Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Czyszczenie wtryskiwaczy środkami typu STP, K2
wachus
post Sat, 28 Jul 2018 - 20:29
Post #1

User

Witam

Pytanie odnośnie co do skuteczności środków do czyszczenia wtryskiwaczy np k2, stp, molly itp. Czy jedynie wchodzą w grę ultradźwięki?

No i pytanie najważniejsze czy można w ogóle mówić o polepszeniu sprawności 20 letnich wtryskiwaczy ? Czy to zmęczenie materiału i jak już to jedynie zastępować je jakimiś innymi nowymi

Moje wtryskiwacze nie są zatkane, zapieczone ale zastanawia mnie czy można zrobić im spa i przywrócić im sprawność/wydajność (bo zapewne po takim czasie nie mają fabrycznej) co by mogło wpłynąć na efektywność rozpylania i dawkowania mieszanki a co za tym idzie mniejsze zużycie paliwa.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 28 Jul 2018 - 20:29
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
kkkacper
post Sat, 28 Jul 2018 - 21:37
Post #2

Forum Killer

wedlug mnie psu na dupe te wszystkie specyfiki wink.gif

--------------------
Szukasz wtrysków? Zapraszam ;)

+Quote Post
hexx #2
post Sun, 29 Jul 2018 - 03:12
Post #3

Forum Homee

Jak regularnie zalewasz to coś tam dadzą.. ale jak już są zatkane "na amen" to lepiej ultradźwiękami.

+Quote Post
bdb
post Sun, 29 Jul 2018 - 18:04
Post #4

User

także uważam, że wiele te środki nie dają, chyba, że w dużej ilości a tu idziemy już w koszty ale i tak do końca nie wiemy czy wszystko jest ok
zawodowo zajmuję się czyszczeniem wtrysków lpg i pb i mogę powiedzieć, że nawet po naszym fachowym wyczyszczeniu nie zawsze wszystkie wtryski nadają się do powtórnego założenia
powodem są różnice w wydajności, a to jest bardzo istotne w samochodach gdzie sonda jest zbiorcza na wszystkie cylindry
w przypadku, gdzie jeden wtrysk ma mniejszą wydajność od pozostałych auto jedzie na tym cylindrze na ubogo, a konsekwencje tego znamy
ostatnio czyściłem wtryski GDI z trzycylindrowego forda, po czyszczeniu jeden miał 10%mniejszą wydajność , klient rozważny kupi używki i skompletujemy 3szt o identycznej wydajności - zaznaczę, że wydajność mierzymy przy ciśnieniu od 0 do 180 bar

+Quote Post
CZUCZU
post Sun, 29 Jul 2018 - 21:34
Post #5

Moderator

Ja wysyłam do Dziaka. Wyczyszczą, pomierzą, kupujesz.nowe gumki i już

+Quote Post
kkkacper
post Sun, 29 Jul 2018 - 22:42
Post #6

Forum Killer

Jak widze dziaka pomiary to smiac mi sie chce.. wszystkie ktore widzialem identyko.. robia mega dobra robote ale z tym jakos mi nie leza.. Top Setup z Krosna polecam, chlopaki godni polecenia wink.gif

--------------------
Szukasz wtrysków? Zapraszam ;)

+Quote Post
jackkpl
post Mon, 30 Jul 2018 - 09:53
Post #7

I live here !

Nie ma co demonizować tych różnic wydajności na wtryskach. 5% to nie dramat - gdyby tłoki miały płynąć przy zmainie mieszanki o 5% to każde 10 letnie auto by miało taką usterkę smile.gif.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
bdb
post Mon, 30 Jul 2018 - 10:05
Post #8

User

masz rację 5% to niewiele, szczególnie dla osób, które jeżdżą jak zwykły Kowalski
Ci, którzy kręcą silniki na wysokie obroty już tak dobrze nie mają

+Quote Post
jackkpl
post Mon, 30 Jul 2018 - 13:42
Post #9

I live here !

CYTAT(bdb @ Mon, 30 Jul 2018 - 10:05) *
masz rację 5% to niewiele, szczególnie dla osób, które jeżdżą jak zwykły Kowalski
Ci, którzy kręcą silniki na wysokie obroty już tak dobrze nie mają

Ja opieram się na własnych doświadczeniach. U mnie wtryski miały rozrzut 2.6 3.9 3.9 0 po czyszczeniu, zamontowałem, upalam 3 lata. Lambda w okolicy 0.83 na doładowaniu z odcinka 9200rpm. Problemy? Nie zauważyłem smile.gif. Teoria teorią, a praktyka praktyką. Jak ktoś na małym turbo lata WOT po autostradzie, to go te 5% nie uratuje.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 01 July 2025 - 09:51