![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 10 November 2006 Skąd: Warszawa WN ![]() |
Cześć,
Zmieniam auto do jazdy na co dzień. Jedyne modyfikacje, które planuję to zawieszenie i ewentualnie szpera, stąd temat umieszczam w dziale OT ![]() Chciałem kupić auto, które będzie się fajnie prowadziło, nie będzie zbyt zamulone (wiem, że do sprawa względna, bo dla niektórych do poruszania się absolutne minimum to 400 KM) i nie będzie też zbyt awaryjne (szukam tylko benzyn). Drogą eliminacji doszedłem do BMW E90/E92, ze względu na budżet (ok. 60k) raczej z początku produkcji. Silniki, które najbardziej mnie interesują to 2.5 218 KM oraz 3.0 258 KM (325i, 330i), tylko manual. Nadwozie - coupe lub sedan. I teraz kilka pytań, z powodu których zakładam ten wątek: 1. Czy jest zauważalna różnica w prowadzeniu między sedanem a coupe? Jeśli tak, to jak duża i na czym polega? 2. Czy pod względem osiągów między tymi silnikami jest bardzo duża różnica (szczególnie w zakresie do ok. 180 km/h, szybciej rzadko jeżdżę, a jak już to po autostradzie, największą radość czerpię z zakrętów)? 3. Czy te auta to w ogóle dobry wybór? Może warto spojrzeć w inną stronę? Dodam, że w grę wchodzi wyłącznie tylny napęd. No i ostatnie pytanie, bardziej przez ciekawość: czy E92 ma 5 pasów bezpieczeństwa i jest rejestrowana na 5 osób, czy to auto czteroosobowe? Nie chcę wywoływać dyskusji na temat komfortu podróżowania 3 osób na tylnej kanapie coupe - chodzi mi tylko o awaryjne sytuacje, typu podrzucić kilka osób z imprezy, a jazdy bez pasów nie uznaję. Pozdrawiam, Paweł -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
Kilka aut wywołujących uśmiech na twarzy :) |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
1. Czy jest zauważalna różnica w prowadzeniu między sedanem a coupe? Jeśli tak, to jak duża i na czym polega? Jako, że nie spodziewam się wielu odpowiedzi na to pytanie powiem co przeczytałem w artykule jakiegoś EVO/Autocar czy czegoś podobnego M3 sedan prowadzi się ciut lepiej od M3 coupe. Tyle wiem. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
Myślę Pawle, że szybko otrzymasz ciekawą ofertę takiego BMW
![]() |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 14 April 2009 ![]() |
E92 tylko dla czterech osób.
Jeżeli chodzi o różnicę w osiągach, to tutaj coś znajdziesz: http://www.zeperfs.com/duel1302-1336.htm |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 19 November 2007 ![]() |
1. Czy jest zauważalna różnica w prowadzeniu między sedanem a coupe? Jeśli tak, to jak duża i na czym polega? 2. Czy pod względem osiągów między tymi silnikami jest bardzo duża różnica (szczególnie w zakresie do ok. 180 km/h, szybciej rzadko jeżdżę, a jak już to po autostradzie, największą radość czerpię z zakrętów)? 3. Czy te auta to w ogóle dobry wybór? Może warto spojrzeć w inną stronę? Dodam, że w grę wchodzi wyłącznie tylny napęd. 1. Krąży opinia na zagranicznych forach że w przypadku M3, sedan nieznacznie lepiej się prowadzi. W dupowozie, sedan czy coupe, raczej nie ma większeogo znaczenia. 2. Znaczna. 0-100 nie tak bardzo ale powyżej 140 czuć różnice wyraźnie. 3. Dobry, ale warto spojrzeć z tej perspektywy: wyskrobać 10tyś więcej, przeznaczyć 2x tyle czasu na wyszukanie auta. Efekt - 335i sedan, bo coupe raczej się nie dostanie w tych pieniądzach. 335i na dupowóz jest IDEALNE. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Bierz co sie pierwsze trafi w dobrym stanie. 95% e90 to 2.0d.
