Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Dobry warsztat Japan Performance w Szczecinie
SIPOK
post Sun, 18 Feb 2007 - 12:14
Post #1

User

Sie ma,

Wkó...il mnie warsztat w którym do tej pory robilem wozy. A mam nie blachy temat - swap silnika w Lexusie IS 200 - z 1G-FE na 1JZ-GTE.
Plus oczywiscie, wieksze turbiny, sportowy komputer itd. Mimo ze jestem ze Szczecina, to wydaj mi się ze nie ma tu dobrych specjalistów od tego typu zabawek.

Może ktoś coś wie ?

Sipok RPM

--------------------
TOYOTA - the best metal on the Earth
Lexus IS200 - wkrótce IS-GTR
TOYOTA 4Runner TRD monster - off-road limusine
3 x TOYOTA Corolla kombi D4D NAVI-MEDIA - praca, praca
TOYOTA Celica Vth - poszła do nowego drivera
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 18 Feb 2007 - 12:14
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
ptq
post Sun, 18 Feb 2007 - 22:36
Post #2

Forum Killer

a gdzie robiłeś wcześniej?

+Quote Post
rISky
post Thu, 01 Mar 2007 - 11:54
Post #3

Frequent User

Zauważyłem że ktoś ze Szczecina zamierza wrzucić 2JZ-GTE do IS200 (przynajmniej tak jest w opisie) - link poniżej

http://allegro.pl/item168344836_lexus_i ... 7000k.html

Możesz zadać pytanie sprzedajacemu gdzie planuje to robić... Może właśnie gdzieś niedaleko ciebie....

No chyba ze to Ty zmieniłeś zdanie i to jest Twoje ogłoszenie

+Quote Post
BeeMiX
post Thu, 01 Mar 2007 - 16:10
Post #4

Moderator

Sądząc po wizytówce jaką SIPOK dał mojemu ojcu gdy zaczepił go na parkingu pod Galaxy by pokazał mu silnik to raczej jego 1G-FE

--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L

+Quote Post
SIPOK
post Thu, 01 Mar 2007 - 22:38
Post #5

User

Tak, to mój,
ogoszenie zmajstrowaem ( o 2JZ ) zanim mialem 1JZ ...
Są chętni ?
Acha, moja Celica też czeka - na aukcji na allegro - obok silnika 1G-FE

Added after 27 seconds:

Tak, to mój,
ogoszenie zmajstrowaem ( o 2JZ ) zanim mialem 1JZ ...
Są chętni ?
Acha, moja Celica też czeka - na aukcji na allegro - obok silnika 1G-FE
Acha, kwestia warsztatu się wyjaśnia ...

--------------------

+Quote Post
KajaK
post Tue, 06 Mar 2007 - 21:51
Post #6

Super User

SIPOK ja jestem ze Stargardu i powiem Ci ,że całe nasze województwo to jeden wielki ... W całym Stargardzie nikt nawet nie ma urządzenia do zmierzenia ciśnienia oleju a jakiś koleś kiedyś przez telefon powiedział mi 1600zł za wystrojenie SMT6 a w Warszawie robią to za 300 u super mistrza 500/600 Ja sie już poddałem i robie wszystko sam u siebie(kolegi w warsztacie). Jakbys kogoś znalazł to daj znać. W Szczecinie w Toyocie tez nie za bardzo mają pojęcie co to Toyota. W Nowogardzie jest podobno w miare rozgarnięty zespół i biorą 60zł za godzine ale nie wiem czy interesuje Cie swap w ASO Takze albo zakasaj rękawy albo laweta i poznań albo Wawa i nie wiem czy to nie okaze sie tańszym rozwiązaniem niz ciaganie sie od warsztatu do warsztatu. Ja tak ciągałem fiata jak chciałem wrzucić motor 2,0 od sierry 3 warsztaty po 3 miesiące i nic. W Szczecinie strasznie brakuje warsztatów tuningowych!

