik chodzi równo, nie ma problemu z przyspieszaniem. Po wciśnięciu sprzęgła stuk znika, biegi wchodzą idealnie, sprzęgło się nie ślizga. Czy to oznaka padniętego dwumasu?
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 10 April 2006 Skąd: dąbrowa g. ![]() |
CYTAT("Szyd(L)o":2dy2zacm) Podepne się pod temat. VW Golf IV 1.9 Tdi na pompie dokładnie modelu silnika nie znam. Na wolnych obrotach słychać wyraźnie metaliczne telepanie/stuk, podczas jazdy, na wyższych obrotach nic nie słychać, silnik chodzi równo, nie ma problemu z przyspieszaniem. Po wciśnięciu sprzęgła stuk znika, biegi wchodzą idealnie, sprzęgło się nie ślizga. Czy to oznaka padniętego dwumasu?
Mamy identyczne objawy w mondeo. Do tego czuc drzenie na pedale sprzegla. Mechanik stwierdzil 2- mas |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 29 December 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
1602 masz dwumas do wymiany i tyle. przy jakich obrotach masz to drzenie ??
-------------------- Seat LeON TDI - club 100KM/1L
pozdrawiam - Marcin ;] |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 April 2003 Skąd: Kwidzyn/Grudziądz ![]() |
CYTAT("1602":2080essm) Objaw: mocniejsze wciskanie gazu powoduje trzęsienie się auta, dygotanie plastików wewnątrz
Do samej dynamiki nie mam żadnych zastrzeżeń. Sprawdź wewnętrzne przeguby pólosi czy nie maja luzów poprzecznych -------------------- zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 25 August 2007 Skąd: Gdańsk ![]() |
siema koledzy mialem podobny problem co wy, trzeslo autem dosc mocno przy przypspieszaniu w pewnym zakresie obrotow, na postoju trzeslo znaczni mniej, po wymianie kola dwumasowego wszystko wrocilo do normy
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 29 December 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
prosta metoda. rozpedz sie do predkosci 50km/h , wrzuc piaty bieg i wcisnij gaz do oporu, jak bedzie drzalo na 100% dwumas do wymiany. i nie rob tak za czesto bo sie z nim szybko pozegnasz, to tylko w ramach testu. a jak dobrze poszukasz to jest caly kpl tarcza+docisk+lozysko oporowe+dwumas do kupienia za ok 1300zl nowka i w dodatku troszke mocniejsze od serii (dexx-auto)
-------------------- Seat LeON TDI - club 100KM/1L
pozdrawiam - Marcin ;] |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 08 May 2005 Skąd: mam? Nie powiem ![]() |
ja bym stawiał na urwaną poduchę albo przegub wewnętrzny
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 04 June 2007 Skąd: inowrocław ![]() |
u mnie tak samo trzesie buda jak wcisne na 6 gaz do oporu, i 2masa mam na 100% do wymiany, zadne poduszki itp.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Katowice ![]() |
CYTAT("Szyd(L)o":1o1e3q3o) Podepne się pod temat. VW Golf IV 1.9 Tdi na pompie dokładnie modelu silnika nie znam. Na wolnych obrotach słychać wyraźnie metaliczne telepanie/stuk, podczas jazdy, na wyższych obrotach nic nie słychać, silnik chodzi równo, nie ma problemu z przyspieszaniem. Po wciśnięciu sprzęgła stuk znika, biegi wchodzą idealnie, sprzęgło się nie ślizga. Czy to oznaka padniętego dwumasu?
Ja mialem identycznie w ARL'u, słychac bylo tylko stukanie na wolnych obrotach, nie bylo zadnych drgań. Okazalo sie po wyjęciu, ze owszem koło jest idealnie proste ale tarcze koła zatarły/zablokowały się i nie obracały się względem siebie. Diagnoza inna niz zwykle ale skutek ten sam - kolo do wymiany -------------------- "The smarter you play, the luckier you'll be"
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 10 April 2006 Skąd: dąbrowa g. ![]() |
CYTAT("marcin_TDI":ox3b58p5) prosta metoda. rozpedz sie do predkosci 50km/h , wrzuc piaty bieg i wcisnij gaz do oporu, jak bedzie drzalo na 100% dwumas do wymiany. i nie rob tak za czesto bo sie z nim szybko pozegnasz, to tylko w ramach testu. a jak dobrze poszukasz to jest caly kpl tarcza+docisk+lozysko oporowe+dwumas do kupienia za ok 1300zl nowka i w dodatku troszke mocniejsze od serii (dexx-auto)
A jesli drzy na niskich biegach? Na 1 i 2. Ponizej 2 tys cale auto wpada w wibracje. Jak wspomnialem na niskich biegach jest to bardzo intensywne... Tez 2-mas? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 25 August 2007 Skąd: Gdańsk ![]() |
siema ja tak mialem ze na 1 i 2 przy przyspieszaniu auto dostawalo wibracji jakby silnik odrzutowy sie zalaczal, po wymianie dwumasa ustalo
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 27 October 2007 Skąd: Gniezno WLKP ![]() |
...Witam...a powiedzcie mi prosze czy ja w swoim ALH (2mas do wymiany bo po chipie w momencie osiagania max momentu obrotowego czyli pedal w podlodze na wysokim biegu przy niskiej predkosci kolo wpada w wibracje) moge zastosowac zwykle sprzeglo bez 2 masu ??...jak tak to prosze Bardzo o Info jaki to musi byc komplet(typ) i jakie beda objawy w stosunku gdybym zastosowal oryginalny 2 mas...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 24 August 2006 Skąd: Siewierz ![]() |
Kolo z 1z lub 2,0 16v z corrado lub czegos podobnego, sprzeglo z VR6 AAA.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 14:14 |