Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Błąd 17057 (Obwód świecy żarowej trzeciego cylindra)
Bardock
post Wed, 17 Jul 2013 - 22:09
Post #1

Rookie

Witam,
Proszę o jakąś radę speców od mechaniki bo już nie mam pomysłu co może być nie tak a mój mechanik nie ogarnia tematu.

Sprawa wygląda tak jak w temacie komputer sypie błędem 17057 Obwód świecy żarowej trzeciego cylindra, na blacie check.

Samochód to Seat Ibiza 6L 1.9 TDI oznaczenie silnika BLT.

Po przeszukaniu internetu dowiedziałem się że przyczyną mogą być nie oryginalne/przepalone świece, świece wymieniłem na ori z ASO. Błąd dalej świeci.

Na jednym zagranicznym forum pisali że przyczyną może być to że świece nie dostają "prądu" więc została sprawdzona wiązka, na każdym "wtyku" wiązka prąd podaje, to samo na świecach prąd jest. Wymiana wiązki nie wchodzi w grę na to wygląda.

Bip'y mam o takich wartościach: 28; 47; 32; 8, korekcja dla cylindrów coś koło 0,8mg.

Podobno dziwnym zachowaniem jest to że ma poniżej 1k obrotów na jałowym i tymczasowe spalanie jedynie 0,3l co jest dziwnie małe, ale nie wiem czy to jakiś błąd czy ten typ tak ma.

Jakiś większych problemów z tym błędem nie zauważyłem wszystko chodzi tak jak powinno, zapala zawsze, nie krztusi się nie dławi, mocy ma tak jak na serie przystało, trochę nim telepie i głośno chodzi na zimnym lecz to może być już wina dwumasu tak mi się wydaje.

Po skasowaniu błędu VCDS'em, check pojawia się dopiero po ostudzeniu auta, najczęściej po nocy. Nigdy zaraz po kolejnym odpaleniu czy na ciepłym silniku.

Pozdro!
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 17 Jul 2013 - 22:09
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
mate96
post Wed, 17 Jul 2013 - 22:12
Post #2

Forum Homee

sprawdź dokładnie wiązkę świec żarowych na skrzyni

--------------------
Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć
Fabia II RS daily
Suzuki SV650S żeby mieć

+Quote Post
tomek 1980
post Thu, 18 Jul 2013 - 09:04
Post #3

Forum Killer

Witam, wiem, że passat b6 to nie to samo co ibiza, ale koleś miał podobnie i właśnie za to wszystko winę ponosiła wiązka, a dokładniej on miał problem przy przedniej lampie, ale nie sądzę, żeby w ibizie tez mogło to coś być z lampą.
Co do obrotów po niżej 1k to tak ma być, a spalanie 0.3l/h to tylko się cieszyć wink.gif wszystko w jak najlepszym porządku.
Pozdrawiam.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 09:59