![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 11 November 2004 Skąd: warszawa ![]() |
Hej
Dzis bylem swiadkiem radosnej sceny podczas strojenia samochodu gdy skonczyla mi sie benzyna Vpower Racing i akurat bylem blisko orlenu to zatankowalem Verwe 98. Po zatankowaniu vervy odczyt z sondy lambda spadl srednio o 0.1 V przy WOT i temp. gazow wydechowych spadla o 50-75C. Wydaje mi sie ze jest to kwestia tego ze verva ma mniej oktanow i szybciej spala sie, przez co egt jest nizsze. 2 rzecz to to ze verva ma mniejsza wartosc energetyczna skoro mniej tlenu jest wykorzystywane , paliwo samo w sobie ma duzo tlenu (np. sporo alkoholu) co o tym sadzicie ? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sun, 16 March 2003 Skąd: Sweden ![]() |
a to dziwne bo zazwyczaj bywa odwrotnie
-------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 March 2003 Skąd: Lublin ![]() |
Verwa to to samo co PB98.
-------------------- Hp is one thing, putting it down to the track is another.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 19 July 2004 Skąd: WWA ![]() |
Verva do Racinga nie ma IMO zadnego podejscia
to ew. porownywalne paliwo do zwyklego najtanszego Vpowera czy innych zwyklych 98mek. A wsrod powyzszych w porownywalnych cenach najlepsza jest chyba BP 98 Ultimate |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 14 June 2005 Skąd: Warszawa - East Side ![]() |
CYTAT("berkut":1rrbt50q) Hej
Dzis bylem swiadkiem radosnej sceny podczas strojenia samochodu gdy skonczyla mi sie benzyna Vpower Racing i akurat bylem blisko orlenu to zatankowalem Verwe 98. Po zatankowaniu vervy odczyt z sondy lambda spadl srednio o 0.1 V przy WOT i temp. gazow wydechowych spadla o 50-75C. Wydaje mi sie ze jest to kwestia tego ze verva ma mniej oktanow i szybciej spala sie, przez co egt jest nizsze. 2 rzecz to to ze verva ma mniejsza wartosc energetyczna skoro mniej tlenu jest wykorzystywane , paliwo samo w sobie ma duzo tlenu (np. sporo alkoholu) co o tym sadzicie ? Jak spadła temperatura to ma więcej oktanów - czyli jest lepsza. -------------------- pzdr T.
|
|
|
![]()
|
|
jesli ma wiecej oktanow znaczy to ze wolniej sie spala a ja dla Vpower nie przyspieszalem zaplonu- wiec przy danym ustawieniu silnika lepsza jest Verva... Vpower wolniej sie pali i jak widac jeszcze w cyklu wydechowym jest dopalany... wiec prosze nie krec mi tu oczami
napisalem posta jako ciekawostke |
|
|
![]()
|
|
![]() FotoPstryk Dołączył: Wed, 02 March 2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
przy standartowych ustawieniach samochodu na 95 jest ok 2-3% wiecej mocy niz na zwyklej 98
a o moce decyduje nioe tyle oktanowosc mieszanki co jakosc skladnikow podnoszacych energie ktore wystepuja wlasnie w tych wszystkich supremach ultimatach itp -------------------- www.slubfotki.pl - Najszybszy fotograf ślubny
www.ictus.cba.pl - fajne fotki motoryzacyjne |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 23 September 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("2BAD":11jg4vtv) Jak spadła temperatura to ma więcej oktanów - czyli jest lepsza. jak widać na powyższym przykładzie wcale coś o większej wartości oktanowej nie musi być lepsze... a tak na prawdę to po prostu nie jest lepsze jeżeli nie dostosuje się ustawienia zapłonu do wyższej oktanowości paliwa. Added after 2 minutes: CYTAT("berkut":11jg4vtv) jesli ma wiecej oktanow znaczy to ze wolniej sie spala a ja dla Vpower nie przyspieszalem zaplonu- wiec przy danym ustawieniu silnika lepsza jest Verva...
z pierwszego posta zrozumiałem, że auto było wystrojone na Vpower Racing a po zalaniu Verwy lepiej chodziło... -------------------- we ride together, we die together...
|
|
|
![]()
|
|
Dobrze zrozumiales. Po prostu musze przyspieszyc zaplon na komputerze zaplonu od KE natomiast paliwo bylo w trakcie stropjenia, bylo troszke za bogato a po nalaniu benzyny cu jest ok
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 02 July 2025 - 22:02 |