![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
Witam
Jak można z oryginalnego czujnika temperatury oleju w silniku M54(występuje w bardzo wielu silnikach BMW) podać wartość na dodatkowy zegar? Lub gdzie zainstalować nowy czujnik temperatury oleju w tym silniku? Sposób z trójnikiem znam, ale jest dość dyskusyjny. A gdyby pomiędzy przewodem olejowym do Vanosa, a podstawką filtra oleju włożyć tulejkę z gwintem na czujnik? Ma to sens? Do Vanosa olej idzie chyba ciągle przy szybszej jeździe? Pozdrawiam -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 05 January 2010 Skąd: z garażu ![]() |
W podstawie filtra oleju pod przewodem vanosa ,obok czujnika oleju ,masz jedną lub więcej zaślepek (na klucz typu torx bodajże).Wykręć jedną z nich i nagwintuj pod swój czujnik.Ja tak zrobiłem.Koszt u tokarza 10zł. Czujnik zamontowany w ten sposób mierzy temperaturę oleju na powrocie z filtra.U mnie szybko łapie temperaturę 110 po chwili ostrzejszej jazdy, więc wskazania są ok.Wkręcając czujnik uszczelniłem teflonem bo ię delikatnie sączyło.
ps:Nie musiałeś zakładac nowego tematu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 07 November 2013 Skąd: Limanowa ![]() |
Obowiązkowo później zmierzyć laserem tem. Przy gwincie czujnika i porównać z zegarem i zapamiętać odchyłkę. Przy turbie nie ma problemu bo wkrecamy w trójnik zasilania turbiny i mamy caly czas aktualna tem. Oleju ,gorzej w n.a. Ale pod vanosa mozna spróbować
-------------------- ET 10.6 @ 220 KM/H
E36 Coupe Drag 1/4 Mili |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 09 August 2009 Skąd: Dolny Śląsk ![]() |
Znaczy z tego co zrozumiałem wystarczy ori czujnik połączyć z jakimkolwiek wskaźnikiem bo i tak później trzeba go wyskalować na zasadzie- strzałka pokazuje 120 C znaczy silnik mi się dopiero dogrzewa ???
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 November 2004 ![]() |
Glupi pomysl bo czujniki temp oleju sa nieliniowe i nic nie da pomiar odchylki bo bedzie on rozny w roznych puntkatch wykresu kazdy wskaznik jest wyskalowany pod "swoj" czujnik i nie podlacza sie byle jakiego czujnika do byle jakiego zegara bo to bedzie pokazywalo pogode w bangladeszu a temp oleju
Pozdrawiam -------------------- Wskaźniki4w1 EGT, Boost, Temperatura i ciśnienie Oleju + Boost Kontroler
http://www.racingforum.pl/Wskazniki-do-projektow-budzetowych-4w1-EBC-t118442.html Wielokanałowy wskaźnik EGT http://www.racingforum.pl/Wielokanaowy-wskanik-EGT-t118766.html |
|
|
![]()
|
|
m52owner właśnie widziałem takie dwie dziwne zaślepki na torx. W którą się lepiej wpiąć? Czy bez różnicy?
Czyli to jest temperatura oleju idącego bezpośrednio z filtra "na silnik"? Czujnik będzie VDO i zegar VDO. Chyba, że coś innego polecacie? -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 05 January 2010 Skąd: z garażu ![]() |
CYTAT W którą się lepiej wpiąć? W tą gdzie twoim zdaniem będzie lepszy przepływ. |
|
|
![]()
|
|
Będzie to jakoś widać po ich wykręceniu? Nigdy nie montowałem dodatkowych czujników.
-------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 19:01 |