Shoutbox 0 nowych PW 

> Usunięcie "secondary air injection" i innych gratów.Pytanie do znawców 1.8T
Szkapek28
post Thu, 03 Dec 2009 - 11:06
Post #1

User

Witam
Jakoś na dniach zakładam oil catch tanka i przy okazji zajrzałem na ten link http://www.audizine.com/forum/showthread.php?t=235106
i moje pytanie co to daje i po co to robią?wywalają egr oki rozumiem ale po co wywalają reszte gratów (po stronie kierowcy).....chodzi mi po głowie aby coś takiego zrobić u siebie bo strasznie przeszkadza (w pociągnięciu rurki od turbo do IC) mi ta plastikowa pompa na dole .Silnik A4 2002 1.8T AVJ.Szukałem odp na to pytanie na forum A4 , ale nie znalazłem.....więc próbuje tu.
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Wspieraj forum
post Thu, 03 Dec 2009 - 11:06
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
TMQ
post Thu, 03 Dec 2009 - 12:29
Post #2

Frequent User

Nie daje nic poza tym że masz mniej gratów pod maską.Robia to po to żeby mieć czystszy wygląd pod maską. Wywalają układ SAI, układ zaworu N249 taki "clean" jest u nich bardzo modny i robią to bo jest trendy.
Jedynie sam bypass zaworu n249 może przynieść efekt w postaci szybszej i pewniejszej reakcji zaworu DV.

+Quote Post
marecek
post Thu, 03 Dec 2009 - 12:38
Post #3

Super User

to nie jest EGR, tylko secondary air injection - suszarka dmuchająca w kolektor wydechowy tylko po to, żeby dopalić wzbogaconą mieszankę na zimnym silniku... to cholerstwo z biegiem czasu się psuje, rurki parcieją, pękają, pojawiają się głupie błędy związane z tym, że układ secondary air injection nie śmiga lub zawór wykonawczy (ta metalowa sztanga na tyle silnika) przepuszcza. Każdy fault z tego dziadostwa wita cię radosnym, pomarańczowym MIL-em na desce rozdzielczej wink.gif Stąd pomysł na pozbycie się tego...

--------------------
Lanos STI, na arabskich szlakach...

+Quote Post
Szkapek28
post Thu, 03 Dec 2009 - 13:08
Post #4

User

oki czegoś się dowiedziałem , dziękuję biggrin.gif .....moje pytanie czy moge tą czarną,plastikową suszarkę oraz ten "secondary air injection" wywalić jak w tym poście (bo przeszkadz mi to cholerstwo w poprowadzeniu rurki z kwasiaka od turbo do IC) czy nie odbije się to niekorzystnie na pracy silnika? bład SAI będę chciał wyłaczyc u jakiegoś tunera.

+Quote Post
marecek
post Thu, 03 Dec 2009 - 13:23
Post #5

Super User

to wywal, tylko zaślep otwór wlotowy zaworu SAI (tego, co nazywają w artykule EGR), bo będzie Ci się uchylał. Licz się z check enginem jeśli odepniesz wtyczkę od "suszarki" (może to się da jakimś rezystorem załatwić?).

BTW. Mi to nie przeszkadza, rury się ładnie pomieściły, a suszarka straszy ludzi na chodnikach jak się od czasu do czasu włączy wink.gif

--------------------
Lanos STI, na arabskich szlakach...

+Quote Post
Szkapek28
post Thu, 03 Dec 2009 - 13:34
Post #6

User

CYTAT(marecek @ Thu, 03 Dec 2009 - 13:23) *
to wywal, tylko zaślep otwór wlotowy zaworu SAI (tego, co nazywają w artykule EGR), bo będzie Ci się uchylał. Licz się z check enginem jeśli odepniesz wtyczkę od "suszarki" (może to się da jakimś rezystorem załatwić?).

BTW. Mi to nie przeszkadza, rury się ładnie pomieściły, a suszarka straszy ludzi na chodnikach jak się od czasu do czasu włączy wink.gif

oki ale czy nie wpłynie to negatywnie na pracę silnika....w końcu ta suszara dmucha powietrze do kolektora , które chyba jest tam w danej chwili potrzebne.

+Quote Post
Maxim555
post Thu, 03 Dec 2009 - 14:52
Post #7

Forum Homee

dmucha do kolektora wydechowago

+Quote Post
Paulus31
post Fri, 04 Dec 2009 - 20:44
Post #8

Frequent User

CYTAT(marecek @ Thu, 03 Dec 2009 - 13:23) *

To tałatajstwo nie jest włączone w układ samodiagnozy, więc ze "shrekiem" nie ma problemów smile.gif .

--------------------
Potrzebne teile do skrzyni EVS

+Quote Post
poziek
post Sat, 05 Dec 2009 - 22:43
Post #9

Forum Killer

CYTAT(Paulus31 @ Fri, 04 Dec 2009 - 20:44) *
To tałatajstwo nie jest włączone w układ samodiagnozy, więc ze "shrekiem" nie ma problemów smile.gif .

jeżeli cokolwiek ruszy w SAI to będzie miał checka na desce

+Quote Post
Paulus31
post Sat, 05 Dec 2009 - 23:24
Post #10

Frequent User

CYTAT(poziek @ Sat, 05 Dec 2009 - 22:43) *
jeżeli cokolwiek ruszy w SAI to będzie miał checka na desce

Jeżeli wywali przekaźnik sterujący pompą powietrza i zawór N249 (chyba taki to numer) to owszem. Ale jeżeli wywali tylko samą pompę, przewody, mechaniczny zawór i zatka dopływ powietrza do mechanicznego zaworu to nie.

