![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 21 June 2004 ![]() |
Wiem, ze pytanie moze i scisle techniczne nie jest , ale jest to dla mnie cholernie wazne... pytalem juz wielu "fachowcow" i sam nie wiem co robic. Oponki 205/50/R17 maja wejsc na fele 8J,17H. Praktycznie wiem, ze to mozliwe, ale moze ktos z Was jezdzi na czyms takim i napisze jak to jest w praktyce. Jeden facet mi powiedzial, ze przy mocnym wejsciu w zakret moze sciagnac gume z felgi. Tak wiec... moze ktos... cos ??
PS: Teraz jezdze na 205/55/R16, felga to chyba 7" - czy odczulbym roznice w przyspieszeniu ?? pozdrawiam |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 16 November 2002 Skąd: Warszawa (okolice) ![]() |
Moim zdaniem może być ciężko, bo kolega ma założone na 8 calowe 17-stki opone 215 na profilu 40 i felga zdecydowanie wystaje względem opony, więc przy 205-tce to raczej kiepsko będzie.
A co do estetyki powyższego rozwiązania się nie wypowiadam bo są gusta i guściki. -------------------- _http://WWW.RIDAZ-UNIT.PL
GTRmotorsport HETMAN Drifting Team :) |
|
|
![]()
|
|
Wystaje bo ma profil 40...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 29 November 2003 Skąd: stolica ![]() |
CYTAT("Hotsauce":3lp1xex2) Jeden facet mi powiedzial, ze przy mocnym wejsciu w zakret moze sciagnac gume z felgi. Myślę, że to całkiem możliwe. Dodatkowo zniszczysz sobie rant felgi. Raczej poszukałbym felgi 7" do opon 205. CYTAT PS: Teraz jezdze na 205/55/R16, felga to chyba 7" - czy odczulbym roznice w przyspieszeniu ??
Zależy od masy felgi. Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() SRTW Dołączył: Mon, 20 October 2003 Skąd: Wrocław ![]() |
Faktycznie może na zakręcie ściągnąć oponę, ale nawet jeśli tego nie zrobi to bardzo szybko nie będziesz miał bieżnika na brzegach opony.
Znajomy mial na takich felgach opony 215 i ranty szybko były w tragicznym stanie, kup lepiej felgi 7" albo opony minimum 225 Pozdr |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 17 February 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
nie polecam, wsadziłem kiedyś 205/45/16 na felgę 16x7,5 i wyglądało to fatalnie, oczywiście da się wsadzić 205 na 8 cali ale będzie wyglądało to jak przepompowany balon, brrr
-------------------- _http://www.five-fingers.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: z Reguły ![]() |
CYTAT("markietelli":2vye6obf) , oczywiście da się wsadzić 205 na 8 cali ale będzie wyglądało to jak przepompowany balon, brrr
chyba coś Ci się pomyliło jak balon to będzie wyglądało 205 na feldze 5,5'' ( znam z autopsji taki wyczyn ) 205 na 8'' wejdzie bez problemu, nie będzie się zsuwać z felgi ( chyba że będziesz jeździł na ciśnieniu 1 atm. ) jedyny minus to możliwość szybkiego uszkodzenia rantu felgi, bo będzie bardzo wystawał na zewnątrz gdyż opona ułoży się w kształcie jakby stożka. Jeśli chcesz coś takiego zobaczyć to przejżyj w Empiku niemieckie gazey tuningowe, tam opona węższa od felgi to częsty przypadek ( ze względu na przepisy zabraniające wystawania opony poza obrys pojazdy, a nie koła - jak w POlsce ) -------------------- ///M
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 11 July 2003 Skąd: Łódź ![]() |
A co powiecie o oponie 205/50/16 na feldze 6 cali?
Jak to będzie się w zakrętach zachowywało? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 26 November 2002 Skąd: poznan ![]() |
wejsc wejdzie na bank kolega miał 135 na 6 calach
tylko trzeba bedzie zakładac szpryca do montazu opon tirowych a czym mniejsza opona -------------------- czołg sprzedany
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 24 March 2003 Skąd: Lublin ![]() |
Moj znajomy jezdzi juz kilka miesiecy na 8J 17` i oponie 205/40 , faktycznie rant felgi jest odsloniety , trzeba bardzo uwazac. Fotki jak to wyglada mozna zobaczyc tu http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=80. Ogolnie fajnie wyglada jak opona jest wezsza od felgi. Ale jest cholernie niepraktyczne. Znajomy przez wiekszy czas jazdy po miescie musi jezdzic 40km/h.
Natomiast przy 7J oponka 205 idealnie pasuje Imek : 205 na 6J to pomylka , za bardzo baloniasta bedzie opona. Sam mam 195/50/15 na 7J i uwazam ze jest idealnie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 29 March 2004 Skąd: WF i WWL ![]() |
IMHO ideal to
6'5 - 205 7 - 215 7,5 - 225 8 - 235 i wiecej itd sam mam 7,5x 17J z 225/45R17 -------------------- ex najszybszy SAAB w Polsce
ex pierwszy Viggen cabrio w Polsce Teraz jakiś marny 9-5 po chipsie by Coobcio |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: z Reguły ![]() |
CYTAT("Scirocco":1dae7esi) Imek : 205 na 6J to pomylka , za bardzo baloniasta bedzie opona.
I do tego będzie opona pracując ścierała wewnętrzną krawędź felgi -------------------- ///M
|
|
|
![]()
|
|
tia... tego sie balem. Musze zapomniec o felgach, a okazja byla - za 1500 zl AZEV Type C igly... fele mialy isc na Golfa 4... a ze silnik tylko 1.6 nie bede robil posmiewiska zakladajac 225 (tymbardziej ze 205 to juz przesada). Dzieki wszystkim, pozdro
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 07 April 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
eee....a mój brat ma na felach 8x17cali opony 205x40...czy toznaczy że lepiej jes zmienic ?? jak narazie wszystko gra...ale podobno lepiej nie kusic losu
-------------------- Usunięto reklamę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 14 January 2004 Skąd: krakow ![]() |
mam w hondzie del sol 215/40/16 na 9 calowych felgach nic sie nie dzieje ,jezdze po miescie ile sie da jedynie trzeba uwarzac na ranty
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 24 March 2003 Skąd: Lublin ![]() |
CYTAT("BlitzTuner":2lnyxfhy) eee....a mój brat ma na felach 8x17cali opony 205x40...czy toznaczy że lepiej jes zmienic ?? jak narazie wszystko gra...ale podobno lepiej nie kusic losu
Jezeli jezdzi ostroznie, i nie wjezdza na krawezniki to niech jezdzi dalej. Wezsza opona trzyma sie lepiej na szerszej feldze ( zakrety ). No moze przy ekstremalnych zakretach jak opona jest niedopompowana , to moze lekko podrzec rant o asfalt . Ale jezeli pilnuje sie cisnienia i jezdzi ostroznie po dziurach to mozna tak smigac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
takie naciaganie opony tylko pogarsza prowadzenie sie samochodu
ja u siebie na 7x16" felgi zalozylem opony 195 i jezdzilo sie srednio zwlaszcza po koleinach, jak zmienialem opony na 215 to myslalem ze bedzie tylko gorzej a tu bylo dokladnie odwrotnie a niby 195 to minimalny zalecany rozmiar dla felgi o szerokosci 7" a jednak roznica jest -------------------- 2:05.534 Tor Poznań - zwykłe Combo na SP9000
2:26.273 - seria Combo 1.3CDTI następnym razem testuję Vivaro 1.9 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 14:51 |