--------------------
Sprzedam Nissana Silvie FJ20E

+Quote Post
SIPOK
post Wed, 07 Mar 2007 - 09:37
Post #7

User

KajaK,

masz racje, wiocha aż piszczy ... Ja chciałem robić wóz w Krakowie, jednak prawdopodobnie znalazłem ekipe która to zrobi w Szczecinie ... Wczoraj wstawiłem Lexa do warsztatu ... Dam znać za jakiś czas ...

Pozdrawiam

--------------------

+Quote Post
KajaK
post Wed, 07 Mar 2007 - 12:01
Post #8

Super User

Powiem Ci ze ja siedze 4 dni w wawie i 3 stargard/szczecin i wawa bardziej mi wiocha zajezdza niz nasz region jest tylko jedno ale u nas nie ma duzego zapotrzebowania na wysokiej klasy usługi jest mało ludzi z konkretna kasa. Jak u mnie na warsztacie powiedziałem że dałem 12tysiecy za 25letnie auto (zajebista AE86) to sie wszyscy poprzewracali a juz 3 miesiąc tłumacze ludzią co to szpera i jak to działa. Ale mam teraz mojego magicznego kolege mechanika ktorego do prac mechanicznych naprawde moge polecic ma chłopak głowe na karku!! Kiedyś spędziłem w Częstochowie na wielkim warsztacie (gdzie stały 3 ae86 i znaja je na wylot i robia fury pokroju EVO VIII) z 2 mechanikami 3 godziny żeby wyciągnąć półoś z AE no i nic nie daliśmy rade spakowałem graty i pojechałem do Krzyśka zdemontowałem koło zacisk i mowie krzyśu trzeba to wyjąć ... Krzyśek podumał podumał poszedł na zaplecze przynióśł kilka blach jakieś śruby i wymontował zapieczoną od 20stu lat półoś w 5-10 min bez urzywania siły a tam te barany napierdalały 20kg młotami. Chłopak nie ogarnia jeszcze wysokiej elektroniki i takich tam Hi-Tech ale mechanikiem jest zajebistym! I TANIM naprawde.

--------------------

+Quote Post
SIPOK
post Mon, 26 Mar 2007 - 21:29
Post #9

User

Wóz stoi bez silnika, 1JZ-GTE czeka, obok niego skrzynia nabyta od LukiegoJ - i jest to R154 ( ! ), body kit płynie z HongKong'u, zbieram resztę zabawek ... Czas leci nieubłaganie, prawdopodobnie nie dotrzymam redline : 28.04.2007 ... Bardzo cieszy mnie małe logo YAMAHA obok logosa TOYOTA ( podobnie miałem w Celice na 3S-GE ... Ach, te wiertarki ... Z czasem nie jest najlepiej - ale cóż ... jest R154 zamiast W58, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ...

Added after 11 minutes:

Wóz :

http://www.carmultimedia.pl/SH102940.JPG
http://www.carmultimedia.pl/SH102942.JPG

śliczne, małe logo producenta wiertarek :

http://www.carmultimedia.pl/SH102948.JPG

--------------------

+Quote Post
KajaK
post Sun, 29 Apr 2007 - 13:35
Post #10

Super User

Teraz ja szukam ale nie warsztatu a kogoś kto wystroi mi auto silnik 4a-ge SMT6 !! Ewentualnie wypożyczy sonde szerokopasmową. Kiedyś kogoś znalazłam w Szczecinie ale 1500zł za strojenie troszke mnie rozwaliło jak w Warszawie płace 300zł :> Czekam na pomoc ! Namiary mogą być na PW.

--------------------

+Quote Post
rISky
post Sat, 02 Jun 2007 - 16:02
Post #11

Frequent User

Na jakim etapie jesteście z projektem lexa/kto nad nim pracuje? Jestem ciekaw efektu...
Kiedy planujecie zakończenie prac/jazdy próbne?
Pzdr

