![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 August 2005 Skąd: MMZ ![]() |
Witam, chcę kupić IC wagnera w UK o wartości ok 6000zł. Czy będzie za to naliczone cło przy imporcie do kraju? Bo jesli tak to średnio mi sięto opłaca i lepiej kupić w PL
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
to czy bedzie clo zalezy od miejsca produkcji tegoz, standardowo naliczaja VAT ( od kwoty z FV ) + koszt obslugi celnej dla agencji ( zwykle od okolo 60 do 100 pln - przynajmniej z takimi kwotami ja sie spotkalem )
jesli kupisz uzywke na jakims portalu to beda chcieli od Ciebie dowod zakupu, ale np mialem przypadek ze byla kupowana torba Louis Vuiton uzywana w japoni, sprzedawca wystawil kwit ze torba jest stara, uzywana i z plastiku ( wszystko prawda ) i zadnego cla nie bylo ani oplaty za obsluge - mimo ze szpej byl drogi mimo wszystko |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
cytuje:
Zgodnie z art. GOODS. 5 Umowy o handlu i współpracy między UE i UK, cła na wszystkie towary są zakazane. W praktyce oznacza to, że do wszystkich towarów przywożonych z UK do UE ma zastosowanie stawka celna w wysokości 0% koniec cytatu. Warunkiem jest że towar został wyprodukowany w UK. Za to doliczą VAT. -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 August 2005 Skąd: MMZ ![]() |
dolicza vat drugi raz? chce kupic NOWY intercooler wagnera w sklepie internetowym. W UK jest 1000zł tanszy niz u nas.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
jak kupisz w UK z przeznaczeniem na export to sprzedadza Ci towar w cenie netto ( bez vatu angielskiego ktory jest chyba 21% )
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
i wtedy dopłacisz VAT na granicy Unii. Tak czy siak VAT bedzie. Walczysz najwyżej o róznice w VAT PL/UK
-------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
... stawka celna w wysokości 0% koniec cytatu. Warunkiem jest że towar został wyprodukowany w UK. Niby tak, ale kupowałem kilka rzeczy wykonywanych w UK i to na zamówienie indywidualne i mimo że sprzedający dopisywał że towar został wyprodukowany w UK, cło doliczali, a nie mam czasu się kopać z tym urzędem celnym. Raz zacząłem to się doczepili że nie użył sprzedawca konkretnej co do słowo w słowo , przecinek itd formułki jaką oni mają na kartce że tak ma być . To nic że znaczenie to samo, ale nie. Tak że jak w UK jest w cenie zbliżonej co w Polsce czy gdzieś w EU dostępne , to lepiej nie z UK bo 10 % więcej. Plus opłata jakaś dla agencji celnej itd. A VAT podwójny też mi się zdarzyło zapłacić - zamawiałem towary przed Brexitem więc zapłaciłem z VAT, później różne perypetie producenta, wysłał po Brexicie , z rachunkami itd gdzie stało że zapłaciłem VAT już w UK, ale nie vat nasz bach też dowalili. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 17 December 2009 Skąd: Kruszwica ![]() |
W UK 1000 zł taniej. Odlicz vat i dochodówkę z faktury przy zakupie na firmę w PL i już masz 2000 różnicy. Samo odliczenie vat daje tą samą cenę.
Szkoda sensu... jak mawiał znajomy ![]() -------------------- Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.
B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad Punto Evo 1.4T |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 16:22 |