--------------------

+Quote Post
poziek
post Sat, 05 Dec 2009 - 23:29
Post #11

Forum Killer

na N249 robi się tzw. pętelkę i nie trzeba go wywalać

co do samego przekaźnika nie jestem pewien wiec nie będę się upierał ale faktycznie byłoby super gdyby dzięki temu check nie wyskakiwał

+Quote Post
Paulus31
post Sun, 06 Dec 2009 - 20:40
Post #12

Frequent User

CYTAT(poziek @ Sat, 05 Dec 2009 - 23:29) *

co do samego przekaźnika nie jestem pewien wiec nie będę się upierał ale faktycznie byłoby super gdyby dzięki temu check nie wyskakiwał

Mam u siebie wyrzuconą pompę, przewody i zawór mechaniczny. Został tylko przekaźnik i N249. Żadnego "shreka" nie ma ani w pamięci podręcznej ani zasadniczej smile.gif . Jeżdżę tak od ponad 2 lat.

--------------------

+Quote Post
poziek
post Sun, 06 Dec 2009 - 21:08
Post #13

Forum Killer

W takim razie kox

+Quote Post
Rogalotti
post Sun, 06 Dec 2009 - 22:23
Post #14

Forum Killer

Da sie te wszystkie rzeczy wyjac z pod maski łacznie z elektryka-zaworkami i powyłaczac kody błędów. Tak żeby nie było błędów miekkich czy tam stałych z czujników. No lights on dashboard ect :-)

Pozdrawiam.

+Quote Post
Szkapek28
post Mon, 07 Dec 2009 - 07:35
Post #15

User

CYTAT(poziek @ Sat, 05 Dec 2009 - 23:29) *

oki pentelkuje zawór N249 ,ten przewód co szedł od DV do N249 wpinam teraz w kolektor tak? czy wtyczki od N249 i N112 maja byc podpięte do zaworów? i jeszcze jedno od N112 do tego mechanicznego zaworu który zaslepiam(EGR) idzie wężyk-usuwam go??czy zaślepiam?

+Quote Post
Paulus31
post Tue, 15 Dec 2009 - 21:11
Post #16

Frequent User

CYTAT(Szkapek28 @ Mon, 07 Dec 2009 - 07:35) *
oki pentelkuje zawór N249 ,ten przewód co szedł od DV do N249 wpinam teraz w kolektor tak?

Tak.
CYTAT
czy wtyczki od N249 i N112 maja byc podpięte do zaworów?

Tak, ponieważ zawory są objęte diagnozą i w wypadku ich nie popięcia zakodowany zostanie błąd.
CYTAT
i jeszcze jedno od N112 do tego mechanicznego zaworu który zaslepiam(EGR) idzie wężyk-usuwam go??czy zaślepiam?

najbezpieczniej zaślepić, chyba że odłączysz dodatkowo wężyk od wejścia turbiny. A le w takim przepadku i tak trzeba ten króciec zaślepić więc na jedno wychodzi :-) .

--------------------

+Quote Post
Szkapek28
post Wed, 16 Dec 2009 - 08:14
Post #17

User

wielkie dzięki mam już jasność

+Quote Post
Ciapciak
post Wed, 16 Dec 2009 - 18:19
Post #18

Super User

chciałem u siebie zrobić też obejście tego n249 wg.tego schematu

dostałem się do tego n249 i teraz mam pytanie

przewód od DVki 1 musze połączyć z gruszką 2 i potem podpiąć do nich przewód od podciśnienia w kolektorze 3
natomiat króciec i przewód zaznaczone na zółto połączyć ze sobą , nie kumam tego za bardzo

jakby co to wklejam jeszcze jedną fotkę

btw. po lekturze tego topicu http://clubtt.pl/forum/topics25/usuwanie-n...4d4a0e3431c3868

już sam nie wiem , jak do tego się zabrać , czy puścić przewód z DVki do kolektora bezpośrednio a reszte zaślepić

--------------------
www.meganecoupe.pl

+Quote Post
TMQ
post Wed, 16 Dec 2009 - 19:42
Post #19

Frequent User

Ja zrobilem tak że poprowadzilem nowy przewod podcisnienia z kolektora do DV a przewód oryginalny do dv zaślepiłem, n249 zostawiłem podłaczony tak jak był.Zero błędów i mam sterowanie DV bezposrednio z kolektora.

+Quote Post
Ciapciak
post Wed, 16 Dec 2009 - 20:05
Post #20

Super User

wpiąłeś się trójnikiem tutaj , czy tylko sam przewód z DVki do kolektora a ori zaślepiłeś ( ten co jest pod spodem )

fotka z ttclub

--------------------
www.meganecoupe.pl

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 04 July 2025 - 17:17