+Quote Post
SIPOK
post Sat, 02 Jun 2007 - 16:34
Post #12

User

Sie ma,

robota idzie do przodu - ale niestety sporo wolniej niż zakładałem.
Wynika to z tego że do tematu podszedłem kompleksowo - oprócz kwestii napędu - także przebudowa nadwozia, wnętrza, ect. Pracują nad nim blacharsko - np. poszerzenie komory silnika i tunelu na skrzynie - Panowie z Auto Mariusz z Łukasińskiego - kwestie tapicerskie - nowe skórki - to Rysio Ulacha - genialny tapicer - napęd to zadanie Panów Michała i Marcina - ale oni występują incognito - i wreszcie kwestie elektroniki - sprzęt 2DIN z GPS,TV,radio, DVD-DivX-Mp3, SD-MMC i USB oraz wzmacniaczem i dotykowym ekranem 6,5 cala - to z oferty mojej firmy - to moja robota.
Generalnie wóz oprócz tego że ma dawać mi obłędną radość z jazdy, to także będzie democarem - wozem reklamowym dla kilku moich firm i marek : BSK Notebook, Luxis, Car Multimedia Systems, Designerium i tego czegoś co powstaje równolegle z tym wechikułem - czyli RPM - Japan Performance Garage.

Plan - koniec kwietnia - nie wypalił - plan koniec czerwca - stoi pod znakiem zapytania - choć staram się mocno - w końcu będzie West vs. East ... ale kto wie ...

Może za bardzo poważnie podszedłem do sprawy, ale staram się zribić to naprawdę porządnie. Dużym problemem jest znalezienie kompa Apexi dedykowanego do 1JZ-GTE bez VVTi do '96 roku. Jak już sie trafił - to gościu przebił cenę o ok. $700 - i sprzęt wyparował z Ebay'a w minutę. Są za tanią kasę do wersji z VVTi po 96, ale to mnie nie urządza. Podobnie sprzęgło - nie robię spieka na zamówienie - a ku tylko biorę wyczynowe dedykowane do 1JZ-GTE - R154 - tak do 700 / 800 koni - coś jak XTR lub OS Giken - co z kolei trochę kosztuje. Spieprzył mi właśnie BellHousing do tego silnika i skrzyni z Ebaya - a nie kupowałem, bo firma maiała 3 czy 4 i przez 2 czy 3 miechy nie było chętnych. Wczoraj przyszedł dzień zakupowy - ślinka mi pociekła - a tu Bell brak ! I tak w kółko.

Risky,

W każdym razie jak robotę skończę przed śniegami - choć globalne ocieplenie idzie to pewnie śniegu ni będzie tej i następnych zim ( notabene Toyota 1JZ-GTE i 2JZ-GTE wycofała z uwagi na emisję CO2 - więc trochę mi głupio, ale nie odmówię sobie tego mimo mojej świadomości ekologicznej - to nie omieszkam poinformować Ciebie - w pierwszej kolejności - a i innych którzy się tu naparzali w zakresie wyższości Świąt Bożego Narodzenia ( 1JZ-GTE ) nad Świętami Wielkiej Nocy ( 2JZ-GE - T )
o fakcie iż mój sprzęt działa, lata nisko nad ziemią, wywołując popłoch wśród dresów w BMW i wilgotność wśród dziewcząt ...

W każdym razie :

Sparing na dystansie wiadomym proponuję oraz zawody na torze, ulicy i w lotach między planetarnych ...

Respect for all

Sipok

--------------------

+Quote Post
rISky
post Sat, 02 Jun 2007 - 17:18
Post #13

Frequent User

Fajnie, że idzie do przodu i widzę, że zapowiada się grubo hmmm chyba muszę swojego bardziej "podrasować"

W takim razie czekam na info o zakonczeniu a tym czasem powodzenia w dalszych pracach

a tak BTW z zewnątrz bedzie seria czy jakiś bodykit juz sobie upatrzyłeś?

+Quote Post
SIPOK
post Sat, 02 Jun 2007 - 17:20
Post #14

User

Dzięki

--------------------

+Quote Post
BeeMiX
post Sat, 02 Jun 2007 - 22:26
Post #15

Moderator

Ladnie ladnie SIPOK bylem u Ciebie w firmie z tydzien temu, niestety tylko twoj brat byl, ciekaw wlasnie bylem jak tam postepy Jak skonczysz to bedzie jedna z szybszych fur w szczecinie. Masz moze jakies fotki z rozwoju prac?