Jak sobie postawisz ograniczenie ze ma byc sedan 3 litry nie ze stanow to mozesz dlugo szukac. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 19 November 2007 ![]() |
właśnie.. 3/4 325i , 328i , 330i , 335i to import USA, które z reguły przy imporcie były mniej lub bardziej uszkodzone. W takim wypadku najlepiej samemu kupić niegroźnie uszkodzony samochód, zaprowadzić do dobrego warsztatu i wtedy ma się pewność że nie jeździmy autem z dwiema wspawywanymi ćwiartkami
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 11 June 2006 Skąd: LU ![]() |
Bez jaj, w Niemczech można kupić trójkę z większym motorem. Dałbym sobie spokój z oglądaniem ulepów/sprowadzonych/amerykańców z allegro. Przeszukuj mobile i niemiecki rynek.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Bez jaj, w Niemczech można kupić trójkę z większym motorem. Dałbym sobie spokój z oglądaniem ulepów/sprowadzonych/amerykańców z allegro. Przeszukuj mobile i niemiecki rynek. mozna, mozna tylko za ile? I jeszcze akcyza za 3 litry... Jak sprowadzac to chyba lepiej a4 2,0tsi -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 04 January 2009 ![]() |
Tyle, ze 2.0tsi nigdy nie bedzie brzmialo jak 3.0. Dla mnie akurat to argument bardzo mocny!
|
|
|
![]()
|
|
No i też ciężko o A4 pędzone na tył
![]() Ja aut szukam właśnie w Niemczech od prywatnych właścicieli, rozważam również kupno auta w Polsce, ale tutaj to raczej od prywatnych właścicieli z pewną historią. A co myślicie o E87 130i? Pozdrawiam, Paweł -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
Jeżeli nie przeszkadza ci ciasnota kompaktowego samochodu, to 130i będzie fajniejsze, bo lżejsze.
|
|
|
![]()
|
|
Ale czy z punktu widzenia kierowcy jedynka też jest odczuwalnie ciasna, porównując z trójką? Jestem młody, nie mam rodziny, więc nie potrzebuję rodzinnego auta (którym trójka również nie jest).
-------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Jeśli komuś 3er nie jest ciasna to i 1er przeżyje bez problemu. Sprzedawała się na forum ciekawa 130i m-pakiet, poszukaj.
Teraz nawet w F10 (i E60) i nie ma jakoś super dużo miejsca. |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli nie potrzebujesz dzieciowozu, to nie będzie żadnego problemu.
joker, ta czarna, bo zakładam, że o niej mówisz, już się chyba sprzedała. Nie widać ogłoszenia ani na forum, ani na allegro. |
|
|
![]()
|
|
Chyba się jednak nie sprzedała, bo jej właściciel do mnie napisał i stąd moje pytanie
![]() -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 19 September 2008 ![]() |
moim zdaniem 1 prowadzi się lepiej od e90, niestety mam pod ręką tylko 118d toteż nie porównuję jej do 330i a do 320d np.
jak dla mnie jest bardziej zwarta. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Chyba się jednak nie sprzedała, bo jej właściciel do mnie napisał i stąd moje pytanie ![]() To jedź ją oglądać, jak rzeczywiście taka lalka jak opisuje właściciel to bierz i się ciesz. Przy odsprzedaży też zero problemów, bo jednak czarny kolor, m-pakiet i taki motor w tej budzie to czynniki, dzięki którym w miarę szybko powinieneś ją w razie potrzeby pogonić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 16 August 2006 Skąd: Starachowice ![]() |
... Przy odsprzedaży też zero problemów, bo jednak czarny kolor, m-pakiet i taki motor w tej budzie to czynniki, dzięki którym w miarę szybko powinieneś ją w razie potrzeby pogonić. Też tak myślałem ![]() Podejrzewam że na wiosnę pewnie będzie sporo lepiej ale teraz z tym szybkim pogonieniem nie jest tak różowo ![]() Pozdr. -------------------- 2009 X5 3.5d
2004 E46 M3 S54B32 1997 E36 M3 S62B50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
Bo w tej cenie i w tym roczniku mozna miec kazda inna bude a nie obrzydliwą jedynkę
![]() -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 06:57 |