![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 30 April 2003 Skąd: Wrocław ![]() |
Witam!
Mam pewne pytanie dotyczące tytułowego samochodu. Bardzo fajne autko oprócz jednego szczegółu, który nazywa się SENSODRIVE!!! Autko ma seryjnie 75 KM ale "dzięki" skrzyni strasznie dużo traci(ostatnio dołożyłem koledze swoją astrą 1.6 75KM do 140 km/h jakieś 6-8 długości!!! Czy mozna zrobić coś z tą skrzynią? Jakiś inny program etc??? Nie znam się kompletnie na tym a Panowie z ASO wiedzą jeszcze mniej. kolega chciałby zabarać się za jakieś konkretne przeróbki ale zastanawia sie czy nie rozocząć tego od skrzyni. dzięki -------------------- _________________
Tekst ze zderzaka Mercedesa E klasse ...bez blond gwiazdy nie ma jazdy ... |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 14 November 2002 Skąd: Milanówek/WWA ![]() |
Najlepiej sprzedać auto i kupić mocniejszą wersję z manualem. jeździłem 1,6 (110 KM)i wkręca się to fajnie do momentu zmiany biegów. Potem, przez kilka sekund nic się nie dzieje i dopiero potem auto jedzie dalej. Dla mnie zakup jakiegokolwiek auta typu c2 sensodrive czy alfa selespeed to pomyłka. podobno w nowym S4 jest kozak automat ale nie wierze w tanie auto ze sprawnym automatem.
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie swojego czasu nie było C2 z manualem. Dopiero teraz wyszło C2 VTS w manualu. Faktycznie ta skrzynia to straszna porażka. Autko leciutkie małe a dostaje os załadowanej astry zprzebiegiem 200 000 km porażka. Naprawdę nie da sie nic z tą skrzynią zrobić?
-------------------- _________________
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 14 November 2002 Skąd: Milanówek/WWA ![]() |
wywalić, bo wątpię że cokolwiek pomoże.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań ![]() |
no tak, tylko kto bedzie wyrzucac skrzynie w samochodzie na gwarancji? bo mi by bylo zal
-------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
no patrzta. a kolo z TVN Rentgena był zachwycony.. że takie dynamiczne. Ale on by sie zachwycał nawet gumowym balonikiem jakby mu dali.. bo by mu potem nie dali nastepnego.
-------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
Trzeba przyznać że autko z zewnątrz wygląda fajnie dosć spotrowo, dobrze się trzyma drogi(choć mi udało się kółko z tyłu oderwać od ziemi) ale jeśli chodzi o dynamikę to raczej dla kobiety do miasta. Jak się rozpędzi to nawet jakoś zmienia te biegi ale ogólnie ta skrzynia to porażka z punktu widzenia wyścigów itp.
A może ktoś powie jak bedzie sie zachowywała taka skrzynia przy opdnoszeniu mocy??? Koleś chce zrobić wydech z dwóch stron. Chce kupić jakis oryginał. Może ktoś poleci jakiegoś szpynia, który zna się na rzeczy i zrobi to profi i niedrogo -------------------- _________________
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 03 September 2003 Skąd: Wielkie Księstwo Warszawskie ![]() |
CYTAT("Wombat":1hsiwv8z) no patrzta. a kolo z TVN Rentgena był zachwycony.. że takie dynamiczne. Ale on by sie zachwycał nawet gumowym balonikiem jakby mu dali.. bo by mu potem nie dali nastepnego.
to chyba inne programy oglądaliśmy , bo w tym który ja oglądałem krytykował tę skrzynie wyraznie. -------------------- zzz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 13 October 2002 Skąd: gda ![]() |
Coś mi chodzi po głowie ze ta skrzynia w VTR to nie automat tylko manual z automatycznym, hydraulicznym (albo jakimstam) sterowaniem. Moze daloby sie to jakims w miare rozsadnym kosztem przerobic...
-------------------- 318is
|
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
Zawieszenie w tym samochodzie jest genialne !!! Skrzynia do dupy ... miedzyinnymi przez nia dachowalismy nim(egzemplarz testowy wziety z C. na weekend) przy 130 kph ... bo skrzynia uparla sie ze nie zredukuje przed zakretem (oczywscie z odpowiednim zapasem kliknieto w downshift) tylko w samym srodku ostrego luku ... naszczescie bez szwanku, auto do kasacji a citroen i kolega ktory prowadzil ma problem
Jedyne co przychodzi mi do glowy to szukac manuala, ciekawe tylko czy manual w C2 jest taki sam jak w innych cytrynowych 1.6 bo znalezienie takiego od C2 moze byc cudem ... jak oni mogli wypuscic autko ze sportowymi aspiracjami z taka skrzynia ... |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
CYTAT("shafter":25c0wnuc) jak oni mogli wypuscic autko ze sportowymi aspiracjami z taka skrzynia ...
1.4 75 koni... Sport na maxa A 130 km/h... Przedobrzył. Zemin. Kolega ma 15 tysięcy na "poważne" przeróbki ? Jeśli nie, to mało przyszłościowy temat |
|
|
gość_bObOrObOl_* |
![]()
|
![]() |
Teraz będzie VTS z manualem 1.6/125KM. Wg mnie to jedyna sensowna odmiana tego - bądź co bądź bardzo udanego stylistycznie - autka.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 12 November 2003 Skąd: Krakow ![]() |
A nie mozna zaadaptowac skrzyni z xsary albo z saxo??? Nie powinno byc trudno kupic....
-------------------- http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() test driver Dołączył: Mon, 25 November 2002 Skąd: zewsząd ![]() |
Skrzynia od Saxo VTS albo Puga 106 16V powinna podejść. Nie wiem jak z P106R.
-------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Zoltar":1cvkfq8j) CYTAT("shafter":1cvkfq8j) jak oni mogli wypuscic autko ze sportowymi aspiracjami z taka skrzynia ... 1.4 75 koni... Sport na maxa Kolega napisał "z aspiracjami" co nie znaczy ze sportowe A właśnie tak odnosnie kosztów skrzyni i jej przełożenia i spasowania to ile taka zabawa moze kosztować? -------------------- _________________
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 13 October 2002 Skąd: gda ![]() |
Poszukałem i jest tak jak mówiłem. SensoDrive to zwykla skrzynia biegów produkcji ZF z hydraulicznym sterowaniem. Trzebaby podrążyć temat, ale może naprawdę da się rozsądnym kosztem przerobić tylko sterowanie tej skrzyni.
-------------------- 318is
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 12 November 2003 Skąd: Krakow ![]() |
CYTAT("hwojtek":3n4wob61) Skrzynia od Saxo VTS albo Puga 106 16V powinna podejść. Nie wiem jak z P106R.
to jest c2 1,4.. wiec chyba predzej z rally i innych 1,4. ale moge sie mylic -------------------- http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 22 June 2003 Skąd: Kłodzko/Wrocław ![]() |
a tu chyba ktos podziela twoje zdanie w sprawie skrzyni, bo to pewnie ta sama: http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=547523
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 08:11 |