--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L

+Quote Post
SIPOK
post Sun, 03 Jun 2007 - 18:01
Post #16

User

Bodykit TRD kupilem w HongKongu za niecale $500 ... Porownajcie ceny u nas ... Notabene jak dobrze pojdzie to nastepnym krokiem w moich poczynaniach biznesowych bedzie firma tuningowa ze sprzeaza uslug i performance parts do japonczykow - na razie funkcjonuje jako luzna, nieformalna grupa RPM - Japan Performance Garage. W kazym razie woz bedzie mial dyskretnie agresywny wyglad, co bedzie zauwazalne dla znawcow i smakoszy ... Zadnych powiginanych spoilerow, skrzydel od JumboJeta tylko dyskrecja, elegancja i brutalna sila. Felgi nie duze, mam 2 komplety 17 i chyba wystarczy ... Foto nie podaję jeszcze - ale juz niedlugo. Na razie zapraszam na stronke http://www.carmultimedia.pl do dzialu NASZ DEMOCAR. Acha - ten kit TRD to ten ktory jest na 1 zdjeciu - ten czarny.

--------------------

+Quote Post
rISky
post Tue, 18 Mar 2008 - 23:13
Post #17

Frequent User

Witam,

odgrzebuję kotleta (akurat w tym temacie, bo osobnego nie ma) ponieważ jestem ciekaw co tam w siostrzanym projekcie? jakiś progres? Jakieś zmiany w stosunku do pierwotnych planów? czy na ten sezona dacie radę? No i kiedy ta kreska wink.gif?

Pozdro!

+Quote Post
SIPOK
post Tue, 22 Apr 2008 - 12:19
Post #18

User

Sie'mka rISky,

Walczymy ostro, czy damy radę na ten sezon - czas pokaże - generalnie każda kolejna modyfikacja pociąga następną - oraz
z każdym dniem coraz więcej pomysłów. Wchodzi mnóstwo gratów z kosmosu - jak dodatkowe subframe'y usztywniające ( pod przednie i tylne zawieszenie ), zawias regulowany na wys. ( może nawet regulowany z kabiny elektromagnetycznie TEIN - ale drogi jest skubany ... ), spowalniacze zwane hamulcami - nawiercane i nacinane z klockami ceramicznymi, na zamówienie wykonujemy kompletne chłodnice, wydech, dolot, i cholera wie co jeszcze smile.gif Szeroko zakrojona modyfikacja nadwozia jest sporym wyzwaniem - podobnie jak zgromadzenie gratów do 1JZ'a połączonego z R154 ( czytaj małych pierdólek które nikomu by nie przyszły do glowy ). Tak trochę steruję obecnie w kierunku przygotowania wozu wg. specyfikacji Mistrzostw Polski Wyścigów Samochodowych ( nie chodzi o 1/4 smile.gif, ale jak to zwykle bywa z dużymi planami jest spowalniacz w postaci budzetu smile.gif
W każdym razie pamiętam i nie omieszkam ustawić się na kresce z Tobą rISky, oraz z każdym innym kto wyrazi ochotę, oraz z tymi którzy ochoty nie wyrażą, a mi sie nawiną smile.gif Jednak z góry zaznaczam że bardziej mnie kręci jazda torowa, ale oczywiście do przodu też można !
W każdym razie zajeb...cie Ci rISky zazdroszczę iż przemieszczasz się swoim wehikułem, gdy na kó..wa mać tylko o tym marzę smile.gif

Szacunek

Sipok

CYTAT(rISky @ Tue, 18 Mar 2008 - 22:13) *
Witam,

odgrzebuję kotleta (akurat w tym temacie, bo osobnego nie ma) ponieważ jestem ciekaw co tam w siostrzanym projekcie? jakiś progres? Jakieś zmiany w stosunku do pierwotnych planów? czy na ten sezona dacie radę? No i kiedy ta kreska wink.gif?

Pozdro!

--------------------

+Quote Post
benek
post Sun, 27 Apr 2008 - 16:45
Post #19

User

i co? znaleźliście jakiś dobry warsztat z kumatymi chłopakami od japońców? bo generalnie hondy robi Wojtek w Solokarze, a inne marki?

--------------------
honda addicted

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 03 August 2025 - 06:24