![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 09 August 2004 Skąd: Płock/Warszawa ![]() |
Pytanie jest pewnie OT, ale zastanawia mnei co robicie w czasie kiedy w autko chlodzi Wam sie po jezdzie turbina ? Ile czasu zazwyczaj 'chlodzicie'. Ja ostatnio doszedlem do wniosku, ze chyba bedzie trzeba kupic do samochodu jakis telewizor, a ze wzgledu na skromny obecnie budzet wrzucic do schowka jakas fajna ksiazke. Lepiej maja ludzie palacy bo zawsze moga sobie wysiasc z samochodu i zapalic...
Wiem, ze pytanie jest OT i najpierw probowalem je zadac w dziale Off-Topic, ale jest dostepny tylko dla moderatorow. Czas napisac do dzialu 'sugestii' prosbe o zalozenie czegos w stylu Hyde Parku pozdrawiam frytol |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 01 July 2003 ![]() |
O ile pamiętam to GS trenował patent z laniem wody na gorącą stronę turbiny. Zawsze można maskę otworzyć.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 12 December 2003 ![]() |
Czy ja wiem Pytanie bardzo na miejscy. Ile trzeba odczekać po streetracingu, aby turbo ostygło na tyle by mu się nic nie stało?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
3min max 5 min, wiecej nie potrzeba
-------------------- 2:05.534 Tor Poznań - zwykłe Combo na SP9000
2:26.273 - seria Combo 1.3CDTI następnym razem testuję Vivaro 1.9 |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 16 September 2003 Skąd: wawa ![]() |
załóż turbo timer
-------------------- www.meganecoupe.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 12 January 2004 Skąd: Wilanów/Mokotów ![]() |
Najlepiej przejechać się trochę dłużej po mieście, nie gazować, pozwolić by auto przejechało się kawałek ze zdjętą nogą z gazu. Bo zatrzymanie sie zaraz po rajdowaniu (pomimo włączonego silnika) jest bolesne dla silnika.
-------------------- C70 B5234T3
ET - 15.7 - nie sugerować się za bardzo |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 March 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
tez bym polecal turbo timer, ale jak wczesniej pisales brak funduszy, wiec zacznij palic
-------------------- CBS a.k.a MK84
|
|
|
![]()
|
|
polecam zasade jednego kawalka, wystarczy miec radio i puscic sobie jeden kawalek byle nie krotszy niz 3 min
ehehehe ja mam same plyty z setami po 70min :] czasami w samochodzie siedze pol nocy czekajac az sie skonczy buehehehe -------------------- 2:05.534 Tor Poznań - zwykłe Combo na SP9000
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 03 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Wiele zależy od rozmiaru turbiny, efektywności układów chłodzenia wody i oleju i tak dalej. Subaru np. można wyłączyć znacznie szybciej niż mojego - w moim od razu zaczyna się wściekle gotować woda w układzie chłodzenia.
-------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 11 January 2003 Skąd: Wodzisław Śl. ![]() |
odczekuje 5 minut...dodatkowo włączam wentylator żeby max. schłodziło silnik
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 01 July 2003 ![]() |
Używanie turbo timera może spowodować problemy. To znaczy, jeżeli wyjdzie się z auta zostawiając włączony motor i auto zostanie np. ukradzione (sytuacja coprawda mało prawdopodobna, ale zawsze), to mamy szansę, że nie dostaniemy odszkodowania...
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("BlitzZ!":3mvwnlli) Używanie turbo timera może spowodować problemy. To znaczy, jeżeli wyjdzie się z auta zostawiając włączony motor i auto zostanie np. ukradzione (sytuacja coprawda mało prawdopodobna, ale zawsze), to mamy szansę, że nie dostaniemy odszkodowania...
1. turbo timer średnio umozliwia odjechanie autem 2. jak mi ubezpeczalnia coś takiego udowodni? -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 March 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Ubezpeiczalnia nie jest w stanie tego za bardzo udowodnic to raz, a po drugie turbo timery sa tak pomyslane, aby nie ulatwialy kradziezy... Maja pomagc w dluzszym, bezawryjnym uzytkowaniu autka
-------------------- CBS a.k.a MK84
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 16 September 2003 Skąd: wawa ![]() |
a kto Ci BlitzZ , mówi , że trzeba odchodzić od samochodu , jak sie tak bardzo boisz
-------------------- www.meganecoupe.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 27 June 2003 ![]() |
2 minuty wystarcza, no chyba ze turbina biala po zabawie
-------------------- Ah VTEC. All the lag, none of the turbo. It's like waiting for bad sex.
ed9dbac21f]http://.photobucket.com/albums/v179/evonatino/1111111111111111copy.jpg[/] numer gg 9428576 |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 09 January 2003 Skąd: Elx ![]() |
W turbo timerch jezeli hamulec reczny nie jest zaciagniety, silnik nie zostanie na chodzie i jezeli juz turbo timer dziala i "pusci" sie hamulec reczny, silnik sam gasnie
|
|
|
![]()
|
|
a czy po spokojnej jezdzie (tak ze podczas jazdy turbo nie podpompuje nawet raz) tez chlodzicie ?
-------------------- In Racing we trust
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("frytol":18l3g6wc) a czy po spokojnej jezdzie (tak ze podczas jazdy turbo nie podpompuje nawet raz) tez chlodzicie ? :)
Ja zawsze mam TT na conajmniej 1 minutę. -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("frytol":bglgnz4f) a czy po spokojnej jezdzie (tak ze podczas jazdy turbo nie podpompuje nawet raz) tez chlodzicie ?
zwykle nie, w skrajnych przypadkach chwilke poczekam -------------------- 2:05.534 Tor Poznań - zwykłe Combo na SP9000
|
|
![]()
|
|
Ja zawsze jak wracam z pracy to cala trase spokojnie, tak zeby potem nie czekac tych 3-4minut, i cholera zawsze juz prawie pod samym domem nie moge sie opanowac i ja przeciagne na II i III i chlodze
-------------------- In Racing we trust
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 12:58 |