![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 10 November 2013 ![]() |
Panowie mam problem, nie wiedziałem że są takie duże kary za brak ciągłości OC i w związku z tym nie wykupiłem go na czas. Sytuacja wygląda tak. Kupiłem samochód z ważnym OC, nie przerejestrowałem go. Samochód zimowałem i odpaliłem dopiero w czerwcu a OC wygasło w marcu, kara od UFG to ok 4 tys (tyle można dostać). Ktoś ma jakiś pomysł jak uniknąć tej kary? Wiem że mogą dać karę tylko jeśli zweryfikują brak ciągłości w tym roku potem już nie mogą nałożyć niby kary. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub miał podobną sytuację to proszę o pomoc. Aha interesuje mnie też kiedy UFG dostaje i od kogo dane o OC, czy np. ubezpieczyciel wysyła takie informację do UFG czy też nie.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 26 May 2012 ![]() |
Mają na to 5 lat z tego co pamietam.
Ufg ma swoją baze i ich robot potrafi wychwycić brak ciągłości. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 20 March 2010 ![]() |
Ja zapłaciłem OC po 2 miesiącach i nic sie nie działo
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
Mogą sprawdzić 3 lata wstecz. Kwestia kary to loteria. Szansa trafienia głównej nagrody zwiększa się przy jakiejś szkodzie z OC.
Nie rozumiem postu wyżej, nie wolno wystawiać polisy z wsteczną datą. Prawo tego nie przewiduje. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
sprzedać słupowi z datą wsteczną, odkupić od słupa z datą teraźniejszą i opłacić oc
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań ![]() |
Miałem to samo i jeszcze ostatnio szkodę
![]() -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 11 April 2007 Skąd: Płońsk ![]() |
mój ojciec to przerabiał, z opłaceniem spóźnił się o miesiąc (auto praktycznie nieużytkowane), odezwali się po 3 miesiącach, dostał chyba 3300.. nic nie dało się z tym zrobić.
-------------------- _https://www.facebook.com/punto16vT
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 03 March 2009 ![]() |
Najpierw sprawdź czy faktycznie nie masz OC, czy tylko musisz zapłacić zaległą ratę
![]() https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1 |
|
|
![]()
|
|
Najpierw sprawdź czy faktycznie nie masz OC, czy tylko musisz zapłacić zaległą ratę ![]() https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1 Oc nie mam na bank. Sprzedac auto i odkupic myślalem nad tym, ale czy ktoś tak już robił? Dość ryzykowne. Żul nie zapłaci podatku, no i nie wiem czy ufg nie zacznie drążyć... co o tym myslicie? |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
us i ufg nie są w żaden sposób powiązane więc śmiało.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 16 August 2006 Skąd: Starachowice ![]() |
Oc nie mam na bank. Sprzedac auto i odkupic myślalem nad tym, ale czy ktoś tak już robił? Dość ryzykowne. Żul nie zapłaci podatku, no i nie wiem czy ufg nie zacznie drążyć... co o tym myslicie? "Żul" niby musi miec umowe podbita w US. Inaczej w normalnej sytuacji nie przerejestrujesz na siebie z powrotem po ponownym zakupie bo musi byc ciągłość umów i muszą one być podbite przez pania/pana w US. W tym wypadku sytuacja będzie o tyle "dziwna" ze niby nie trzeba przerejstrować bo dowód jest już na Ciebie i tak zostaje, ale z kolei w karte pojazdu teoretycznie muszą wbić zmianę właścicieli - i tego pewnie nie będą chcieli zrobić. Teraz wszystko kwestia jak bardzo UFG chciał by drążyć temat w przypadku gdyby doszukali się tej nieciągłości OC - jak wystarczy im pomachać umowami i będą szukać "żula" to cacy. Gorzej jak się im też nie spodoba brak pieczątki z US na umowach czy brak adnotacji o zmianie właścicieli w KP i ktoś postanowi przyjrzeć się temu bliżej. -------------------- 2009 X5 3.5d
2004 E46 M3 S54B32 1997 E36 M3 S62B50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 23 February 2006 Skąd: Kraków ![]() |
UFG zawsze znajdzie. Nawet po kilku latach sie odezwa. Przerabiałem to. Pocieszające jest to ze mogą rozłożyć na raty, nieoprocentowane. Najwyższa kara to chyba 3300 plus jakies niewielkie koszty.
-------------------- Celica Caros Sainz, Outback, Legacy, Q3. Jeszcze sie driftrajka na bazie taczek buduje :)
|
|
|
![]()
|
|
Dowod mam na poprzedniego wlasciciela.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 11 August 2003 Skąd: 3-Miasto ![]() |
co ma byc podbite na umowie z us?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 18 April 2006 Skąd: Poznań ![]() |
"Żul" niby musi miec umowe podbita w US. Inaczej w normalnej sytuacji nie przerejestrujesz na siebie z powrotem po ponownym zakupie bo musi byc ciągłość umów i muszą one być podbite przez pania/pana w US. Eee, nie. Ciągłość oczywiście musi być (przy czym umów może być nawet i 15 jeśli wszystko w każdej się zgadza), ale jeśli chodzi o US to nie muszą być one "podbite". Brak opłacenia podatku PCC to problem jedynie osoby która go nie zapłaciła (a powinna - może dostać wezwanie + mandat skarbowy), a nie któregokolwiek następnego właściciela. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 09:45 |